Farklı kök ortamları ve kimyasal uygulamarın,ortancada çeliklerin köklenmesi ve sepallerde renk oluşumuna etkisi
The effect of different media and chemical applications on the rooting of hydrangea cuttings,growth and sepal colour
  1. Tez No: 578739
  2. Yazar: SERDAR ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET VARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, Torf, Zeolit, Kaya Yünü, Cocopeat, Cibre 2019, 43 say, Perlite, Peat, Grape Marc, Zeolite, cocopeat 2019, 43 sayfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ortanca çeliklerinin köklenmesine etkisi konusunda Altı kök ortamın (1.Perlit,2.Torf,3.Cibre,4.Zeolit,5.Kayayünü,6.Cocopeat)'etkisini araştırmak için tesadüf bloklarında 3 tekerrürlü bir deneme bahçe bitkileri laboratuvarında yapılmıştır. Zeolit en fazla köklü çelik adedi, kök sayısı, sürgün uzunluğu ve köklü çelik yüzdesini vermiştir. Perlit, zeolit ve kayayününden alınan köklü çelikler, torf ortamına dikilmiş ve dört kimyasal uygulamayla faktöriyel olarak düzenlenip, iki tekerrürlü tesadüf parsellerine göre bitki gelişimi ve sepallerde renk oluşumu konusunda ikinci deneme yapılmıştır. Kimyasal uygulamalar: 1) K0: Besin çözeltisi olarak mg/L olarak 100 N,50 P2O5,100 K2O her sulamada verilmiştir. 2) K1:Temel gübre olarak 1.5 g Al2 (SO4)3 olarak torfa verilmiş, tomurcuklar görüldüğünde 14 günde bir 5 defa 10g AL2 (SO4)3/L çözeltisi 120 ml/L olarak uygulanmıştır. Besin çözeltisi mg/L olarak, 150 N,300 K2O her sulamada verilmiştir 3) K2: Temel gübre olarak 0.75 g Al2 (SO4)3 / L torfa verilmiş, tomurcuklar görüldüğünde 14 günde bir 5 defa 5 g/L AL2 (SO4)3 çözeltisi uygulanmıştır. Besin çözeltisi mg/L olarak 150 N,300 K2O her sulamada verilmiştir. 4) K3: Sadece sulu gübre 135 N,210 P2O5,100 K2O her sulamada uygulanmıştır. Bitkideki sürgün sayısı yönünden PK1, PK2, ZK1 ve ZK3 kombinasyonları en iyi sonucu vermişlerdir. En uzun sürgün boyu ise, PK3 ' den alınmıştır. Kimyasal uygulama ana etkisi yönünden ise K3 en uzun sürgün boyunu vermiştir.K1' de mavi çiçek,K2' de mor çiçek oluşmuş, diğer uygulamalarda (K0 ve K3 ) ise çiçek rengi pembe olmuştur. Sonuç olarak köklendirme ortamı olarak zeolit kullanımı daha uygundur. Bitkideki sürgün sayısı yönünden ZK3 kombinasyonu, en uzun sürgün boyu için ise PK3 kombinasyonu önerilebilir.K3 sulu gübresi ana etki yönünden en uzun sürgün boyu için daha uygundur. Mavi çiçek oluşumu için ise K1: temel gübre olarak 1.5 g Al2 (SO4)3 olarak tomurcuklar görüldüğünde 14 günde bir 5 defa 10g Al2 (SO4)3 çözeltisi uygulanması gerekir.K1 'de sulu gübre ise her sulamada 150 ppm N,300 ppm K2O dur. Buna göre mavi çiçek için ZK1, mor çiçek için ZK2,pembe çiçek için ZK3 kombinasyonu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
An experiment was made to investigate the effect of six rooting media(1.Perlite,2.Peat,3.grape marc,4.Zeolite,5. Rockwool,6.cocopeat) on the rooting of hydrangea cutting, with a randomised block design replicated three times in the laboratory of horticultural deparment. Zeolite gave the most rooted cuttings, root numbers, shoot length and percantage of rooted cuttings. The rooted cuttings taken from rockwool, zeolite and perlite were planted in peat and four different chemical applications were arranged factorially with fully randomized design with two replications to find out their effect on the growth and sepal colour in the second experiment. Chemical applications were: 1.) K0: constant liquid feed with 100 ppm N,50 ppm P2O5 and 100 ppm K2O 2.)K1: 1.5 g Al2 (SO4)3 was given as a base dressing when the buds seen 10 g /L Al2 (SO4)3 solutions was applied five times every 14 days. The volume applied was 120 ml/L constant liquid feed was 150 ppm N and 300 ppm K2O 3.)K2:0.75 g Al2 (SO4)3 was given as a base dressing. When buds seen 5 g/L Al2 (SO4)3 was applied five times every 14 days. The volume applied was 120 ml/L . Constant liquid feed was 150 ppm N and 300 ppm K2O 4.)K3 Constant liquid feed with 150 ppm N ,210 ppm P2O5 and 100 ppm K2O The shoot number per plant was the highest in PK1,PK2,ZK1 and ZK3 combinations. The longest shoot length was obtained from PK3.According to chemical main effect K3 gave the longest shoot lenght. The flower colour was blue in K1 purple in K2 and pink in K0 and K3 As a result, zeolite is the most suitable medium for rooting.ZK3 can be recommended for the shoot number, plant and PK3 for the longest shoot lenght. K3 liquid feed as a main effect is more suiıtable for the longest shoot lenght K1: 1.5 g/L Al2 (SO4)3 as a base dresing when the buds seen 10 g /L AL2 (SO4)3 five times ever 14 days,120 ml/L should be used for blue colouring. The constant liquid feed of K1 was 150 ppm N, 300 ppm K2O.According to the result ZK1, for blue flower, ZK2 for purple and ZK3 combination for pink flower can be recommended.