Yenidoğan konvülsiyonlarının uzun dönem nörolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of long-term neurological outcomes of neonatal convulsions
- Tez No: 471051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, epilepsi, konvulsiyon, prognoz, yenidoğan, Child, convulsion, epilepsy, neonatal, prognosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Ünitesinde 2005-2013 yılları arasında yenidoğan konvülsiyonu nedeniyle takip ve tedavi edilmiş, sonrasında en az iki yıl izlenmiş olan olguların etiyolojilerinin, risk faktörlerinin, kullanılan tedavi ve nörolojik prognozlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bilgiler hasta dosyalarından retrospektif olarak elde edilmiştir. Materyal ve Metod: 2005-2013 yılları arasında yenidoğan servisinde yatarak tedavi gören ve konvülsiyon geçiren olgular çalışmaya dahil edildi. Olguların başvuru yakınmaları, primer hastalıkları, konvülsiyon geçirme zamanları, konvülsiyon için risk faktörleri, rutin biyokimyasal ve metabolik test sonuçları, EEG bulguları, kraniyal manyetik rezonans görüntüleme bulguları, uygulanan tedaviler, klinik nöbet tipi ve tekrarlama durumları, prognozları hasta dosyalarından retrospektif olarak araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 63 olgu alındı. Bu olguların 24 (%38.1)'ü kız, 39 (%61.9)'u erkek, erkek/kız oranı 1.62 idi. Olgularda en sık (%38) klonik nöbet tespit edildi. Etiyolojik nedenlerin sıklığı değerlendirildiğinde ise %42.8 perinatal asfiksi, %25.4 neonatal hipoglisemi, %23.8 intrakraniyal kanama, %15.8 merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, %17.5 akut elektrolit bozuklukları, %12.7 doğuştan metabolik hastalıklar, %7.9 benign yenidoğan konvülsiyonları, %4.8 serebrovasküler hastalıklar ve %4.8 serebral malformasyon varlığı belirlendi. Olguların 40'ında (%63.5) epilepsi, 42'sinde (%66.6) psikomotor gerilik, 26'sında (%41.3) görme bozukluğu, 11'inde (%17.5) işitme bozukluğu ve 10'unda (%15.8) serebral palsi geliştiği saptandı. Olguların 19'unda (%30.2) normal gelişim tespit edildi. Sonuç: Etiyolojik nedenler değerlendirildiğinde perinatal asfiksi en sık neden olarak saptandı. Epilepsi ve nörogelişimsel bozuklukların görülme oranı literatürdeki benzer çalışmalara göre daha yüksek, normal gelişime sahip çocukların oranı ise literatür verilerine yakın ancak daha düşük bir değer olarak saptandı. Bu bulgu daha fazla sayıda olgunun değerlendirileceği çok merkezli çalışmalara gereksinim olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to assess patients who had been followed with diagnosis of neonatal convulsion for at least 2 years at neonatal unit of Erciyes University, Medicine School between 2005 and 2013 by reviewing patient files regarding etiology, risk factors, treatment and neurological prognosis in retrospective manner. Material and method: The study included patient who were admitted to neonatal clinic between 2005-2013 and had convulsion. We retrospectively assessed presenting complaints, primary disease, timing of convulsions, risk factors for convulsion, results of routine biochemical and metabolic tests, EEG findings, cranial magnetic resonance imaging results, treatments employed, clinical type of seizures and recurrence, and prognosis. Findings: Overall, 63 patients were included to the study. Of these, 24 (38.1%) were girls whereas 39 (61.9%) were boys with male: female ratio of 1.62. The most common seizure type was clonic seizures (38%). When frequency of etiological causes were assessed, it was found that there was perinatal asphyxia in 42.8%, neonatal hypoglycemia in 25.4%, intracranial hemorrhage in 23.8%, acute metabolic disorders in 17.5%, central nervous system infection in 15.8%, congenital metabolic disorders in 12.7%, benign neonatal convulsions in 7.9%, cerebrovascular disorders in 4.8% and cerebral malformation in 4.8%. It was found that epilepsy was developed in 40 cases (63.5%), psychomotor retardation in 42 cases (66.6%), cerebral palsy in 10 cases (15.8%), vision disorder in 26 cases (41.3%), auditory disorder in 11 cases (17.5%) and normal development in 19 cases (30.2%). Conclusion: Etiological analysis revealed perinatal asphyxia is the most common cause. Incidences of epilepsy and neurodevelopmental disorders were higher than in similar studies, while that of children with normal development was close to, but lower than the data in the previous literature. This suggests that further multicenter studies evaluating larger case numbers are now needed.