Tekirdağ ili buğday ekim alanlarında görülen önemli yabancı ot türleri, yayılışları ve bunlardan en önemlisinin biyolojisi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 27872
  2. Yazar: ADNAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ERDİLLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Corn cockle ( Agrostemma githago L ), weeds of wheat
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Doktora Tezi TEKİRDA? ili BU?DAY EMM ALANLARINDA GÖRÜLEN ÖNEMLİ YABANCIOT TÜRLERİ, YAYILIŞLARI VE BUNLARDAN EN ÖNEMLİSİNİN BİYOLOJİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Adnan KARA Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Gürsel ERDILLER 1993, Sayfa: 103 Jüri : Prof. Dr. Gürsel ERDILLER Prof Dr. Haluk SORAN D oç. D r. Y. Zekai KATIRC IOGLU Yapılan surveylerde buğday ekim alanlarında toplam 24 familyaya bağlı 104 yabancıot türü saptanmıştır. Bu türlerden Anthemis austriaca' 'nın il düzeyinde ortalama olarak 4. 18 bitki/ rcP- yoğunlukta olduğu saptanmıştır. Bu yabancıot türünü sırasıyla Ave/ıa spp- (2.48 bitki/ m^) ve Alopecurus spp. (2.42 bitki/ m^) izlemiştir. Agrostemma gıthago'rom. il ortalaması olarak yoğunluğunun 0.59 bitki/ m^ olarak bulunmasına rağmen bölgede Toprak Mahsulleri Ofısi'nin buğday alımlarında gözönünde tutulan tek yabancıot olması ve potansiyel bir tehlike oluşturması nedeniyle bu türe ağırlık verilmesi kararlaştırılmıştır. Karamuk (Agrostemma githago\J) Türkiye' de özellikle tahıl ekim alanlarında zararlı olan bir yabancıottur. Araştırmamızda, Tekirdağ ili buğday ekim alanlarındaki yabancıot türleri belirlenmiş ve daha sonra Agrostemma g/thago'mm biyoekolojisi üzerinde çalışılmıştır. Agrostemma g/thago ile yapılan çalışmalarda tohumların optimum çimlenme sıcaklığının 10-15°C olduğu ve ışığın tohum çimlenmesi üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Tohumların canlılık oranları TTC (Triphenil Tetrazolium Chloride) yöntemiyle belirlenmiş ve embriyoların boyanma durumlarına göre topoğrafik haritaları çıkarılmıştır. Toprak tekstürü ve ekim derinliğinin tohum çıkışına etkisi önemli bulunmuştur. Rekabet denemelerinde de karamuk yoğunluğu arttıkça buğday kuru ağırlığında bir azalma olduğu görülmüştür. Bu denemeler sonunda buğday ekim sıklığının artırılmasının karamuk bitkisi ile rekabette bir dereceye kadar faydalı olabileceği sonucuna varılmıştır. Karamuk bitkisinin çıkış, çiçeklerime ve tohum dökme zamanının iklim faktörleri ile ilişkisi incelenmiş ve bu fenolojik dönemlerin iklim faktörleri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER Karamuk (Agrostemma g/thagoL), buğday yabancıotları.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis RESEARCHES INTO THE SPECIES AND DISTRIBUTION OF IMPORTANT WEEDS WHICH ARE SEEN IN WHEAT GROWING AREAS IN TEKİRDA? AND THE BIOLOGY OF THE MOST IMPORTANT ONE Adnan KARA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Prof Dr. Gürsel ERD İLLER 1993, Page: 103 Jury : Prof Dr. Gürsel ERD İLLER Prof Dr. Haluk SORAN Assoc. Prof Dr. Y. Zekai KATIRCIOGLU According to survey results, it was understood that there were 104 different weed species belonging to a total of 24 families. Of these, Anthemis austriacawas spread at an average density of 4. 18 plants/ m^ throught the province. It was followed by A vena spp. (2.48 plants / m^) and Alopecurus spp. (2.42 plants / m^), respectively. Despite a relatively lower density of 0.59 plants/ m2 in the province, Agrostemma g/thagowas given particular emphasis because it is the primary weed in the quarantine list of Grain Marketing Board when buying wheat Corn cockle is a familiar weed that is often seen in the cereals cultivated areas in Turkey. In this research weed species in the wheat planted areas were identified first, and then investigations on the bioecology of Agrostemma githago were carried out The experiment on Agrostemma g/thagorcvealed that it germinated between 10 and 15° C and the light had no effect on germination. Viability rates of seeds were tested by TTC (Triphenil Tetrazolium Chloride) and topographical maps of embryos were drawn in respect of dyeing. Soil texture and sowing depth were found to have importing effects on seed emergence, and in the competition experiment an increasing density of corn cockle was observed while dry-weight of wheat decreased.. From these experiments it was concluded that increasing sowing density of wheat, to a certain extent, could be a useful method to compete with corn cockle. Further investigations were centred on emergence, flowering and time of seed fall oi corn cockle and their relations with climatic factors and it was found that these growth stages were associated with climatic factors.