Genel anestezi uygulanacak çocuk hastalarda endotrakeal tüp çapının belirlenmesinde transtrakeal ultrasonografi kullanımı ve klasik yöntemlerin karşılaştırılması
Determine endotracheal tube size by use of transtracheal ultrasonography and classical methods with pediatric patients under general anesthesia
- Tez No: 310178
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN SERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik, entübasyon, trakea, krikoid, formül, Pediatric, intubation, trachea, cricoid, formula
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
AmaçUltrasonografi pediatrik hastalarda transtrakeal çap ölçümünde kullanılan bir araçtır. Biz bu çalışma ile indüksiyonla beraber pediatrik larinksin ultrasonografi ile değerlendirmesini, subglottik ve trakeal çaplarının ölçümünü yapmayı ve daha önce hiç yapılmamış olan, anestezistlerce sıklıkla kullanılan endotrakeal tüp numarasını belirlemede kullanılan klasik yöntemelerin ve bu yöntemlerin dayandığı yaş, boy, kilo, serçe parmak çapı gibi ölçümlerin trakea ve krikoid çapı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve YöntemBu çalışmaya, 1-10 yaş arası, genel anestezi altında cerrahi operasyon planlanan toplam 100 hasta dahil edildi. Hastalara transtrakeal USG yapılarak subglottik çap ölçümleri, kumpas ile serçe parmak çapı ve mezur ile boyun çevresi ölçümleri yapıldı. Her hasta için ayrı ayrı yaşa dayalı, uzunluğa dayalı, ağırlığa dayalı yöntemler ve çoklu değişkenlere dayalı yönteme (multiple variables) göre tahmin edilen ETT numaraları ile yaş, boy, kilo durumları kaydedildi. Değişkenlerin korelasyon katsayıları ve istatiksel anlamlılıkları pearson ya da spearmen testleri ile hesaplandı. Çok değişkenli bir lineer regresyon modeli kullanılarak farklı prediktörlerin trakeal ve krikoid çap üzerindeki bağımsız etkileri incelendiBulgularTrakea çapıyla en güçlü korelasyonu boy (r=0, 797), daha sonra sırasıyla yaş (r=0, 793), kilo (r=0, 757), parmak çapı (r=0, 649) ve bunlardan daha zayıf korelasyonu ise boyun çevresi (r=0, 465) göstermektedir. Krikoidde ise en kuvvetli korelasyonu yaşla (r=0, 775) olup bunu sırasıyla boy (r=0, 761), kilo (r=0, 742), parmak çapı (r=0, 595) ve bunlardan daha zayıf korelasyonu boyun çevresi (r=0, 461) ölçümleri göstermektedir.SonuçYaptığımız ölçümlerle elde ettiğimiz regresyona dayalı formüllerin trakea çapını ve en uygun ETT OD'sinin tahminini sağlayacağını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTObjectiveUltrasound is a device that is used by the measurement of transtracheal diameter of pediatric patients. In this study we intendet to evaluate the size of paediatric trachea with ultrasound after anaesthetic induction ,measure subglottic and tracheal diameters,look over classic methods that are used by the anaesthesiologist frequently and investigate the relation between age, height, weight, diameter of 5. finger and diameter of trachea and crichoid.MethodsIn this study, a total of 100 patients aged 1 to 10 years who were scheduled for surgery and undergoing general anesthesia were enrolled.Subglottic diameter was estimated with transtracheal ultrasound and 5. finger?s diameter with mariner?s compass and neck circumference with `mezur?. By using the methods based on age,height and weight and ETT numbers that were estimated with a method based on multiple variebles ; age, height and weight status for each patients self were recorded. Correlation coefficient and statistical meaningfullnes of variables were calculated with pearson or spearman tests. Independent effects of different predictors on tracheal and cricoid diameter were investigated with using a linear regression model with multiple variablesResultsTrachea diameter is highly correlated with height,and weight,finger diameter and correlation is weaker for the neck circumference.Cricoid diameter shows best correlation with age,height and finger diameter and correlation is weaker for the neck circumference.ConclusionWe suggest that regression based formulas that were obtained with our measurements supply the estimation of trachea diameter and the most appropriate ETT OD.