Yırtıklı retina dekolmanı hastalarımızda primer vitrektomi cerrahisi sonuçlarımız
The results of primary vitrectomy in our rhegmatogeneous retinal detachments
- Tez No: 310258
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN KIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: rhegmatogenous retinal detachment, pars plana vitrectomy, proliferative vitreoretinopathy, primary anatomical success, functional success
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: primer vitrektomi ve göz içi tamponad olarak silikon yağı uyguladığımız hastalarımızda anatomik ve fonksiyonel başarı oranlarımızı ve postoperatif dönemde görülen komplikasyonları değerlendirmektir.Metod: Aralık 2006- Haziran 2010 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Servisinde yırtıklı retina dekolmanı nedeniyle primer vitrektomi ve göz içi silikon yağı uygulanan 34 hastanın 34 gözüne ait veriler retrospektif olarak incelendi ve olgular anatomik ve fonksiyonel başarı ile postoperatif komplikasyonlar açısından değerlendirildi.Bulgular: Hastaların yaşları 11 ile 80 arasında olup ortalama 59 ± 16 idi. Olgular ilişkili faktörlere göre incelendiğinde herhangi bir etyolojik faktör saptanamayan grup % 56, psödofaki % 20, travma % 15 ve miyopi % 9 olarak saptandı. Cerrahi öncesi EDGK'liği 0.04 ± 0.08 (EH-0.5) olan olguların dekolman süreleri 1-150 gün arasında ( ortalama 24 ± 31 gün ) değişmekteydi. Ameliyat öncesi hastalarımızda % 12 dev yırtık, % 20 birden fazla yırtık, % 18 PVR ve % 15 vitreus hemorajisi saptandı. Primer vitrektomi ve silikon yağı uygulanan ve cerrahi sonrası takip süreleri ortalama 16 ± 11 ay (3-39ay) olan 34 olgunun 26'sında (%76.5) anatomik başarı elde edildi. Olguların cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası ortalama EDGK arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı ve son kontrolde % 47 hastamızda fonksiyonel başarı elde edildi. Cerrahi sonrası 19 hastada (%55) GİB artışı, 19 fakik hastanın 13'ünde (%68) çeşitli derecelerde katarakt oluşumu, 5 olguda ise (%14.7) maküler pucker gelişti. Anatomik olarak başarısız olan olgular incelendiğinde 6 olguda (% 17.6) PVR ve 2 olguda (%5.9) silikon alımı sonrası redekolman oluştuğu görüldü.Sonuç: Primer vitrektomi cerrahisi yırtıklı retina dekolmanı hastalarımızda primer anatomik ve fonksiyonel sonuçları incelendiğinde başarılı bulunmuş olup konvansiyonel skleral çökertme cerrahisi yerine alternatif bir tedavi olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to invastigate the anatomical and functional outcomes and the postoperative complications of primary vitrectomy and silicon oil injection in our rhegmatogeneous retinal detachment patientsMethods: 34 eyes of 34 patients with rhegmatogenous retinal detachment who underwent primary vitrectomy and silicon oil injection at the department of ophtalmology, Adnan Menderes Universty between december 2006 and june 2010 were retrospectively rewieved and the anatomical and functional outcomes and complications were identified.Results: The mean age was 59 ± 16 years.(range 11-80 years). The cause of RRD was pseudophaki in % 20, trauma in % 15 and myopia in % 9 in our patients. The cause could not be identified in % 56 patients. The mean preoperative BCVA was 0.04 ± 0.08 (range HM-0.5) and the mean duration of symptoms were 24 ± 31 days (range 1-150 days). Preoperatively % 12 eyes had giant retinal tears, % 20 eyes had multipl breaks, % 18 eyes had PVR and % 15 eyes had vitreous haemorrhage. The postoperative follow-up period ranged from 3-39 mounths (mean 16 ± 11 mounths) and the 26 out of 34 patients (%76.5) achieved anatomical success at the end of the study. The difference between mean properative and postoperative BCVA was found statistically significant and the functional success was found % 47. Postoperatively we found IOP rise in 19 out of 34 patients (%55), cataract progression in 13 out of 19 phakic eyes (%68) and macular pucker in 5 eyes (%14.7). Anatomical failure was seen because of PVR progression in 6 patients (%17.6) and 2 patients (%5.9) after silicone oil removal.Conclusion: The results of primary anatomical and functional outcomes with primary vitrectomy for the rhegmatogenous retinal detachment was found successful and can be planned as an alternative procedure instead of the convantional scleral buckle procedure .