Tekirdağ ili soğan ekim alanlarında görülen önemli yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
Investigation of significant weed species seen in onion growing areas in Tekirdağ province, their instense and frequency of coincidance
- Tez No: 309926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabacı ot, Soğan, Yoğunluk, Tekirdağ
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Tekirdağ ili soğan ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2011 yılı Mayıs ayında yürütülmüştür. Bu amaçla ile bağlı 3 ilçede ve merkeze bağlı 9 alanda araştırma yapılarak, toplam 30 tarlada 2110 dekarlık bir alanda sürvey yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu 21 familyaya ait 39 adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Bu yabancı otlardan Convolvulus spp. (2.09 bitki/ m2), Sinapis arvensis L. (1.63 bitki/ m2), Avena spp. (1.48 bitki/ m2), Chenopodium album L. (1.15 bitki/ m2), Euphorbia spp. (1.06 bitki/ m2), Adonis flammea Jacq. (0.92 bitki/m2), Solanum nigrum L. (0.71 bitki/m2), Cirsium sp. (0.50 bitki/m2), Xanthium strumarium L. (0.35 bitki/m2), Polygonum aviculare L. (0.25 bitki/m2) türleri il bazında en yoğun 10 tür olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which was conducted to investigate significant weed species seen in onion growing areas of Tekirdag province, their intense and frequency of coincidence, was realised in May 2011. For this purpose, surveys were done in totally 30 fields with the size of 2110 ha after searching 3 towns and 9 different area bound to city centre. As a result, 39 weed species of 21 family were identified. Among them, Convolvulus spp. (2.09 plant/ m2), Sinapis arvensis L. (1.63 plant/ m2), Avena spp. (1.48 plant/ m2), Chenopodium album L. (1.15 plant/ m2), Euphorbia spp. (1.06 plant/ m2), Adonis flammea Jacq. (0.92 plant/m2), Solanum nigrum L. (0.71 planti/m2), Cirsium sp. (0.50 plant/m2), Xanthium strumarium L. (0.35 plant/m2), Polygonum aviculare L. (0.25 plant/m2) species were determined as most frequently coincided ten species in the province.Keywords : Weed, Onion, Intensity, Tekirdag