Cibre ve farklı mineral gübrelerin marulda verim ve uç yanıklığı üzerine etkileri
Effects of grape marc and various mineral fertilizers on yield and tipburn incidence of lettuce
- Tez No: 309919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üzüm cibresi, mineral gübre, verim, uç yanıklığı, marul, Grape marc, Mineral fertilizer, yield, tipburn, lettuce
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, soğuk serada, sonbahar-kış ve kış-erken ilkbahar olmak üzere iki farklı dönemde ve değişik temel ve üst gübreleme rejimlerinde yetiştirilen marulda, verim ve uç yanıklığı üzerine beslenme rejimlerinin etkisini araştırmak amacıyla; cibre, çeşitli mineral gübreler ilave edilerek oluşturulan cibre karışımları ve farklı kalsiyum kaynakları temel gübreleme olarak, farklı seviyelerde mineral gübreler ise üst gübre olarak kullanılmıştır. Sonuçlar üzüm cibresi ve farklı mineral gübrelerin marulda verim ve kalite ile toprak fiziksel ve kimyasal yapısı üzerine etkisi olduğunu göstermiştir. Ölçülen kriterler bakımından tepkiler sezona göre değişmekle birlikte, üzüm cibresinin tek başına veya mineral gübrelerle beraber kullanılması durumunda verim, kalite ve toprak özelliklerinin olumlu etkilendiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of grape marc and various mineral fertilizers on yield and tipburn incidence of cos lettuce grown in an unheated glasshouse in 2010-2011 fall-winter and winter-early spring growing period. Results showed that effects of grape marc and various mineral fertilizers on plant growth and yield and chemical and physiological characteristics of soil were significant. Although responses to fertilizers varied between seasons, grape marc gave similar results to the mineral fertilizers. Our results suggest that, by statistical means, grape marc, either alone or together with the various mineral fertilizers, affected plant growth and yield of cos lettuce and chemical and physiological characteristics of soil.