Diabetes mellituslu hasta trombositlerinde tyro-3, axl ve mer (TAM) reseptör sayılarının belirlenmesi
Quantification of tam receptors on platelet surface in patients with diabetes mellitus
  1. Tez No: 310113
  2. Yazar: HÜSNİYE DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİYE URAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gas6, TAM reseptörleri, tip-2 diabet, trombosit, Gas6, platelet, TAM receptors, type2-diabetes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İmmunite/enflamasyonun düzenlenmesinde Gas6'nın rolü önem kazanmaktadır. Bu sistemlerin tip-2-diyabet patogeneziyle ilişkisi vardır. Gas6/TAM yolağının diyabet ve komplikasyonlarıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu tezin amacı, tip-2-diyabetli hastaların trombositlerinde TAM [Tyro3 (Sky), Axl, Mer] yüzey reseptör sayılarını belirlemek ve kontrol-grupla karşılaştırmaktır. Akan hücre ölçer yöntemiyle belirlenen reseptör sayıları: Sağlıklı grupta (n=21) Tyro3 (Sky) =9,308±4,261, Axl için Median=8,378 (25. persantil=6,145-75. persantil=10,624), Mer için Median=8,539 (6,339-9,737); Diyabetik gurupta (n=24) Tyro3 (Sky) için Median=6,312 (5,251-9,983), Axl için Median=6,902 (6,051-13,982), Mer için Median=7,338 (5,708-8,908) olarak bulundu. Sağlıklı grupta ADP-aktivasyonuyla Tyro3 (Sky) ve Mer sayıları artarken (p=0.004 ve p=0.033), Axl'de anlamlı bir değişim görülmedi (p=0.243). ADP aktivasyonu, diyabetik grupta reseptör sayılarında anlamlı bir değişime yol açmadı (p>0.05), (p=0.935, Axl; p=0.149, Sky; p=0.088, Mer). Diyabetik ve kontrol grubun ADP-aktivasyonu öncesi ve sonrasında trombosit reseptör sayıları birbiriyle karşılaştırıldığında, üç tür reseptörde de anlamlı farkın olmadığı görüldü (p>0.05). Diyabetik grubun bazı biyokimyasal test sonuçlarıyla, TAM reseptör sayıları arasında korelasyon saptandı: Serum CRP seviyesiyle, aktivasyon sonrasındaki Mer reseptör sayısı arasında negatif bir korelasyon (r=-0.518); serum CRP seviyesiyle, aktivasyon öncesi Tyro3 (Sky) reseptör sayısı arasında negatif bir korelasyon (r=-0.654); açlık glukozuyla, aktivasyon sonrası Axl reseptör sayısı arasında pozitif bir korelasyon bulundu (r=0.855). Trombositler endotel hücreler, lökositler ve eritrositlerle sürekli etkileşim halindedir. Bu yüzden onlardaki değişiklikler, tüm damar sistemini etkileyebilir. Gas6/TAM yolağının, diabetin mikro- ve makro-anjiopati komplikasyonlarında rolü olabilir. Kapsamlı temel bilim ve klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Several reports revealed that the Gas6 has been involved in the regulation of immunity/inflammation, which is related to the pathogenesis of type 2 diabetes. It seems like that Gas6/TAM system represents an important mechanism for diabetes mellitus and its complications. The objective of this thesis is quantification of TAM receptors (Tyro3, Axl, Mer) on platelet surface in patients with type 2 diabetes and compare the results with the control. TAM receptors were quantified by flow cytometry. The following results were found in resting platelets: Tyro3 (Sky) =9,308±4,261, Axl Median=8,378 (25. percentiles=6,145-75. percentiles=10,624), Mer Median=8,539 (6,339-9,737) in healthy controls (n=21); Tyro3 (Sky) Median=6,312 (5,251-9,983), Axl Median=6,902 (6,051-13,982), Mer Median=7,338 (5,708-8,908) in diabetic group (n=24). In the control group, the receptors Tyro3 (Sky) and Mer increased significantly after activation of platelets with ADP (p=0.004 and p=0.033, respectively) but Axl (p=0.243). In diabetic group, activation of platelets with ADP did not cause any significant increase in all three type of receptors (p>0.05), (p=0.935, Axl; p=0.149, Sky; p=0.088, Mer). When diabetic group compared with the control in respect to Tyro3 (Sky), Axl and Mer, there were no significant difference for resting platelets but also after activation with ADP (p>0.05). In diabetic patients, an inverse correlation was observed between serum CRP and the receptor Mer on activated platelets (r=-0.518), and also Tyro3 (Sky) (r=-0.654) on resting platelets. A correlation was observed between fasting plasma levels and the receptor Axl on activated platelets from diabetic patients (r=0.855). There are interactions among platelets, endothelial cells, erythrocytes, and leukocytes. Any problem with platelets may affect the homeostasis of the vessel system. Gas6/TAM signaling may play a potential role in the pathogenesis of micro- and macro-complications of type 2 diabetes.