Anti-rat vasküler endoteliyal büyüme faktörünün rat böbrek fonksiyon ve morfolojisi üzerine olan olumsuz etkileri lisinopril ile engellenebilir mi?
Adverse effects of anti-rat vasculer enrothelial growth faktor on kidney function and morphology, can be prevented by lisinopril ?
  1. Tez No: 310263
  2. Yazar: ÖZLEM ÇIRPAN AYVAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH MEYDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-rat VEGF, böbrek, lisinopril, Anti-rat VEGF, kidney, lisinoprilContact address: University of Adnan Menderes, Medical Faculty, Department of Internal Medicine, Aydın. Türkiye. [email protected]
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Anti-rat VEGF'nin sıçan böbreği üzerine olan yan etkilerini gözlemleyebileceğimiz deneysel bir sıçan modeli oluşturarak, sıçan böbreği üzerine olan etkileri doz ve süre bağımlı olarak değerlendirmek ve eş zamanlı anjiyotensin-dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü olan Lisinopril'in bu etkileri ne ölçüde engelleyebileceğini gözlemek.Yöntem: Ortalama 160 gr ağırlığında, 3 aylık 72 dişi Wistar albino rat çalışmaya alındı. Ratlar önce 1, 2, ve 3 olmak üzere sakrifikasyon günlerine göre (sırasıyla 1., 3. ve 14. günler) üç eşit ana gruba ayrıldı. Her bir ana gruptaki 24 rat kendi içinde altışar rattan oluşan (sırasıyla A, B, C ve D) dört alt gruba ayrıldı. A alt grubundaki ratlara İV 3.25 picomol anti-rat VEGF, B alt grubuna İV 32.5 picomol anti-rat VEGF, C alt grubuna İV 3.25 picomol anti-rat VEGF ve D alt grubuna İV 32.5 picomol anti-rat VEGF verildi. Üç ana gruptaki C ve D alt gruplarının içme sularına Lisinopril 75 mg/L olacak şekilde eklendi.Bulgular: Birinci grupta, ilaç sonrası günlük protein atılımı B alt grubu hariç tüm alt gruplarda artarken, bu artış istatiksel anlamlılığa ulaşmadı. Kreatinin klirensi ise tüm alt gruplarda istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde azaldı. Üçüncü gün grubunda günlük protein atılımı B alt grubu hariç tüm alt gruplarda azaldı. Ancak hiçbiri anlamlılık düzeyinde değildi. Kreatinin klirensi ise ilaç sonrasında tüm alt gruplarda azalmıştı. Ondördüncü gün grubunda, B ve D alt grubunda protein atılımı ilaç sonrasında artmış olmasına rağmen bu fark istatiksel anlamlılığa ulaşmadı. C alt grubunda günlük protein atılımının anlamlı olarak arttığı saptandı. Kreatinin klirensi B alt grubu hariç tüm alt gruplarda artmış bulundu. B alt grubunda ise kreatinin klirensi anlamlı olacak şekilde azalmıştı. Birinci gün sakrifiye edilen sıçanlarda A ve B alt gruplarında glomerüloskleroz, glomerülde fokal nekroz, bowman kapsül aralığında genişleme, tübül epitelinde dejenerasyon, tübül epitelinde nekroz, konjesyon ve damar duvarında kalınlaşma anlamlı şekilde fazla idi. Üçüncü gün sakrifiye edilen sıçanlarda sadece tübül epitelinde dejenerasyon derecesi, A ve B alt gruplarında anlamlı şekilde daha fazla saptandı. A alt grubunda bowman kapsül aralığında genişleme, tübül epitelinde dejenerasyon ve tübül dilatasyonu bulguları azalmış ve glomerülde fokal nekroz ile tübül epitelinde nekroz bulguları kaybolmuştu. Ondördüncü gün sakrifiye edilen sıçanlarda alt gruplar arasında patolojik bulgular açısında istatiksel anlamlılık teşkil edecek farklılık saptanmadı. Birinci gün grubunda gözlemlenen patolojik bulguların, ondördüncü gün grubunda tüm alt gruplar düzeyinde belirgin azaldığı tespit edildi.Sonuç:Anti-rat VEGF kullanarak, böbrek üzerine olan yan etkilerini gözlemlediğimiz deneysel sıçan modelinde, anti-rat VEGF antikorunun çok düşük düzeyleri bile proteinüriye neden olabilir. Anti-rat VEGF uygulaması sonrasında erken dönemde proteinüri düzeyi doz ile ilişkilendirilememiştir. Birinci gün gözlemlenen patolojik bulguların, ondördüncü gün tüm alt gruplar düzeyinde belirgin azalması nedeniyle, Anti-rat VEGF ile yapılacak bir deneysel model için 14 günlük sürenin uygun olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: By creating an experimental rat model,that we can observe the adverse affects of Anti-rat VEGF on the kidneys of the rats ,evaluating the effects on the kidney as dose and time-dependent and observing Lisinopril,which was a concomitant angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitor,to what degree prevent these effectsMethod: With the avarage weight of 160 gr,72, 3 months female wistar albino rats were taken to test.Rats ,firstly as 1,2,and 3, are seperated equally 3 main groups according to their sakrification days (respectively 1st ,3rd and 14th days). 24 rats within each main group (respectively, A, B, C and D) were divided into four sub-groups which consist of 6 rats. A sub- group rats were given IV 3.25 picomol anti ?rat VEGF,B sub-group rats were given İV 3.25 picomol anti-rat VEGF, C sub group rats were given İV 3.25 picomol anti-rat VEGF and D sub-group rats were given İV 3.25 picomol anti-rat VEGF. 75 mg/L Lisinopril was added into drinking waters of sub-groups C and D in 3 main groups.Results: In the first group, daily protein excretion after drug,increased in all sub-groups except sub-group B. Creatinine clearance decreased in all sub-groups.In the second group daily protein excretion decreased in all sub-groups except sub-group B,and the creatinine clearance decreased in all sub-groups.In the third group, daily protein excretion increased in all sub-groups except for sub-group A, creatinine clearance was significantly increased in all subgroups except sub-group B .In A and B sub group rats that were sacrificed in the first day,there were more glomerulosclerosis,focal necrosis in glomerular ,expansion in the range of bowman capsules, degeneration of tubular epithelium, necrosis in tubule epithelium, congestion and vascular wall thickening than other groups. In rats that were sacrificed in third day, only the degree of tubule epithelial degeneration was significiantly more in A and B sub-groups.in A sub-grops ,expansion in the range of bowman capsules,degeneration of tubuler epithelium and tubule dilatation were decreased and focal necrosis in glomerule and necrosis in tubule epithelium were recovered. In the rats that were sacrificed in the 14th day,there weren?t any difference to constitute statistical significance in terms of pathological findings among all the sub-groups. Pathological findings observed in first-day group, was significantly decreased at the level of all sub-groups in the 14th day group.Result: By using anti-rat vegf , in an experimental rat model, that we observe the adverse effects on its kidney, anti-rat vegf caused proteinuria, even at very low levels.anti-rat vegf application dose doesn?t related to having the level of proteinuria in the early period. pathological findings observed in the first day, significantly reduced the level of all sub-groups in the fourteenth day, to do with anti-VEGF in a rat experimental model is not appropriate for the 14-day period was concluded .