Microbial processing of Artvin-Kafkasör silver ore
Artvin Kafkasör gümüş cevherinin mikrobiyal prosesi
  1. Tez No: 76006
  2. Yazar: MOH'D SALAMEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoliç, siyanidasyon, gümüşün geri kazanımı, dirençli cevher, biyohidrometalurji, mineral biyoprosesler. VI, Bioleaching, cyanidation, silver recovery, refractory ore, biohydrometallurgy, mineral bioprocessing IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz ARTVIN-KAFKASÖR GÜMÜŞ CEVHERİNİN MİKROBİYAL PROSESİ Salameh, Moh'd Yüksek Lisans, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Ocak 1999, 119 sayfa Artvin-Kafkasör maden cevherinde altın ve gümüş, kuvartz ve limonit ile ilgili ana metallerdir. Limonit Ag, Cu, Zn, Au ve Al açısından zengin demir madenlerini bol miktarda bulunduran bir oksittir. Bu tip cevherlerde kükürt miktarının düşük olması kemototrofik özütlemeyi (liç işlemini) olanaksız kılmaktadır. Öte yandan, hetotrofik bakteriler ve funguslar endüstride değişik cevherlerden metal geri kazanımında çok önemli rol oynarlar. Bu organizmalarin ürettikleri ürünler değerli metallerin kimyasal çözünümünü sağlarlar. Bu çalışmada, Artvin-Kafkasör maden sahası maden suyundan izole edilen bir fungus kültürünün, siyanidasyon öncesinde gümüşün geri kazanımının arttırılmasında kullanılabilirliğinin incelenmesi için biyoliç potansiyeli laboratuvar koşullarında test edilmiştir. Limonit cevherinin gümüş oranı 9 1.1 g/tonolarak saptanmıştır. Gümüş, kuvartz içinde mikrometreden daha küçük partiküller halinde bulunduğu için doğrudan siyanidasyonla geri kazanımı zordur. Gümüş parçalarının kuvartz minerali içinde saklı kalmasından dolayı bu mineralin yapacağı fiziksel etkileri elimine etmek ve mineralin içindeki gümüşü siyanidasyona maruz tutabilmek için kuvartz mineralinin en azından bir kısmının uzaklaştırılması gerekmektedir. Gümüşün geri kazanımı için en etkin mikroorganizmaların, besiyeri kompozisyonunun ve optimum şartların belirlenmesi amacıyla izole edddilen mikroorganizmaların taranması, adaptasyon ve liç teknikleri uygulanmıştır. Geri kazanımın, fungus üzerinde yapılan ön uygulamanın süresine bağlı olarak arttığı belirlenmiştir. Gümüşün geri kazanımı, ön uygulamadan 40 gün sonra %98 civarında olmasına rağmen, sadece siyanidasyonla elde edilen kazanım %55 civarındadır. Ayrıca partikül büyüklüğü ve yoğunluğu, uygulama süresi, sıcaklık, çalkalama hızı, mikroorganizmaların adaptasyonu, besin konsantrasyonu, inokülasyon miktarı, sitrik ve okzalik asit etkisi gibi birçok fizyokimyasal parametrenin bioleaching hızını önemli derecede etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROBIAL PROCESSING OF ARTVIN-KAFKASÖR SILVER ORE Salameh, Moh'd M. Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Co-supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz January 1999, 119 pages Artvin-Kafkasör ore deposit in which gold and silver are the main precious metals is associated with quartz and limonite. Limonite is an oxide ore characterized by a high iron content which is relatively rich in Ag, Cu, Zn, Au and Al. Such ores are low in sulfur which are not suitable for chemoautotrphic leaching process. Heterotrophic bacteria and fungi, in other hand, play an important role for the industrial recovery of metals from different types of ores, the function of heterotrophic bacteria and fungi is exclusively as generators of metabolic products that cause chemical dissolution of metal values. In the present work, a fungal culture isolated from mine water was tested under laboratory mconditions for its bioleaching potential for enhanced recovery of silver prior to cyanidation. The silver content of the limonite ore was found to be 91.1g/ton. By direct cyanidation, the recovery of silver was poor, because silver is present as fine grains or submicrometre-size particle which were encapsulated in quartz. Silver particles could be disseminated in quartz mineral in such a way that at least partial removal of quartz mineral is required to eliminate physical masking effects and to expose occluded silver to cyanidation. A variety of microbial screening, leaching technique and adaptation were used to determine the most effective microorganisms, media and optimum conditions. It was found that the silver recovery increased as a function of fungal pretreatment time. After 40 days, the recovery of silver was around 98%, the recovery by cyanidation alone, on the other hand was 55%. Furthermore, various physicochemical parameters such as particle size, pulp density, duration, temperature, agitation rate, adaptation of microorganisms, nutrient concentration, inoculum size and the effect of citric and oxalic acids, were found to be profoundly influence the bioleaching rate.