Site içindeki müstakil konut bahçelerinde görsel mahremiyet: Trabzon örneği
Visual privacy in single family dwellings in the site: An example of Trabzon city
- Tez No: 309788
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Müstakil Konut Siteleri, Konut Bahçesi, Kullanıcı Tercihleri, Mahremiyet Gereksinimi, Bitkisel Materyal, Single family dwellings, dwelling garden, user preferences, privacy necessities, plant materials
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Müstakil konut siteleri, gün geçtikçe artarak kentlerde daha yaygın bir yer kaplamaktadırlar. Bu tip konutlara ait bahçelerde yapılan düzenlemeler ise, kullanıcıların mahremiyet gereksinmelerini yeterince karşılayamamaktadır. Konut bahçelerinde ortaya çıkan bu sorun, bitki materyali ve kompozisyonlarının işlevsel kullanımı ile giderilebilir. Yapılan çalışmada, müstakil konut bahçelerinde mahremiyet ihtiyacına yönelik kullanıcı tercihleri belirlenerek bitkisel elemanların işlevsel kullanımlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, Trabzon kent merkezinde belirlenen 10 müstakil konut sitesinde kullanıcının mahremiyet tercihini belirlemeye yönelik toplam 105 konut kullanıcısıyla anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda öncelikle genel frekans dağılımları ortaya konmuştur. Daha sonra ise, kullanıcıların sorulara verdikleri yanıtlar birbirleriyle ilişkilendirilerek istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, müstakil konut bahçelerinde, kullanıcıların mahremiyet tercihlerinin demografik verilere göre değişim göstermediği; mahremiyet sağlamak amacıyla çoğunlukla yapay elemanların tercih edildiği saptanmıştır. Ancak, kullanıcıların, dış mekanının kapalılık derecesine ilişkin tercihlerinin, görsel iletişimin kopmadığı alan düzenlemeleri doğrultusunda olduğu ortaya çıkmış ve bu bağlamda bitkilerin işlevsel özelliklerine dikkat çekilmiştir. Böylece ileride yapılacak bu tip mekanların tasarımında bitkisel materyallerin mahremiyet sağlama amacıyla nasıl kullanılması gerektiği ortaya konulmuş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Single family dwellings, covers more space day by day in cities. But landscapes made in gardens belong to such dwellings could not meet privacy necessities adequately. It was predicted to decrease this problem which arises in dwelling gardens with functional usage of plant material and compositions. According to studies, user preferences were determined in relation to privacy necessity by emphasizing functional usages of plant elements. Thus, survey study was made with totally 105 dwelling user in order to determine privacy necessity of the user in 10 single family dwellings which were determined in Trabzon city centre. According to achieved data, general frequency distributions were firstly presented. After that, the answers of users were associated with each other and were analyzed and evaluated with statistical methods.As a result, it was observed that privacy preferences of users do not change according to demographic data, and artificial elements were preferred for providing privacy in single family dwellings. It was observed that the preference of users in relation to closing degree of outdoors is related with area landscapes where visual communication is not broken and functional properties of plants were focused on more. Thus, it was shown that how plant materials do must be used for providing privacy in the design of such places to be made in the future and suggestions were presented.