Tomas peynirinden izole edilen laktik asit bakterilerinin tanımlanması
Identification of lactic acid bacteria isolated from tomas cheese
  1. Tez No: 309925
  2. Yazar: DUYGU KORUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tomas Peyniri, Laktik Asit Bakterileri, Yöresel Peynirler, Tomas Cheese, Lactic Acid Bacteria, Local Cheese
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Elazığ yöresinde mahalii olarak üretilen ve yöre pazarlarında satışa sunulan bir süt ürünü olan Tomas peynirlerinin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Tesadüfi olarak seçilen 16 farklı peynir örneğinde ortalama % kurumadde %42,45 ± 0,08, yağ %18,97 ± 0,23, tuz %4,42 ± 0,10, kül %5,90 ± 0,10, asitlik % 1,34 ± 0,07, protein % 16,34 ± 0,16 ve son olarak pH sonuçları 4,90 ± 0,04 olarak belirlenmiştir. İncelenen Tomas peynir örneklerinde ortalama Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB) sayısı 7,60 ± 0,68 log kob/g, maya-küf sayısı 7,28 ± 0,87log kob/g, koliform grubu bakteri sayısı < 1 log kob/g, MRS Agarda gelişen laktik asit bakterileri sayısı 7,46 ± 0,75 log kob/g ve M17 Agarda gelişen laktik asit bakterileri sayısı ise 7,74 ± 0,75 log kob/g olarak belirlenmiştir. Tomas peynir örneklerinden 20 adet çubuk ve 25 adet kok şeklinde laktik asit bakterisi izole edilmiştir. Tanımlama sonuçlarına göre toplam 16 izolat Enterococcus faecium olarak, 8 izolat Lactococcus lactis subsp. lactis olarak, 6 izolat Lactobacillus paracasei subsp. paracasei olarak, 5 izolat Lactobacillus plantarum olarak, 5 izolat Lactobacillus brevis olarak, 2 izolat Lactobacillus collioides olarak, 2 izolat Lactobacillus curvatus olarak ve 1 izolat da Lactobacillus salivarius olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research some physicochemical and microbiolagical properties were determined from Tomas cheese, a dairy product special to Elazığ province and also sold in local markets. Randomly selected from 16 different cheese samples the average values of the ratio of dry matter, fat, NaCl, ash, titratable acidity, total nitrogen and pH value were determined as 42,45 ± 0,08%, 18,97 ± 0,23%, 4,42 ± 0,10%, 5,90 ± 0,10%, 1,34 ± 0,07%, 16,34 ± 0,16% and 4,90 ± 0,04 respectively. The average values of Total Mesophilic Aerobic Bacteria (TMAB), mold &yeast, total coliform, lactic acid bacteria in MRS agar and in M17 agar were as 7,60 ± 0,68 log cfu/g, 7,28 ± 0,87log cfu/g, < 1 log cfu/g, 7,46 ± 0,75 log cfu/g and 7,74 ± 0,75 respectively. 20 different bacilli and 25 different cocci were isolated from Tomas cheese samples. The identification results show that 16 Enterococcus faecium isolates, 8 Lactococcus lactis subsp. Lactis isolates, 6 Lactobacillus paracasei subsp. paracasei isolates, 5 Lactobacillus plantarum isolates, 5 Lactobacillus brevisisolates, 2 Lactobacillus collioides isolates, 2 Lactobacillus curvatus isolates, 1 Lactobacillus salivarius isolates were determinated.