Dolgu türü yapılarda oturmanın yapı güvenliği üzerindeki öneminin bir gölet örneği üzerinde değerlendirilmesi
Settlement on the importance of building structures type of filling a lake safety on the assessment of the case
  1. Tez No: 309836
  2. Yazar: BURCU AŞGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVLET ÇIRAGOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon oturması, gölet, dolgu türü yapılarda oturma, ilave dolgu, Consolidation Settlement, Lake, Settlement Building Structures Type Of Filling, Additional Filling
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Emek Köyü'nün kuzeydoğusunda yer alan ve 1984 yılında inşa edilen sulama amaçlı gölette zamana bağlı olarak siltlenme sorunu meydana geldiğinden göl hacminde bir azalma oluşmuştur. Bu nedenle, göletten daha fazla yararlanmak için ilgili kurum tarafından gövde yüksekliğin arttırılması düşünülmüştür. Bu tez çalışması kapsamında, gölet üzerinde yapılması planlanan 3 m'lik ilave dolgunun, göletin mevcut kil dolgusunda oluşturabileceği konsolidasyon oturmasının miktarı araştırılmıştır. Bu amaçla, mevcut gölet gövdesinde oluşabilecek konsolidasyon oturmaları göletin farklı noktalarında ampirik yaklaşımla hesaplanmıştır.Buna göre, yapılan hesaplamalar sonucunda zamana bağlı olarak YSK-1 nolu lokasyonda 4.16 cm, YSK-2 nolu lokasyonda 5.11 cm, YSK-3 nolu lokasyonda 9.23 cm ve YSK-4 nolu lokasyonda 3.79cm konsolidasyon oturması oluşabileceği belirlenmiştir. Ampirik yöntem kullanılarak yapılan konsolidasyon oturması hesaplamaları, yapılması planlanan 3 m'lik yeni dolgunun, gölet aksının özellikle su içeriği zaman içerisinde yükselmiş killi bölümlerinde deformasyona neden olabileceğini işaret etmektedir. İlave dolgu projesinin uygulama aşamasına geçilmeden önce meydana gelebilecek bu oturmaların gölet güvenliği üzerindeki etkisi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Over time silting has reduced the volume of an artificial irrigation lake which was built in 1984 near northeast of Emek village. Therefore, related institutions took action to obtain more benefit from the lake by increasing its volume. This thesis investigates the amount of consolidation on existing clay infill of the lake that may result from the planed water level increase of an additional 3 meters. Based on this objective, possible consolidation settlements of various points of the existing lake bodyare calculated by an empirical approach.As a result of the calculations possible consolidation of settlement with respect to time was obtained as 4.16 cm at locations YSK1, 5.11cm at locations YSK2, 9.3cm at locations YSK3, and 3.9 cm at locations YSK4. Consolidation settlement calculated by using an empirical method shows that the planed filling of an extra 3 meters may cause deformation of the lake axis especially at clayey parts where the water content is increased by time. Before the project implementation, the effect of the possible settlement on the lake safety should be considered