Yenidoğan konvülziyonları;etiyolojik ve prognositik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of etiologcal and prognostic factors in neonatal convulsions
  1. Tez No: 309957
  2. Yazar: EDİBE PEMBEGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK TATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan konvülziyonu, nörogelisimsel prognoz, neonatal convulsions, neurodevelopmental outcome
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
AMAÇ: Yenidoğan döneminde konvülziyon geçiren bebeklerde etyolojik nedenlerin, olasırisk faktörlerinin ve bu faktörlerin uzun dönem nörogelisimsel prognoza etkilerinindeğerlendirilmesi amaçlanmıstır.YÖNTEM: ?stanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ÇocukNörolojisi Bilim Dalı'na 1 Ocak 2007- 31 Aralık 2009 tarihleri arasında, doğumdan sonrakiilk 28 gün içerisinde nöbet geçirme nedeni ile basvurmus 112 bebek çalısma grubunuolusturdu. Bebeklerin prenatal, natal ve postnatal dönemlerine ait verileri hastanemizbilgisayar veritabanından ve hasta dosyalarından elde edildi. Kronolojik yasları 23 ile 44 ayarasında değisen hastalar nörogelisimsel açıdan değerlendirildi. Gelisimsel değerlendirme içinBayley Bebek ve Çocuklar için Gelisimsel Değerlendirme Ölçeği-III kullanıldı.Nörogelisimsel prognoz ile bu veriler istatiksel olarak değerlendirildi.BULGULAR: Çalısma grubunun doğum ağırlığı 580-5180 g (2633±959 g), gestasyon yası24.3-41 hafta (36.3±4.2 hafta), değerlendirilme yası 23-44 ay (38.4±4.7 ay) aralığındaydı.Çalısma grubumuzdaki olgularda perinatal asfiksi %28.6 oranında görülerek konvülziyonlarınen yaygın nedeni olarak saptandı. Etyolojik nedenlerin sıklığı değerlendirildiğindeintrakraniyal kanama %17, metabolik hastalık %10.7, hipoglisemi %8, nedeni bilinmeyennöbetlerin oranı ise %8.9 olarak belirlendi. ?zlemde hastaların %27,6'sında serebral palsigelismisti. Epilepsi sıklığı %35.7 olarak belirlendi. Hastaların neredeyse yarısında iki veyadaha fazla gelisim alanında gerilik saptandı ve global gelisim geriliği en yaygın (%50.8)nörogelisimsel bozukluk olarak belirlendi. Olguların %40'ı Bayley kognitif ölçekte, %39'udil ölçeğinde, %44'ü motor ölçekte 70 puanın altında almıslardır.YORUM: Etyolojik nedenlerin sıklığı, olası risk faktörlerinin etkisi, nörogelisimselsorunların görülme oranı benzer çalısmalarla uyumlu bulundu. Normal prognoza sahip,etkilenmeyen çocukların oranı ise diğer çalısmalara göre daha düsük saptandı. Bu sonuçBayley test sonuçlarını öne çıkarmakta ve birden fazla değerlendirmenin yapılacağı daha fazlasayıda çalısmaya ihtiyaç olduğunu düsündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECT?VE: Objective of this study is to evaluate etiological and risk factors of neonatalconvulsions and to investigate their relations to long term neurodevelopmental outcome.METHODS: This sudy was performed at Istanbul University, Istanbul Medical Faculty,Department of Paediatrics, Division of Pediatric Neurology. Between 1 January 2007 and 31December 2009, 112 newborns were referred to our clinic with neonatal seizures. Patients?data related to their prenatal, natal and postnatal periods were collected from their charts anddigital database. Patients whose chronological ages were were between 23 months and 44months were assesed neurodevelopmentally using Bayley Scales of Infant and ToddlerDevelopment, Third Edition (BSID III, Bayley-III). The relation between neurodevelopmentalprognosis, etiological factors and risk factors was analyzed statistically.RESULTS: Birth weights and gestational ages of the patients were between 580 g and 5180 g(2633±959), and between 24.3 weeks and 41 weeks (36.3±4.2 ). Their ages were between 23months and 44 months (38.4±4.7) when they were studied. In our study, the most commonreason of the convulsions was perinatal asphyxia with 28.6%. Intracranial hemorrhage (17%),metabolic diseases (10.7%) and hypoglisemia (8%) were etiological factors of the seizures. In8.9% of the patients, the reason of the seizures was not found. During the follow up, 27.6% ofthe patients have diagnosed as cerebral palsy (CP). Global developmental delay (50.8%) wasthe most common neurodevelopmental disorder. In about half of the patients, at least two ormore neurodevelopmental areas were damaged. According to Bayley scales, 39% of thepatients in cognitive functions, 39% in lingual functions and 44% in motor functions werebelow the cut-off score of 70.CONCLUSION: The rates of etiological reasons, risk factors and neurodevelopmentaldisorders were found to be similiar with previous studies. On the other hand, in our study, therate of unaffected children was found to be lower which shows the importance of results ofBayley III.