Bilateral nazal polipi olan ve olmayan hastaların maksiller sinüs hacim ve posterolateral duvar kemik kalınlıklarının bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the maxillary sinus volumes and thickness of the posterolateral bone walls of the maxillary sinuses with computered tomography in the patients with and without bilateral nasal poliposis
  1. Tez No: 310177
  2. Yazar: MEHMET TİFTİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal polip, maksiller sinüs, hacim, posterolateral duvar kemik kalınlığı, Bilgisayarlı Tomografi, Nasal polyp, maxillary sinus, volume, posterolateral wall bone thickness, computed tomography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Nazal polipler ve sinonazal kavitenin inflamatuar hastalıkları sinüs mukozasında hipertrofik, polipoid, atrofik ve fibrotik değişikliklikler oluşturur.Biz çalışmamızda bilateral nazal polipi olan hastalarda kronik enflamasyon ve mukozal değişiklikliklere bağlı maksiller sinüs hacim ve posterolateral duvar kemik kalınlığındaki değişiklikleri PNS BT tetkiki ile değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya retrospektif olarak bilateral nazal polip tanısı almış, preoperatif PNS BT tetkiki olan 40 hasta ve her hangi bir nedenle PNS BT tetkiki yapılmış, normal olarak rapor edilmiş 40 kontrol grubu alındı.Hasta ve kontrol grubunun maksiller sinüs hacmi ve maksiller sinüs posterolateral duvar kemik kalınlığı BT tetkiki ile değerlendirildi. Hasta grubunun yaş ortalaması 36,8±12,5 kontrol grubunun yaş ortalaması 36,8 ±12,3 idi.Çalışmamızda bilateral nazal polipi olan hastaların kontrol grubuna göre maksiller sinüs hacimlerini azalmış, posterolateral duvar kemik kalınlığını artmış olarak bulduk. Bu bulgular istatistiksel olarak anlamlı idi.Hasta ve kontrol grubunda sağ ve sol maksiller sinüs hacimleri ve posterolateral duvar kemik kalınlığı karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Maksiller sinüs posterolateral duvar kemik kalınlığındaki artış nazal poliplerin paranazal sinüs mukozasında oluşturduğu değişikliklere ve kemik osteiti sonucu meydana gelen hiperostozise bağlı olabilir. maksiller sinüs hacmindeki azalma ise duvar kemik kalınlığındaki artışa bağlı olabilir. Bu durum fasial kemiklerin normal gelişimini olumsuz şekilde etkileyebilir.PNS BT ile paranazal poliplerin ve oluşturdukları değişikliklerin erken teşhisi yapılabilir. Böylece klinisyene medikal ve cerrahi tedavide yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Nasal polyposis and inflammatory diseases of sinonasal cavity can form hypertrophic, polypoid, atrophic and fibrotic alterations in sinus mucosa.In our study, our aim was evaluating the changes in the volume of sinus mucosa and posterio lateral bone thickness of sinuses due to chronic inflamation and mucosal alterations. Here in the patient group has bilateral polyposis and we use Paranasal CT for evaluation.40 patient who retrospectively diagnosed as bilateral polyposis and has preoperative PNS CT scans selected as patient group, also 40 patient without any sinusoidal disease with normal PNS CT scans selected as control group for our study.The mean age of the patients and control group was 36,8±12,5 and 36,8±12,3 respectively.According to our study, volumes of sinus mucosa decreased and posterolateral bone thickness of the sinuses increased in the patient group beside the control group. Both results were statistically significant.There was no statistically significant difference between the groups about volumes of left and right sinus mucosa and left and right posterolateral bone thickness of the sinusesNasal polyp?s effect over sinus mucosa and hyperostosis due to bone osteitis may be the reason for increasing posterolateral bone thickness additionally increasing of bone thickness would cause decreasing volumes of sinus mucosa. Both conditions might effect the normal development of facial bone.Clinicians may use PNS CT for early diagnosis of paranasal polyposis and related alterations. By this way PNS CT can guide medical and surgical treatment of polyps.