Pulmoner embolide yanlış tanı ve sebebleri
Incorrect diagnosis of pulmonary embolism and the reason
- Tez No: 309994
- Danışmanlar: PROF. AHMET İLVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geç tanı, Klinik olasılık, PTE, Risk faktörü, Yanlış tanı, Clinic probability, Delay diagnosis, Misdiagnosis, PTE, Risk factor
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETPulmoner Tromboemboli (PTE) sık görülen, mortalitesi yüksek aynı zamanda çok sık yanlış tanı alan bir hastalıktır.Çalışmamızda şikayetlerinin sebebi PTE olmasına rağmen ilk olarak yanlış tanı alan ve sonrasında tarafamızdan PTE tanısı konulan hastalar ile ilk tanısı PTE olan (doğru tanı alan) hastalara ait demografik özellikler, risk faktörleri, klinik ve labaratuar bulguları gibi çeşitli verilerin incelenmesi, yanlış tanı almayı etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılması ve PTE hastalarına yanlış tanı konulmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları servisinde, Ocak 2007 ile Ocak 2012 arasında yatırılarak takip edilen 100 PTE olgusu alındı. Olguların demografik özellikleri, risk faktörleri, klinik ve labaratuar bulguları verileri incelendi. Bu incelemede şikayetlerinin sebebi PTE olmasına rağmen ilk olarak yanlış tanı alan ve sonrasında tarafamızdan PTE tanısı konulan 26 olgu ve ilk tanısı PTE olan 74 olgu çeşitli veriler açısından karşılaştırıldı.İki grup arasında fizik muayene ve labaratuar bulguları açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Tanı alma süresi 1 haftadan fazla olan olgularda yanlış tanı oranı fazla bulundu (p=0.002). PTE`ye ait herhangi bir risk faktörü olmayan olgularda yanlış tanı oranı fazla bulundu (p=0.017). Kalp hastalığı olan olgularda ise yanlış tanı oranı az bulundu (p=0.033). Bu olguları Geneva risk sınıflamasına göre değerlendirdiğimizde, klinik olasılık artıkça yanlış tanının azaldığı gözlemlendi (p=0.011).Sonuç olarak; Geneva risk sınıflamasına göre düşük risk sınıfında olanlarda, tanı alma süresi 1 haftadan fazla olanlarda, PTE`ye ait herhangi bir risk faktörü ve kalp hastalığı olmayan olgularda yanlış tanı oranı anlamlı olarak fazla bulundu. PTE kliniği ile uyumlu şikayetlerle hastaneye başvuran hastalarda bu parametrelere dikkat edilmesinin PTE`de yanlış tanıları azaltabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPulmonary embolism is not only one of the prevelant diseases with a high mortality risk but also have a high ratio of delayed and wrong diagnosis.In this study it is targeted to determine the demographical characteristics, risk factors, clinical and laboratory findings of the patients that diagnosed as PTE at their first visit to hospital and the PTE patients that have wrong diagnosis in their first admission. We aimed to investigate and prevent the factors leads to wrong diagnosis of pulmonary embolismOne hundred pulmonary emboli patients who were admitted to Mersin University Hospital between the dates January 1,2007 and December 31,2011 were included. Clinial and laboratory findings of these patients were evaluated. Among these patients, 26 of these cases that have wrong diagnosed at their first admission and diagnosed accurately (as PTE) in our hospital and 74 of the cases that diagnosed accurately. Two groups were compared with respect to various data of the patients clinical and demographical characteristics.In two groups, there is no difference between physical examination and laboratory findings. The patients with the symptoms onset with over a week ago have a higher wrong diagnosis rate(p=0.002). The patients with no risk of PTE have higher wrong diagnosis rate(p=0.017). Wrong diagnosis rate of the patients with cardiac diseases was low(p=0.033) According to Geneva risk score, we observed that the wrong diagnosis risk has reduced in the patients with higher clinical probability (p=0.011) .In conclusion, wrong diagnosis rate have been found to be statistically significant in the patients with high score according to the Geneva risk classification, the patients that have more than a week application period, and patients have no risk factors of PTE or cardiac diseases. It was thought that being alerted in the patients with clinical symptoms of pulmonary emboli leads to reduce the wrong diagnosis in pulmoner embolism.