Akut pulmoner tromboemboli hastalarında serum CD-31 (s-PECAM 1) düzeyi
Serum CD-31 (s-PECAM 1) level in patients with acute pulmonary thromboembolism
- Tez No: 932990
- Danışmanlar: PROF. DR. HADİCE SELİMOĞLU ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: CD-31(sPECAM-1), Pulmoner Tromboemboli, Derin Ven Trombozu, CD-31(sPECAM-1), Pulmonary Tromboembolis, Deep Vein Thrombosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş-Amaç: Pulmoner tromboembolizm (PTE) artan insidans ve azalan mortalite oranı ile birlikte günümüzde kardiyovasküler mortalitenin sık görülen bir nedenidir. Genellikle derin ven trombozu (DVT)'nun bir komplikasyonu olarak meydana gelir. PTE'de trombüsün akciğerlere yerleşmesi ile bir dizi patofizyolojik olay tetiklenmektedir. İnflamatuvar mediyatörler, trombositlerden salgılanan serotonin, tromboksan ve fibrinojen yıkım ürünü fibropeptid B'ye bağlı ortaya çıkan vazokonstrüksiyon, PTE'de patofizyolojik olayları ve klinik bulguları etkilemektedir. Trombosit endotel hücre adezyon molekülü (PECAM-1), farklılaşma kümesi 31(CD-31) olarak da bilinir, insanlarda kromozom 17q23.3'te bulunan PECAM1 geni tarafından kodlanan bir proteindir. CD-31(sPECAM-1), trombositlerin, monositlerin, nötrofillerin ve bazı T hücrelerinin yüzeyinde bulunur ve endotel hücre hücreler arası bağlantılarının büyük bir bölümünü oluşturur. CD-31(sPECAM-1) antijeninin özellikleri, tümör büyümesi ve metastazının temeli olan anjiyogenez, tromboz ve yara iyileşmesi arasındaki etkileşimde rol oynadığını düşündürmektedir. Bu çalışmada amacımız, PTE tanısı almış hastaların klinik bulguları ile serum CD-31 (sPECAM-1) düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve hastalığın tanısında ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde bu biyokimyasal belirteçlerin etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.03.2024 –05.03.2025 tarihleri arasında göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran ve göğüs hastalıkları kliniğine konsülte edilen ve bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografi (BTPA) ile akut pulmoner tromboemboli (PTE) saptanan 119 hasta incelendi. Hastaların temel demografik özellikler, rutin biyokimyasal tetkikler,serum CD-31 düzeyleri karşılaştırılaştırılmadan önce çalışılan hasta grubun dahil edilme ve dışlama kriterleri aşağıda belirtildiği şekilde belirlendi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri: 1. 18 yaş üstü olması 2. Bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiyografi ile akut PTE tanısı alması 3. Çalışmada gönüllü olması Dışlama kriterleri; 1.18 yaşından küçük olmak 2. Malignite varlığı 3.Herediter trombofili varlığı 4. Kronik hematolojik hastalık 5. Koroner arter bypass cerrahisi (CABG) ve başka kardiyak girişim öyküsü olanlar 6. Gebelik 8.Diyabetes mellitus tanısı 7. Çalışmaya katılmak istememek Çalışmamızda 87 adet hasta dahil edilme kriterlerini karşıladı hastalarda serum CD-31(sPECAM-1) düzeyi çalışıldı ve aynı yaş aralığındaki sağlıklı gönüllü hastaların serum CD-31(sPECAM-1) düzeyi seviyeleri kıyaslandı. Sağlıklı kontrol grubu, herhangi bir kronik hastalığı olmayan ancak rutin kontrol amaçlı hastaneye başvuran ve hastalık tespit edilmeyen kişilerden oluşturuldu. Serum CD-31(PECAM-1) düzeyleri ELİSA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar SPSS istatistik yazılımı (version 25.0; IBM, Armonk, NY, ABD) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmada akut PTE tespit edilen gönüllü 87 hasta(%45,2 kadın, %52,7erkek) ve 90 gönüllü(%54,8 kadın, %47,3 erkek) sağlıklı kontrol hastası olmak üzere 177 hasta dahil edildi ve bu çalışma 2 grup olacak şekilde değerlendirildi. Yapılan istatistiksel analizde, pulmoner emboli hasta grubu ile kontrol grubu arasında CD-31(s-PECAM-1) seviyesinin yüksekliğinin karşılaştırılması için Mann-Whitney U testi yapıldı. Pulmoner emboli hasta grubu ile kontrol grubu arasında CD-31(s-PECAM-1) seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu, Z= -11,377; p ≤0,001. Aynı şekilde pulmoner embolinin alt gruplarıyla CD-31(s-PECAM 1) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu gösterdi. Nonmasif-masif grupları karşılaştırıldığında (p=0,002) ve buna ilave olarak submasif- masif grupları karşılaştırıldığında da (p=0,041) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışmamızda aynı zamanda serum CD-31(s-PECAM 1) düzeyinin hastalığın prognozuna etkisi açısından pulmoner embolinin ana pulmoner arterde olması, unilateral veya bilateral lokalizasyonu ile trombolitik tedavi ihtiyacı olan hastalarda da serum CD-31(s-PECAM 1) seviyesi bakıldı ve tüm bu grupların serum CD-31(s-PECAM 1) seviyesinin karşılaştırılması için Mann-Whitney U testi yapıldı. Ana pulmoner arterde olmaması veya olması durumunda CD-31(s-PECAM 1) seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu( Z = -2,103; p=0,035. Unilateral ve bilateral embolisi olanlarda serum CD-31(s-PECAM 1) seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu( Z = -2,130; p=0,033.) Trombolitik tedavi ihtiyacı olanlar ve olmayanlarda CD-31(s-PECAM 1) seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu.(Z = -3,812; p ≤0,001. ) Tartışma-Sonuç: Yaptığımız bu çalışmamızda pulmoner emboli hastalarında CD-31 düzeyini kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulduk. CD-31 düzeyi pulmoner emboli hastaları kendi içinde değerlendirdiğimiz alt grup araştırmasında da anlamlı şekilde yüksekti. CD-31(sPECAM-1) düzeyleri ile pulmoner emboli arasındaki ilişkileri araştıran literatürde tek bir çalışma mevcuttur. O çalışmada da PTE gelişen ve gelişmeyen tip 2 diabetes mellituslu hastaların serum CD-31 (sPECAM-1) düzeyleri karşılaştırılmış ve PTE gelişen grupta CD-31 (sPECAM-1) düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ancak bu çalışma çok az sayıda hasta ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pulmonary thromboembolism (PTE) is currently the most common cause of cardiovascular mortality, with an increasing incidence and decreasing mortality rate. It typically occurs as a complication of deep vein thrombosis (DVT). In pulmonary thromboembolism (PTE), a series of pathophysiological events are triggered by the formation of a blood clot in the lungs. Vasoconstriction caused by inflammatory mediators, serotonin released from platelets, thromboxane, and fibropeptide B, a product of fibrinogen degradation, influence the pathophysiological events and clinical findings in PTE. The platelet endothelial cell adhesion molecule (PECAM-1) is a protein encoded by the PECAM1 gene located on chromosome 17q23.3 in humans. PECAM-1 is present on the surface of platelets, monocytes, neutrophils, and some T cells, and is a critical component of endothelial cell intercellular junctions. The characteristics of the CD-31(sPECAM-1) antigen suggest that it plays a role in the interactions involved in angiogenesis, thrombosis, and wound healing, which are essential processes in tumor growth and metastasis.The objective of this study was to explore the correlation between clinical findings and serum CD-31 (sPECAM-1) levels in patients diagnosed with PTE, as well as the efficacy of these biochemical markers in diagnosing the disease and assessing its severity. Materials and Methods: In our study, 119 patients who applied to the pulmonology outpatient clinic between Dec 01.03.2024 - Dec 05.03.2025 and were consulted to the pulmonology clinic and acute pulmonary thromboembolism (PTE) was detected by computed tomography pulmonary angiography (BTPA) were examined. The inclusion and exclusion criteria of the patient group studied before comparing the basic demographic characteristics of the patients, routine biochemical examinations, and serum CD-31 levels were determined as stated below. Inclusion criteria for the study: 1. Being over 18 years old 2. Diagnosis of acute PTE with computed tomography pulmonary angiography 3. Volunteering in the study Exclusion criteria; 1.Being under the age of 18 2. Presence of malignancy 3.Presence of hereditary thrombophilia 4. Chronic hematological disease 5. Those with a history of coronary artery bypass surgery (CABG) and other cardiac interventions 6. Pregnancy 7. Diagnosis of diabetes mellitus 8. Not wanting to participate in the study In our study, 87 patients met the inclusion criteria and serum CD-31(sPECAM-1) levels were studied and the serum CD-31(sPECAM-1) levels of healthy volunteer patients in the same age range were compared. The healthy control group was formed from people who did not have any chronic diseases, but who applied to the hospital for routine control and no disease was detected. Serum CD-31(PECAM-1) levels were studied by ELISA method. Results were analyzed using SPSS statistical software (version 25.0; IBM, Armonk, NY, USA). Results: In this study, 177 patients were included. There were 87 volunteers with acute PTE (45.2% female, 52.7% male) and 90 healthy control patients (54.8% female, 47.3% male). The study evaluated these groups separately. The Mann-Whitney U test was used for the correlation analysis to compare high CD-31 (s-PECAM-1) levels between the pulmonary embolism patient group and the control group. A statistically significant difference was found in the CD-31 (s-PECAM-1) levels between the pulmonary embolism patient group and the control group. Z = -11,377; p ≤0,001. In our study, the serum CD-31(s-PECAM 1) level was also examined for the effect of serum CD-31(s-PECAM 1) level on the prognosis of the disease, the presence of pulmonary embolism in the main pulmonary artery, the serum CD-31(s-PECAM 1) level in patients who needed thrombolytic therapy with unilateral or bilateral localization, and the Mann-Whitney U test was performed to compare the serum CD-31(s-PECAM 1) level of all these groups. A statistically significant difference was found at the CD-31(s-PECAM 1) level in the absence or presence of the main pulmonary artery (Z = -2.103; p=0.035. A statistically significant difference was found in the serum CD-31(s-PECAM 1) level in those with unilateral and bilateral embolism (Z = -2.130; p=0.033.) A statistically significant difference was found in the CD-31(s-PECAM 1) level between those who needed thrombolytic therapy and those who did not. (Z = -3.812; p ≤0.001.) Discussion: In our study, we found that levels of CD-31 were significantly higher in patients with pulmonary embolism compared to the control group. CD-31 levels were also significantly higher in a subgroup of pulmonary embolism patients that we evaluated. There is only one study in the literature that investigates the relationship between CD-31 (sPECAM-1) levels and pulmonary embolism. In that study, serum CD-31 (sPECAM-1) levels were compared between patients with type 2 diabetes mellitus who developed pulmonary embolism and those who did not. The study found that CD-31 (sPECAM-1) levels were higher in the group that developed pulmonary embolism. However, this study was conducted with a very small number of patients. Conclusions: This study aimed to determine the levels of CD-31 (sPECAM-1) in the blood of patients with thromboembolism and to contribute to the existing literature. This previously unexplored topic has significant potential for future research.