Kuvars cevherinden metal oksitlerin manyetik ayırma ve liç yöntemleriyle uzaklaştırılması
Removal of metal oxides from quartz ore by magnetic separation and leaching methods
  1. Tez No: 309722
  2. Yazar: YASEMİN CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATA UTKU AKÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Demir uzaklaştırma, elektronik sanayi, kuvars, liç, optik cam, saflaştırma, Iron removal, electronic industry, quartz, leaching, optics, purification
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kuvarsın saflaştırılması, içeriğindeki demirin kimyasal yöntemlerle uzaklaştırılıp öncelikli olarak cam, elektronik, deterjan, seramik, boya, refrakter, metalürji sanayilerinde kullanılabilecek hale getirilmesi açısından önemlidir. Bu tez çalışmasında kuvars cevherlerinden özellikle demir gibi safsızlıkların fiziksel ve kimyasal yöntemler ile uzaklaştırılması ve yüksek saflıkta, nitelikli ürün eldesi laboratuar ölçekte araştırılmıştır. Yüksek alan şiddetli manyetik ayırıcı ile manyetik özelliğe sahip safsızlıklar uzaklaştırılmış, laboratuar ölçekli liç testlerinde ise farklı asitlerin performansı, sıcaklık, liç süresi, katı/sıvı oranı, ve asit derişimi gibi parametrelerin demir uzaklaştırma verimine etkisi incelenmiştir.Başlangıçta 440 ppm Fe2O3 içeriğine sahip kuvars örneği ile yapılan deneysel çalışmalar sonucunda Fe2O3 içeriği 37,8 ppm'e düşürülmüş, beyazlık indeksi değeri de 87,43'den 96,81'e yükseltilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle, ülkemizdeki demir içeriği yüksek ve fiziksel yöntemlerle yeterince temizlenemeyen önemli kuvars yatakları değerlendirilmiş, optik cam ve elektronik sanayinde kullanılabilecek kalitede, nitelikli ürün haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Removal of impurities (iron in particular) from quartz using aqueous chemical processes is important for its potential use in many industries including detergent, ceramics, paint, refractory, metallurgy and, in particular, glass and electronic industries to fulfill the desired requirements by these industries for high quality quartz as raw material. In this thesis the removal of impurities, iron in particular, from the quartz ore by physical and chemical methods with the aim of producing high quality quartz with desired specifications were investigated on laboratory scale. Impurities with magnetic properties were removed by high field intense magnetic separator and in lab scale leaching tests, the influence of various factors including the performance of acids, reagent type/concentration, temperature, leaching time and solid/liquid ratio and extent of the removal of iron were studied.After the experimental studies with quartz sample, Fe2O3 content was decreased to 37,8 ppm from 440 ppm, whiteness index was also increased to 96,81 from 87,43. As a result of this thesis, the quartz deposits of Turkey, which are often characterized with their high iron content and poor response to physical enrichment processes were evaluated and produced quartz of optics and electronics quality by both physical and chemical processes.