Sorunlu orman alanlarının peyzaj onarım tekniği açısından irdelenmesi; Edirne ili örneği
Evaluatin of the degraded forest lands in terms of lanscape restoration technique: Ease of Edirne
  1. Tez No: 309927
  2. Yazar: ARİF GÖKHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA KİPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sorunlu orman alanları, peyzaj onarım tekniği, erozyon, Edirne İli
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Doğal peyzaj alanlarından olan orman alanları üzerindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi ile birlikte sorunlu orman alanları kavramı ortaya çıkmıştır. Sorunlu orman alanları, ormanların canlılar için yaşamsal öneme sahip birçok fonksiyonunun azalmasına veya kaybolmasına neden olmuştur. Bu kapsamda çalışmada; literatür bilgileri ve alanda yapılan incelemeler ışığında, yöresel koşullar da dikkate alınarak, Edirne ilinde yer alan 4.493,2 Ha. bozuk orman alanlarında gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları ile koruya dönüştürme ve rehabilitasyon sahalarında yapılan çalışmalar incelenerek mevcut durum irdelenmiş ve sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir.Araştırma yöntemi teorik bilgilerin derlenmesi, araştırma alanına ait doğal ve kültürel peyzaj öğelerinin belirlenmesi, sorunlu orman alanlarında peyzaj onarım sürecinin tanımlanması, uygulamada yapılan çalışmaların peyzaj onarım sürecine ne kadar uyulup uyulmadığının saptanması, uygulamada gerçekleştirilen çalışmaların peyzaj onarım süreci açısından artı ve eksilerinin ortaya konulması ve araştırma alanına uygun önerilerin geliştirilmesi başlıklarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The destruction of natural landscape caused the consept of the problematic forest fields. Soils are the critical component in land degradation when it involves acidification, contamination, desertation, erosion or salination. Forest are central to all human life because they provide a diverse range of resources ,such as carbon ,aid in regulating the planetary climate; however the concept of the problematic forest fields, caused the function of the distruction , relation to life and human being disapperance from forest landscape. However the studies and the research show that they can be managed in ways that enhance their biodiversity protection functions and they are important providers of ecosystem services. In Edirne the studies and researches show that they had 4,493,2 Ha- In this forest area , they developed plantations with tress ,and land maintains and then did researches on this concept of rehabilitations.Therefore the researches done, showed the results and what they needed to do to improve. The new landscape brought new solutions /suggestions to improve the forest landscape - with this new theorical method information, the studies in these fields naturally and knowleably defined the lanscape time limits. The scientific study of forest species and their interaction with the environmental studies showed what needed to be done to improve with rapid changes. This concentrated on forest patterns and processes , with the aim of elucidating cause and effect relationship.KeyWords: Degraded forest lands Landscape restoration technique,erosion, city of Edirne.