Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının su stresi, verim ve kalite üzerine etkileri
Different soil tillages and leaf area/yield ratios effect on water stres, yield and quality in cv. syrah (Vitis vinifera L. )
- Tez No: 309920
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELMAN BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Syrah, yaprak su potansiyeli, toprak işleme, salkım seyreltme, yaprak alanı/verim oranı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alanı/ürün miktarlarının tanelerin büyüme dönemlerine bağlı olarak su stresi, verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2010 yılı vegetasyon periyodunda 40°56'7.46'' K ve 27°27'7.11'' D enlem ve boylamlarında, 150-200m rakımda bulunan üretici bağında yürütülmüştür. Doğu-batı yönündeki sıralarda 2.6m x 1m aralık ve mesafelerle dikilmiş omcalara, modifiye edilmiş Lyre Sisteminde 80 cm gövde yüksekliği ve çift kollu kordon terbiye şekli verilmiştir. Araştırmada, 110R (Berlandieri Rességuier No. 2 x Rupestris Martin) anacı üzerine aşılı Syrah üzüm çeşidine ait 5 yaşındaki omcalar kullanılmıştır. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş olan araştırmada bloklar, 5'er ana parsele ve 3'er alt parsele ayrılmış ve her bir ana parsel bir toprak işleme konusunu; her alt parsel de bir yaprak alanı/ürün miktarı [YA (m2)/ ÜM (kg)] alt uygulamasını oluşturmuştur. Denemede toplam 90 omca kullanılmıştır. Ana parsel uygulamalarında her bir parsel bir toprak işleme konusunu Korumalı Toprak İşleme (KTİ), Korumalı Toprak İşleme + Yağış Uzaklaştırma Uygulaması (KTİ + YUU), Korumalı Toprak İşleme+Geleneksel Toprak İşleme (KTİ kuzey + GTİ güney), (Korumalı Toprak İşleme + Yağış Uzaklaştırma Uygulaması) + Geleneksel Toprak İşleme [(KTİ + YUU) kuzey + GTİ güney] ve Geleneksel Toprak İşleme (GTİ) her alt parsel de bir Yaprak Alanı (YA)/Ürün Miktarı(ÜM) [(K: YA/ÜM= 0,94 ~1 ), (%33 SS: YA/ÜM= 1,41 ~1,5, (%66 SS: YA/ÜM= 2,34 ~2,5)] konusunu oluşturulmuştur. Araştırmada farklı toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyelleri, sürgün, salkım, tane, şıra ve yaprak alanı/verim oranları üzerine etkileri incelenmiştir. Yaprak su potansiyelleri toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak farklılık göstermişler ancak elde edilen değerler olması gereken sınırların içerisinde kalmıştır. Sürgün, salkım, tane, şıra özellikleri ile yaprak alanı/verim oranları ise yaprak su potansiyelleri, toprak işleme ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak farklı etkilenmişlerdir. Sonuç olarak mevcut koşullarda salkım seyreltme uygulamalarının yaprak alanı/verim oranlarını değiştirmeleri ve korumalı toprak işlemelerin de sürgün, salkım, tane ve şıra özelliklerini etkilemek suretiyle şaraplık üzüm kalitesi üzerine etkili oldukları söylenmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research was established to find different soil tillages and leaf area / yield ratios effect on water stress, yield and quality in cv. Syrah (Vitis vinifera L.), in 2010 vegetation period. The growers vineyard in 40°56'7.46'' N ve 27°27'7.11'' E latitude and longitude, 150-200m altitude. The rows were in East-West direction, grapevines 2.6m x 1m spaced and in modified Lyre system, the trunk had a 80cm height and double cordon royat. Syrah cv. was grafted onto 110R (Berlandieri Rességuier No. 2 x Rupestris Martin) roootstock and 5 years old. The experiment was established a split parcel design including 3 replicates, blocks were divided 5 main parcels and 3 sub parcels. Each main parcels were included soil tillages subject and each sub parcels were included leaf area / yield quantity [LA (m2) / YQ (kg)] sub applications. Totally 90 grapevines were used in experiment. Main parcel applications involved different soil tillages; Conservative Soil Tillage (CST), Conservative Soil Tillage + Rain Removal Application (CST+RRA), Conservative Soil Tillage + Conventional Soil Tillage (CST North + CNST South), (Conservative Soil Tillage + Rain Removal Application) + Conventional Soil Tillage [(CST + RRA) North + CNST South] and Conventional Soil Tillage (CNST). Each sub parcels were included these LA/YQ ratios; Leaf Area (LA)/Yield Quantity (YQ) [Control (C): LA/YQ=0,94~1), (33% Cluster Thinning (CT): LA/YQ=1,41~1,5) and (66% Cluster Thinning (CT): LA/YQ=2,34~2,5). In this experiment the different soil tillages and cluster thinning applications effects on leaf water stress, shoot, cluster, berry, must and LA/Y was researched. Leaf water potentials were differentiated according to soil tillage and cluster thinning applications, but the values limited what were expected. Shoot, cluster, berry, must qualifications and also the Leaf Area/Yield ratios were different affected which were depend on leaf water potential, soil tillage and cluster thinning applications. As a result cluster thinning applications were changed Leaf Area/Yield ratios and also the CST treatment effected shoot, cluster, berry and must qualification, hence it was also possible to said that the CST influenced wine grape quality.Keywords : Syrah, leaf water potential, soil tillage, cluster thinning, leaf area/yield ratio.