Sarım Çayı vadisi (Kulp) Papilionoidea ve Hesperiodea (Lepidoptera) faunası ve ekolojisi üzerine araştırmalar
Studies on the fauna and ecology of Papilionoidea and Hesperioidea (Lepidoptera) of the Valley Sarim (Kulp, Diyarbakir)
- Tez No: 309837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHABBET KEMAL KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Fauna, Kulp, Diyarbakır, Hesperioidea, Papilionoidea, Ecology, Fauna, Kulp, Diyarbakır, Hesperioidea, Papilionoidea, Lepidoptera
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır Kulp ilçesinde bulunan Sarım Çayı Vadisi'nin kelebekleriekolojik ve faunistik olarak ele alınmıştır. Çalışma 2007 ve 2010 yıllarında Nisan ve Ağustosayları arasında yapılmış olup, değerlendirmeler Papilionoidea ve Hesperioidea üstfamilyalarına ait toplam 1091 örnek üzerinde yapılmıştır. Çalışma alanında toplam 89 türtespit edilmiş ve bunların tamamının Kulp ilçesi için yeni kayıt olmasının yanı sıra 7 türdeDiyarbakır için yeni kayıt olmuştur. Ayrıca alanda 29 familyaya ait 56 cins bitki de tespitedilmiştir. Bunlardan 4 familya Diyarbakır İli için yeni kayıt olmuştur.Tespit edilen kelebek türlerin geçerli bilimsel adları, Türkiye'deki dağılım oranları,besin bitkileri, habitat tercihleri, tehdit kategorileri ve fenolojileri hakkında bilgilerverilmiştir. Türlere ait bilimsel isimler uluslararası nomenklatür kurallarına dikkat edilerekkullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the butterflies of the Sarım valley in the district Kulp of the DiyarbakırProvince are studied from the ecological and faunistical stand points. Field studies arerealized between April and August of the years 2007-2010; consequently, totally 1091specimens are collected. As a result of the identification of the specimens, in the studied area,totally 89 species are determined, belonging to the superfamilies Papilionoidea andHesperioidea. All these species are new faunistical records for Kulp district. Besides, 7species are recorded for Diyarbakır Province for the first time. In the thesis, valid specificnames are used in the text, in accordance with the International Rules of ZoologicalNomenclature. Distributional rates of each species, food-plants, habitat preferences, threatcategories, and phenology of adults are mentioned and discussed.