Dehidroepiandrosteronun farelerde şizofreni modelleri üzerine etkisinin araştırılması
Dehydroepiandrosterone effects in schizophrenia models in mice
- Tez No: 310096
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SULTAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Psikiyatri, Pharmacy and Pharmacology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dehidroepiandrosteron (DHEA), şizofreni, lokomotor aktivite, katalepsi, amfetamin, fare, Dehydroepiandrosterone (DHEA), schizophrenia, locomotor activity, catalepsy, amphetamine, mice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gonadal hormonların prekürsörü olan dehidroepiandrosteronun (DHEA), şizofrenide koruyucu ve semptomları iyileştirici rolünün olduğu, östrojen benzeri etkinlik gösterdiği ve tipik bir nöroleptik gibi davranış sergilediği yapılan klinik çalışmalar ile gösterilmiştir. Biz de şizofreni modelleri uyguladığımız deneysel çalışmalarla bunu göstermek istedik.Bu çalışma DHEA'nın, olası antipsikotik etkilerini amfetamin ile indüklenmiş lokomotor aktivite, dopamin agonisti apomorfin ile indüklenmiş tırmanma davranışı ve nöroleptikler ile indüklenmiş katalepsi testlerini değerlendirmek için yapılmıştır. Tırmanma testi apomorfin (1.5mg/kg sc) ile, katalepsi testi haloperidol (1.5mg/kg sc) ile ve lokomotor aktivite testi amfetamin (3mg/kg i.p) uygulanarak yapıldı. DHEA 50mg/kg ve 100mg/kg dozlarında 5 günlük tekrarlayan dozlarda uygulandı.DHEA; her iki dozda, 5 gün süre ile verildiğinde lokomotor aktivitede azalma katalepsi davranışında artma gösterirken, tırmanma davranışı üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre; DHEA, tipik nöroleptik benzeri etki göstermekte ve şizofrenide koruyucu olarak kullanılabileciğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The evidence from clinical trials suggest that dehydroepiandrosterone (DHEA), a precursor of gonadal hormones, has protective effect and enhances symptoms in schizophrenia, displays estrogen-like effect, ad acts in a manner like typical neuroleptics. We aimed to examine the effects of DHEA on animal models of schizophrenia.Amphetamine-induced hyperlocomotion, apomorphine (a dopamine agonist)-induced climbing and haloperidol-induced catalepsy tests were used as animal models of schizophrenia. Amphetamine (3mg/kg i.p.), apomorphine (1,5mg/kg s.c.) and haloperidol (1,5mg/kg s.c.) were used to induce related models. DHEA was used at doses of 50 and 100mg/kg and administered for 5 days.We observed that DHEA reduced locomotor activity and increased catalepsy at both doses while it had no effect on climbing behavior.As a result, we suggest that DHEA displays typical neuroleptic-like effect and may be used in the treatment of schizophrenia.