Bir yaş altı sağlıklı çocuklarda alfa fetoprotein düzeyleri
Serum alpha fetoprotein levels in healthy infants less than one year of age
- Tez No: 310004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLFET VATANSEVER ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alfa-fetoprotein, normal sınır, yenidoğan, süt çocuğu, Alpha-fetoprotein, normal range, newborn, infant
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Alfa-fetoprotein, fetal bir serum proteinidir. Çocukluk çağında önemli bir tümör belirteci olan alfa-fetoproteinin gebelikte, yenidoğanlarda ve süt çocukluğu döneminde patoloji olmaksızın yükselebildiği de vurgulanmaktadır. Çoğu kez alfa-fetoproteinin normal olarak mı, yoksa patolojik olarak mı yükseldiği konusunda çelişkiye düşülmekte ve ileri görüntüleme yöntemleri gibi pahalı ayırıcı tanı yöntemlerine başvurulmaktadır. Bir yaş altı dönemde alfa-fetoprotein değerlerinin normal aralığı iyi dökümante edilebilirse bu değerler aşıldığında patolojik durumun tanımlanması daha kolay olacaktır. Bu çalışmanın amacı bir yaş altı sağlıklı çocuklarda serum alfa-fetoprotein düzeylerinin yaşa göre normal değer aralıklarının belirlenmesidir.Kan örnekleri sağlıklı yenidoğan ve süt çocuklarından alındı. Süt çocukluğu dönemi: 1-2 ay, 3-6 ay, 7-9 ay ve 10-12 ay olarak gruplandırıldı. İstatistiksel olarak her dönemden 30 olgu rastgele olarak çalışmaya alındı ve cinsiyet dağılımının eşit olmasına dikkat edildi. Yüzelli olgu (75 erkek, 75 kız) değerlendirildi. Serum alfa-fetoprotein düzeyleri katı fazlı-iki yönlü kemilüminesan immünometrik tanısal yöntemi kullanılarak çalışıldı.Ortalama serum alfa-fetoprotein düzeyleri, yenidoğan döneminde 2-7 gün arasında 40609±17903 (8998-54000) ng/ml, 8-28 gün arasında 2140±2833 (65-10675) ng/ml, süt çocukluğu döneminde 2-3 ay arasında 600±700 (20-2711) ng/ml, 4-6 ay arasında 60±44 (5-202) ng/ml, 7-9 ay arasında 49±102 (4-480) ng/ml ve 10-12 ay arasında 16±7 (3-57) ng/ml olarak saptandı. Yaş arttıkça ortalama serum alfa-fetoprotein düzeylerinin azaldığı görüldü. Cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak merkezimizde takip edilen sağlıklı yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde serum alfa-fetoprotein normal sınırlarının geniş bir aralıkta olduğu görüldü. Bir yaş altı çocuklarda serum alfa-fetoprotein düzeylerini yükselten tümör ve tümör dışı nedenler araştırılırken sağlıklı çocuklardan elde ettiğimiz minimum ve maksimum değerlerin de gözönünde bulundurulması uygundur.
Özet (Çeviri)
Alpha-fetoprotein is a fetal serum protein. It is emphasized that alfa-fetoprotein is a significant tumor marker in childhood, however may increase in the absence of a pathology such as during pregnancy, neonatal period and infancy. It is frequently considered contradictory whether high levels of alfa-fetoprotein are due to a pathological condition or just normal finding and expensive procedures such as advanced screening techniques for differential diagnosis are performed. If the normal range of alfa-fetoprotein levels can be favorably documented for those infants less than one year of age, when these levels are exceeded, it would be easier to define the pathological condition. The aim of this study is to determine the normal range of serum alfa-fetoprotein levels in healthy children less than one year of age.Blood samples were collected from healthy newborns and infants. Infancy period was grouped as 1-2 months, 3-6 months, 7-9 months and 10-12 months of ages. From each group, 30 cases were randomly included in the study and sex distribution was equal. One hundred and fifty cases (75 males, 75 females) were enrolled. Serum alfa-fetoprotein levels were determined by a solid-phase, two-site chemiluminescent immünometric diagnostic assay.Mean serum alfa-fetoprotein levels were detected as 40609±17903(8998-54000) ng/ml between postnatal 0-7 days, 2140±2833 (65-10675) ng/ml between postnatal 8-28 days, and 600±700 (20-2711) ng/ml, 60±44 (5-202) ng/ml, 49±102 (4-480) ng/ml, 16±7 (3-57) ng/ml for 2-3 months, 4-6 months, 7-9 months and 10-12 months of infancy, respectively. There was a negative corelation between mean serum alfa-fetoprotein levels and postnatal age. There was no significant difference between and within the groups in terms of gender.In conclusion, normal levels of serum alfa-fetoprotein in healthy newborns and infants who were followed-up in our center demonstrated a wide range. Our data provided from healthy children less than one year of age, for minimum and maximum values of serum alfa-fetoprotein can be taken into consideration when evaluating the causes of tumors and non tumor etiologies that elevate serum alfa-fetoprotein levels.