İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'na 2008-2010 yılları arasında gelen adli otopsilerde histopatolojik incelemenin nihai ölüm nedenine katkısının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of legal autopsy cases submitted for histopathologic examination to the İnonu University Faculty of Medicine Departmenf of Pathology between the years 2008-2010 in regard to the final cause of death
- Tez No: 310065
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUHİ ENGİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Adli otopsi, ölüm sebebi, histopatoloji, Legal autopsy, cause of death, histopathology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: Otopsi, tıp bilimindeki hızlı gelişime, günümüzde yeni katılan görüntüleme tekniklerine rağmen, bilgi toplama ve aktarmadaki önemini halen korumaktadır. Bu çalışma, otopsi olgularının ölüm nedenlerini belirlemek, yaş ve cinsiyete göre dağılımını saptamak, ölüm nedenlerini organ sistemlerine göre sınıflamak ve histopatolojik incelemenin ölüm nedenine katkısını ve adli karar mekanizmasındaki yerini araştırmayı amaçlamıştır.Gereç ve yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2008-2010 yılları arasında incelemesi yapılan 465 adli otopsi olgularının daha önce rapor edilmiş histopatolojik incelemeleri tekrar değerlendirilerek, nihai ölüm nedeni, ölü muayene ve keşif tutanakları, adli otopsi raporları ve toksikoloji sonuçlarıyla beraber yorumlandı.Bulgular: Adli otopsilerin en sık 15-49 yaş aralığında ve erkekleri kapsadığı, en sık doğal ölüm nedenlerine rastlanıldığı, doğal olmayan ölümlerde ateşli silah yaralanmasının ilk sırada olduğu görüldü. Histopatolojik incelemenin ölüm nedenine %36,13 oranında belirleyici, %53,97 destekleyici sonuç verdiği görüldü. Olguların %6,45'inde ölüm sebebinin belirlenemediği anlaşıldı (negatif otopsi).Sonuç: Adli ölüm olgularında kişi ve olay yeri ile ilgili öykü, incelemeler, keşif tutanakları, otopsideki makroskopik bulgular, toksikolojik analiz sonuçlarının yanısıra organların histopatolojik incelemelerinin de bir arada değerlendirilmesi kesin ölüm sebebini belirleyebilir. Serimizde ölüm nedenlerinin tespitinde histopatolojik incelemelerin doğrudan katkısı % 36.13 olarak yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Autopsy still remains as an invaluable tool in obtaining and transferring knowledge in spite of rapid improvements in medical science and new developments in imaging techniques. The aim of this study is to reveal the final cause of death, range of age and gender, classifying the cause of death in respect to organ systems, delineating the impact of histopathologic evaluation to the cause of death in regard to the decisive legal procedure in autopsy cases.Materials and methods: 465 legal autopsy cases submitted for histopathologic examination to the Inonu University Faculty of Medicine Department of Pathology between 2008-2010 were reevaluated and final cause of death was assessed by gathering scene investigations, legal autopsy reports and toxicologic results.Findings: Cases submitted to legal autopsies were mostly between 15-49 age group with male gender dominating, the most frequent cause of death was found to be due to natural reasons and wounding by firearms was the most frequent cause among unnatural deaths. Histopathologic examination was decisive in 36.13 %, supportive in 53.97 % of cases. In 6,45% of cases the cause of death could not be revealed (negative autopsy).Conclusion: Histopathologic examination of organs in addition to obtaining history of individuals and scenes, investigative notes, gross autopsy findings, toxicologic results all together could reveal the cause of death in legal autopsies. The direct impact of histopathologic examination in revealing the cause of death was found to be as high as 36.13 %.