2002- 2010 yılları arasında izlenen akut lenfoblastik lösemi hastalarının klinik analizi
The clinical analyse of the patients with acute lymphoblastic leukemia between the years 2002 -2010
  1. Tez No: 310043
  2. Yazar: CENGİZ KARAHANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: ALL, Hiper CVAD, ALL, Hyper CVAD
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takip edilen Hiper CVAD kemoterapi protokolünü alan akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalarının geriye dönük olarak demografik verilerini, klinik ve prognostik faktör özelliklerini ortaya koymayı, tedaviye yanıt ve genel sağ kalım oranlarını değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Polikliniğinde 2002 ile 2010 tarihleri arasında hiper CVAD kemoterapi protokolünü alan Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastaları dahil edilmiştir. Hastaların takibi ve tedavi esnasındaki özelliklerine hastanemizde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemi ve hastalara ait dosyalar taranarak ulaşılmıştır.Sonuçlar: Çalışmaya alınan 44 hastadan 37 hasta ALL, 7 hasta ALL ve LL (Lenfoblastik lenfoma) hastasıydı. 44 hastanın yaş ortalaması 34,6 (17-61) olup, hastaların %31,8'i kadın (14 hasta), %68,2'si erkek (30 hasta) hasta idi. 32 hasta (%72,7) yüksek risk grubunda olup 12 hastada (%27,3) risk grubu hesaplanamamıştır. Tanı anındaki ortalama ECOG performans durumu 1,7 (0?4) idi. En sık görülen sitogenetik anomali Ph(+) (%9,1) olup, %64,3 oranında en sık B hücre immünfenotipinde ve %52,8 oranında en sık L2 morfolojisinde olduğu görüldü. Çalışmaya dâhil edilen 44 ALL hastasının 12'si (%27,3) halen hayattayken, 32 (%72,7) hasta ise izlem süresinde yaşamını yitirmiştir. 4 hastaya akrabadan ve 1 hastaya da akraba dışı olmak üzere toplam 5 hastaya AKİT yapılmıştır. Hiper CVAD kemoterapi protokolü ile yapılan remisyon indüksiyon tedavisi ile hastaların %87,5'inde remisyon elde edilmişken, %12,5'inde ise remisyon elde edilememiştir. Splenomegali, hepatomegali ve mediastinel kitle varlığının remisyon oranını etkilemediği görüldü (sırasıyla p=1, p=0,373, p=0,427). 35 yaşın üstündeki hastalarda remisyon oranı %83,3 iken 35 yaş ve altındaki hastalarda ise %90,9 idi (p=0,642). Tanı anında lökosit sayısı 30,000 ve altında olan hastalarda remisyon oranı %100 iken lökosit sayısı 30,000 üstündeki hastalarda ise remisyon oranı %58,3 idi (p=0,01). Hastaların total sağ kalım oranı %27,3, total sağ kalım süresi ortalama 26,41 ay (3-79 ay), ortanca 15 aydı. Hastalıksız sağ kalım süresi ortalama 17,02 ay (1-78 ay), hastalıksız sağ kalım oranı % 32,43 idi. Yüksek riskli hasta grubunda ölüm oranı %75, sağ kalım oranı %25, risk gurubu hesaplanamayan grubta ölüm oranı %66,7, sağ kalım oranı %33,3 (p=0,704) saptandı.Yorum: Bizim çalışmamızda saptanan sonuçların, çalışmalarla benzer olduğu görüldü. Total sağ kalım oranı %27-48 oranında olan erişkin ALL hastaları için mevcut tedavilerin yetersiz olduğu ve yeni tedavi rejımlerinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To establish demographical features, clinical and prognostic factors of acute lymphoblastic leukemia (ALL) patients who were treated with Hyper CVAD chemotherapy regimen in Dokuz Eylül University School of Medicine Hematology Department and to evaluate their treatment response and survival rates, retrospectively.Materials and Methods: ALL patients treated with Hyper CVAD chemotherapy regimen in Dokuz Eylul University Hematology Department between 2002 and 2010 are included in the study. Follow up and treatment data are obtained from hospital database system and patient files.Results: Out of 44 patients included in the study, 37 were diagnosed as ALL and 7 were diagnosed as ALL and LL (lymphoblastic lymphoma). Mean age was 34,6 (17-61), 38,1% was female (14 patients) and 68,2% was male (30 patients). 32 patients (72,7%) were in high risk group and risk profile of 12 patients could not be calculated (27,3%). Mean ECOG performance during initial diagnosis was 1,7 (0-4). Most common cytogenetic abnormality was presence of Philadelpha chromosome (9,1%). 64,3 % of patients was in B cell immunophenotype and 52,8% had L2 morphology. 12 (27,3%) out of 44 patients included were alive whereas 32 (72,7%) patients were dead during follow up. Allogeneic bone marrow transplantation was performed in 5 patients, 4 of whom from a realtive and 1 from a non relative donour. In remission induction therapy with Hyper CVAD regimen, 87,5% of patients had gone remission but in 12,5% of patients remission could not be achieved. Splenomegaly, hepatomegaly and presence of mediastinal mass did not affect the remission rates. (respectively p=1, p=0,373, p=0,427). Remission ratio for patients over 35 was 83,3% and for patients 35 and under was 90,9% (p=0,642). Remission ratio for patients with leukocyte count of 30,000 and under at diagnosis was 100% whereas for patients with over 30,000 it was 58,3% (p=0,01). Overall survival rate was 27,3% and overall survival duration was 26,41 months (3-79 months), median was 15 months. Mean disease free survival duration wasc 17,02 months (1-78 months) and disease free survival rate was 32,43%. In high risk group detah rate was 75%, survival rate was 25% and in patients for whom risk profile could not be calculated, detah rate was 66,7% and survival rate was 33,3% (p=0,704).Discussion: Results of our study were similar as other studies in literature. We think that present regşmens are inadequate for ALL patients who have overall survival rate 27-48% and new therapy regimens are needed.