Spontan intraserebral hematom gelişen hastalarda etyoloji,rekürrens,bir yıllık prognoz ve prognoza etki eden faktörler
Risk factors in patients with spontaneous intracerebral hemorrhage over etiology,recurrence and one-year and overall prognosis
  1. Tez No: 310003
  2. Yazar: İLKER İLKAY TEKİNARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK UTKU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İntraserebral hemoraji, prognoz, rekürrens, Intracerebral hemorrhage, prognosis, recurrence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnme, dünyada ikinci, gelişmiş ülkelerde kalp hastalığı ve kanserden sonra üçüncü sırada yer alan ölüm nedenidir. Ayrıca dünyada en sık görülen nörolojik hastalık olup erişkinlerde, nörolojik hastalıklar içinde ölüm ve sakatlığa neden olma açısından ilk sıradadır. İnmeler ?iskemik? ve ?hemorajik? olarak iki ana gruba ayrılmıştır. İntraserebral hemoraji, iskemik inmeden daha az oranda görülmesine karşın mortalite ve morbidite oranı daha yüksektir. Ülkemizde iskemik inme oranı %71,2, intraserebral hemoraji oranı %28,8 saptanmıştır.Bu çalışmada, spontan intraserebral hemoraji hastalarında risk faktörlerini belirlemek, belirlenebilen risk faktörlerinin 1 yıllık takip ile mortalite ve morbidite üzerine etkilerini saptamak ve rekürrens açısından risk faktörlerini araştırmak amaçlandı. Ocak 2008?Haziran 2010 tarihleri arasında spontan intraserebral hemoraji tanısı almış toplam 215 hasta retrospektif olarak incelendi.Çalışmadan elde edilen veriler sonucunda erkek cinsiyet, yaş, hipertansiyon, düşük dansiteli lipoproteinin değerinin düşük olması intraserebral hemoraji açısından risk faktörü olarak tespit edildi. Diyabetes mellitus, sigara ve alkol kullanımı, antiagregan ve antikoagülan ilaç kullanımı risk faktörü olarak bulunmadı. Yaşın >65 yıl olması, hipertansiyon varlığı, başvuru anında hiperglisemi mevcudiyeti, hematom hacmi ve intraventriküler hemoraji varlığı, başvuru anında hesaplanan `National Institutes of Health' inme skoru önemli prognostik faktörler olarak saptandı. Cinsiyet, antiagregan ve antikoagülan ilaç kullanımı prognoz ile ilişkili bulunmadı. Rekürrens açısından >65 yaş olmak bağımsız risk faktörü olarak bulunurken hipertansiyon varlığının rekürrens oranını arttırdığı görüldü.Sonuç olarak, inraserebral hemoraji risk faktörlerinin bilinmesi alınacak koruyucu önlemler açısından oldukça önemlidir. Ayrıca intraserebral hemoraji geçiren hastalarda prognozu etkileyebilecek faktörlerin bilinmesi, tedavi edilebilir olanların tedavisi sayesinde morbidite oranının azaltılması sağlık sistemi üzerinde gittikçe artan bir yükün hafifletilmesi bakımından önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Stroke is the second most frequent cause of death in the world while the third most frequent cause in the developed countries after heart diseases and cancer. Therefore, it remains the most frequent neurologic disease with death and disability. Stroke is classified in two groups as ?ischemical? and ?hemorrhagical?. Intracerebral hemorrhage has higher mortality and morbidity rates despite its less prevalance than ischemic stroke. In our counrty, the prevalances of ischemical stroke and intracerebral hemorrhage are 71,2% and 28,8% respectively.In this study, we aimed to evaluate the risk factors of patients with spontaneous intracerebral hemorrhage, to assess the effects of the determined risk factors over mortality and morbidity during a one-year follow up period and to evaluate the risk factors regarding recurrence. 215 patients with spontaneous intracerebral hemorrhage were enrolled in the study retrospectively between January 2008 and June 2010.As a result of our study, male gender, age, hypertension, low levels of low density lipoprotein are determined as the risk factors of intracerebral hemorrhage. Diabetes mellitus, smoking and alcohol consumption and antiaggregant or anticoagulant use were not observed to be risk factors. Age >65 years, hypertension and hyperglycemia at the time of presentation, the volume of the hematoma and the presence of intraventricular hemorrhage and `National Institutes of Health? stroke score at the time of presentation were observed to be important prognostic factors. Gender, use of antiaggregant and anticoagulants were not observed to be associated with prognosis. Regarding the risk of recurrence, age >65 years were observed to be an independent risk factor while hypertension were observed to increase recurrence.In conclusion, determination of the risk factors of intracerebral hemorrhage is essential for preventive measures. Therefore, identification of risk factors of prognosis, treatment of remediable ones and in this manner reducing the rates of morbidity become prominent in attenuating the increasing burden over the health system.