Aydın ilinde ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümler
Deaths due to gunshot wounds in city of Aydin
  1. Tez No: 310259
  2. Yazar: GÖKHAN CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM EREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateşli silah, orijin, otopsi, Gunshot, origin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç ve hipotez: Bu çalışmada amacımız Aydın ilinde meydana gelen ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgularının, ülkemiz genelinde ve dünyada yapılan çalışmalarla farklılıklarını ve bunların nedenlerini tartışmaktır.Yöntem: Çalışmamızda 2004 ile 2009 yılları arasında Anabilim Dalı'mızca otopsileri yapılan 146 ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olgusunun; cinsiyet, yaş, meslek, olay yeri, orijin, mevsim, ay, yıl, silahın türü, mermi giriş ve çıkış sayıları, atış mesafesi, ek travmatik bulgu olup olmadığı, ölüm nedeni, tedavi varlığı, mermi giriş yeri değerlendirilmiş ve elde edilen veriler SPSS 14.0 for Windows programına işlenerek veriler ve tablolar düzenlenmiştir.Bulgular: Toplam 146 ateşli silah kaynaklı ölüm olgusu saptanmıştır. Bu olgular tüm adli otopsilerin %8.8'ini oluşturmaktadır. Olguların %91.8'i erkek, %8.2'si kadındır. Yaş gruplarına göre dağılımda; %30.1 olgu ile 31-40 yaş grubunun en fazla olduğu saptanmıştır. Olgularda kullanılan silah türüne göre dağılımda; %58.2 olguda tabanca kullanılmış iken, %40.4 olguda av tüfeği, %1.4 olguda ise harp silahı kullanıldığı saptanmıştır. Olguların orijinine göre; %52.7 olgu ile cinayetlerin birinci sırada olduğu, bunu %37 olgu ile intihar ve %2.7 olgu ile kazaya bağlı ölümlerin izlediği, %7.5 olguda ise orijinin belirlenemediği saptanmıştır. Giriş lezyonunun bulunduğu vücut bölgesinde ise; %41.8 olgu ile kafanın birinci sırada olduğu saptanmıştır.Sonuç:Dünyanın ve ülkemizin çeşitli yörelerinde olduğu gibi Aydın ilinde de ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümler adli otopsi olguları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu da bize ateşli silahların kontrolü konusunda daha sıkı önlemlerin alınması ve halkın bilinçlendirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim and Hypothesis: Our aim in this study is to discuss the differences and the causes between the death cases due to gunshot wounds which happened in Aydin and the studies that are done about this same subject in our country and worldwide.Method: In our study gender, age, occupation, crime scene, origin, season, month, year, type of weapons, number of rounds in and out, shooting range, whether there is additional evidence of trauma, cause of death, therapeutic presence, bullet entry side of the autopsies of 146 deaths due to gunshot wounds that were done by our department between 2004 and 2009 were evaluated, all the data obtained was processed to the program SPSS 14.0 for Windows and put into the charts.Findings: There were a total of 146 death cases due to gunshot wounds determined. These cases make up 8.8% of all forensic autopsies. 91.8% of the cases were male, and 8.2% were female. In the distribution of age groups 31-40 age group was the highest with the rate of 30.1%.In the distribution of the type of weapon used; it was determined that 58.2% gun, 40.4% hunting rifle and 1.4% war weapons were used. According to the origin of the cases; homicides take the first place with 52.7%, suicides comes next with 37%, following deaths due to accidents with 2.7%, and the origins of 7.5% cases weren?t determined. And in the area of entry lesions on the body; head comes first with 41.8%.Conclusion: As in the world and in different regions of our country, deaths due to gunshot wounds take an important place in forensic autopsy cases in Aydin also. It shows us that more precautions should be taken about the control of gunshots and public awareness.