Ultrasonografi kılavuzluğunda 18 ve 20 gauge iğneler ile yapılan perkütan karaciğer kitle biyopsisi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of ultrasonography guided percutaneous liver mass biopsy using 18 and 20 gauge cutting needles
  1. Tez No: 310257
  2. Yazar: CENK ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK KUTSİ KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: US kılavuzluğunda biyopsi, karaciğer biyopsisi, kesici iğne biyopsisi, US guided biopsy, liver biopsy, cutting needle biopsy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ultrasonografi Kilavuzluğunda 18 Ve 20 Gauge Kesici İğneler İle Yapılan Perkütan Karaciğer Kitle Biyopsisi Sonuçlarının KarşılaştırılmasıAmaç: Çalışmamızda, ultrasonografi(US) kılavuzluğunda perkütan karaciğer kitle biyopsisinde kullanılan 18G ve 20G kalınlıktaki kesici iğnelerin tanısal başarılarının ve etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya karaciğer kitlesi varlığı sebebiyle 18G ve 20G kalınlıkta iğnelerle US kılavuzluğunda kesici iğne biyopsisi gerçekleştirilen 60 hasta dahil edildi. Biyopsi yapılan lezyonun histopatolojik değerlendirme sonuçları, dosya takip bulguları, takip görüntüleme bulguları ve tekrar biyopsi yapılan hastalarda biyopsi sonuçları incelenerek lezyonun kesin tanısı belirlendi. 18G ve 20G kalınlıktaki her iki iğne tipi için duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri ve tanısal doğruluk oranları hesaplandı.Bulgular: Değerlendirilen 60 karaciğer kitlesinin 54'ünün (% 90) kesin tanısı malign iken 6'sının (% 10) kesin tanısı benign idi. 18G kalınlıkta kesici iğne ile 60 kitlenin 55 tanesinde kesin tanı ile uyumlu histopatolojik tanıya ulaşıldı. 54 malign kitlenin 49'unda malignite saptanabilirken; 6 benign kitlenin tümünde benign tanı bildirildi. 18G kalınlıkta kesici iğnenin karaciğer kitle biyopsisi için duyarlılığı % 90,7; özgüllüğü ve pozitif öngörü değeri %100,0; negatif öngörü değeri % 75,0 ve tanısal doğruluk oranı % 91,6 bulundu. 20G kalınlıkta kesici iğneyle ise 60 kitlenin 53'ünde kesin tanıyla uyumlu histopatolojik sonuç elde edildi. 54 malign kitlenin 47'sinde malign tanı; 6 benign kitlenin tümünde benign tanı bildirildi. 20G kalınlıkta kesici iğnenin karaciğer kitle biyopsisi için duyarlılığı % 87,0; özgüllüğü ve pozitif öngörü değeri % 100,0; negatif öngörü değeri % 66,7 ve tanısal doğruluk oranı % 88,3 olarak hesaplandı. US kılavuzluğunda karaciğer kitlelerine yönelik yapılan kesici iğne biyopsisinde 18G ve 20G kalınlıkta kesici iğnelerin kullanımı ile elde edilen sonuçlar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p=0,540).Sonuç: Çalışmamızda karaciğer kitle lezyonlarının US kılavuzluğunda perkutan biyopsisindee; 18G ve 20G kesici iğnelerin benzer tanısal başarı ve etkinliğe sahip olduğu saptandı. İnce kalibrasyonu nedeniyle özellikle kanama bozukluğu varlığı gibi yüksek risk taşıyan hasta grubunda 20G kesici iğne tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the diagnostic accuracy and efficacy of 18G and 20G cutting needles in ultrasonography (US) guided percutaneous liver mass biopsy.Method: 60 patients, who underwent US guided percutaneous biopsy by using 18G and 20G cutting needles due to the existence of liver mass have been included in the study. The final diagnosis of the lesion was established after examining the histopathologic evaluation results, file follow-up findings, follow-up screening findings of the lesion and repeated biopsy results in the existing patients. The sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and diagnostic accuracy rates of 18 and 20G needles were calculated.Results: The final diagnosis was malign in the 54 of 60 liver mass (90 %) and benign in the 6 of 50 (10 %) liver mass.. By using 18G cutting needles, histopathologic diagnosis in accordance with the final diagnosis was found in the 55 of 60 biopsy. Malignancy was obtained in the 49 of 54 biopsy of malign liver mass. Benign diagnosis was reported in 6 of 6 biopsy of benign liver mass. The sensitivity of 18G cutting needle for liver mass biopsy was found as 90,7 %, while the specificity and positive predictive value were found as 100 %, negative predictive value was found as 75,0 % and diagnostic accuracy rate was found as 91,6 %. By using 20G cutting needles, histopathological results in accordance with the final diagnosis were observed in the53 of 60 biopsy. Malignancy was reported 47 of 54 biopsy of malign liver mass. Benign diagnosis was reported in all 6 of 6 biopsy of benign liver mass. The sensitivity of 20G cutting needle for liver mass biopsy was found as 87,0 %; while the specificity and positive predictive value were found as 100 %, negative predictive value was found as 66,7 % and diagnostic accuracy rate was found as % 88,3. No statistical significant difference was observed between the results obtained with the use of 18G and 20G cutting needles on liver mass under the guidance of US (p=0,540).Conclusion: We have found that 18G and 20G cutting needles have similar diagnostic success and efficacy in US guided percutaneous liver mass biopsy. Because of its thin calibration, 20G cutting needles can be preferred in high-risk patient group such as hemorrhagical disorder.