Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üreten escherichia coli ve klebsiella spp. izolatlarında beta laktamaz direncinin polimeraz zincir reaksiyonu ile araştırılması
Investigation of beta lactamase resistance in extended spectrum beta lactamase producing escherichia coli and klebsiella spp. isolates with polimerase chain reaction
  1. Tez No: 310196
  2. Yazar: AHU KAMBUROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL KURTULUŞ BURUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: GSBL, E. coli, Klebsiella spp, ß-laktamaz, ESBL, E. coli, Klebsiella spp, ß-lactamase
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
GSBL üretiminin özellikle hastane enfeksiyonlarında önemi gittikçe artmaktadır. Tedavide zaman ve maliyeti artırmasının yanında mortalite oranlarını da yükseltmektedir. Ayrıca sağlık çalışanlarında iş gücü kaybına neden olmaktadır.Bu çalışmada KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Hasta Hizmetleri Laboratuvarı Bakteriyoloji Birimi'ne yaklaşık 4 ay boyunca gelen 5057 idrar örneğinden izole edilen E. coli ve Klebsiella spp. izolatlarından GSBL üreten 119 E. coli, 22 K. pneumoniae ve 3 K. oxytoca izolatının ß-laktamaz enzim direnci ve integron içeriği araştırıldı.Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle blaTEM, blaSHV, blaCTX-M ve blaOXA genleri ile Sınıf 1 ve 2 integron varlığı araştırıldı.GSBL pozitifliği E. coli ve Klebsiella spp. izolatlarında %24.8'i olarak belirlendi. 119 GSBL pozitif E. coli izolatının blaTEM oranı %61.3 ve blaOXA gen varlığının %58.8 olduğu saptandı. Bu suşlarda en yaygın gen prevalansının %98.3 oranında blaCTX-M olduğu görüldü. Çalışmamızda E. coli suşlarında blaSHV genine ise rastlanmadı. Klebsiella spp. izolatlarında ise baskın olan genin %84 oranında blaSHV ve blaCTX-M olduğu saptandı.Ayrıca blaTEM oranı %20, blaOXA oranı ise %36 olarak bulundu. E. coli izolatlarında olduğu gibi Klebsiella spp. izolatlarında da baskın olan genin CTX-M olduğu saptandı (%84).Çalışmamızda GSBL üreten 119 E. coli suşunun 59'unda Sınıf 1 integron, 3'ünde de Sınıf 2 integron varlığı tespit edildi. Yirmi beş Klebsiella spp. izolatından ise 9'unda Sınıf 1 integron saptandı.Bu sonuçlar bölgemizde başta CTX-M olmak üzere direnç genlerinin E. coli ve Klebsiella spp. izolatlarında yoğun olarak bulunduğunu ve tedavinin mutlaka antibiyotik duyarlılık testi sonuçlarına göre planlanmasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) production has increased, especially in nosocomial infections. In addition to increase time and cost of therapies, it also gives rise to higher mortality values.In this study, prevalence of some ß-lactamase enzyme genes and integron content in ESBL producing 119 Escherichia coli, 22 Klebsiella pneumoniae and 3 Klebsiella oxytoca isolates among 5057 urine samples admitted within four months in KTU School of Medicine, Farabi Hospital, Bacteriology Laboratories in Department of Medical Microbiology were investigated.blaTEM, blaSHV, blaCTX-M and blaOXA genes and presence of class 1 and class 2 integrons were studied with polymerase chain reaction (PCR) method.ESBL positivity rate was determined as 24.8% in all E. coli and Klebsiella spp. isolates. Prevalence of blaTEM, blaCTX-M and blaOXA genes in 119 GSBL positive E. coli strains was 61.3%, 98.3% and, 58.8%, respectively while no blaSHV gene was detected. The most prevalent gene was blaCTX-M among E.coli isolates. In our study, blaSHV gene was not detected in E. coli strains.In Klebsiella spp. isolates, blaSHV and blaCTX-M genes were detected dominantly with 84% ratio. In addition, blaTEM ratio was determined 20% while blaOXA was 36%. Similar to E. coli isolates, CTX-M was the dominant gene in Klebsiella spp. isolates (84%).In this study, we detected class I integron in 59 and class II in 3 of 119 ESBL producing E. coli strains. Moreover, 9 of 25 Klebsiella spp. isolates had class I integron.These results show that resistance genes, particularly CTX-M, are intense among E. coli and Klebsiella spp. isolates in our region and emphasize the importance of true choice of antibiotic in treatment of E. coli and Klebsiella spp. infections and, of infection control programs.