Küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında kilo kaybında adipokinlerin rolü ve sistemik inflamasyonla ilişkisi
The role of adipokines in weight loss and their relation with systemic inflammation in non-small cell lung cancer patients
  1. Tez No: 310264
  2. Yazar: ŞULE TAŞ GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİSUN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, kilo kaybı, sistemik inflamasyon, adipokinler, Lung cancer, weight loss, systemic inflammation, adipokines
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kanser hastalarında iskelet kası ve yağ dokusu kaybı, hiperkatabolizma, anoreksi ve akut faz proteinlerinin sentezi kilo kaybına neden olan etkenlerdir. Adipokinler VKİ ile güçlü şekilde ilişkili olmasına karşın bu karmaşık patogenezdeki rolleri bilinmemektedir. Çalışmamızda küçük hücreli dışı akciğer kanserinde (KHDAK) kilo kaybında sistemik inflamatuvar yanıtla (CRP, TNF-?) ilişkili olarak adipokinlerin (leptin, adiponektin) rolünü araştırmak amaçlandı.Çalışmaya Ekim 2007-Aralık 2009 tarihleri arasında Göğüs Hastalıkları kliniğimizde küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanısı almış ardışık 63 erkek hasta alındı. Aynı cinsiyet ve yaş grubundan sağlıklı ve son 6 ayda kilo kaybı tanımlamayan 25 kişi kontrol grubunu oluşturdu. KHDAK olguları son 6 ayda %5'ten fazla kilo kaybı olanlar ve olmayanlar olarak iki alt gruba ayrıldı. Kilo kaybı olan hasta sayısı 33 olup hastaların %52,4'ünü oluşturmaktaydı.KHDAK olgularının biyokimyasal beslenme parametrelerinden albümin, kolesterol, hemoglobin ve lenfosit düzeyleri kontrol grubuna kıyasla düşük bulundu; ancak kilo kaybeden ve kaybetmeyen kanser altgrupları arasında fark saptanmadı. KHDAK hasta grubunda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında pozitif akut faz reaktanlarından olan CRP, lökosit, ferritin, trombosit ve fibrinojen düzeylerinde artış saptandı. Negatif akut faz reaktanlarından olan albümin düzeyi kanser grubunda düşük saptanırken, transferrin düzeyinde farklılık bulunmadı. Kilo kaybeden ve kaybetmeyen kanser alt grupları arasında ise trombosit ve transferrinde fark bulundu.Akciğer kanserli hastaların değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında CRP düzeyi kanser grubunda kontrol grubuna kıyasla belirgin yüksekti. TNF-? ve leptin kanser ve kontrol gruplarında benzer düzeyde idi. Adiponektin kanser grubunda kontrol grubuna kıyasla düşüktü.Kilo kaybı olan ve olmayan akciğer kanserli hasta altgrupları karşılaştırıldığında CRP, TNF-? ve adiponektin benzer düzeylerde idi. Leptin düzeyi kilo kaybı olan hasta grubunda daha düşük idi. CRP ve TNF-? ile adipokinler arasında korelasyon saptanmadı.Bu çalışmada KHDAK'de kilo kaybında sistemik inflamasyonla ilişkili olarak adipokinlerin rolü araştırılmıştır. Adipokinlerle sistemik inflamasyon belirteçleri arasında ilişki bulunmamıştır. Adipokinlerin akciğer kanserli hastalarda kilo kaybını gösterecek inflamatuvar belirteçler olmadığı sonucuna varılmıştır. Akciğer kanserinde leptin ve adiponektin regülasyonunun bozulmadığı, hatta muhtemelen leptinin kompansatuvar bir mekanizma ile kilo kaybı olan kanserlilerde vücut yağını korumak için daha da düşük kaldığı yorumu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The loss of skeletal muscle and adipose tissue, hypercatabolism, anorexia and synthesis of acute phase reactants are the factors leading to weight loss in cancer patients. Although adipokines are strongly related to BMI, their exact role in this complicated pathogenesis is not known yet. The aim of the present study was to investigate the role of adipokines (leptin, adiponectin) in weight loss of non-small cell lung cancer (NSCLC) patients in relation with the systemic inflammation (CRP, TNF-?).Sixty-three male patients diagnosed as NSCLC between October 2007 and December 2009 in Chest Diseases clinic were admitted to the study consecutively. Twenty-five healthy males of similar age range who did not have weight loss more than 5% in last 6 months were admitted as control group. NSCLC patients were further divided into 2 groups as those having >5% weight loss in last 6 months or not. There were 33 patients (52,4%) with weight loss.The biochemical nutritional parameters of NSCLC patients (albumin, cholesterol, hemoglobin and lymphocyte) were lower than controls; but there was no difference between patients with or without weight loss. The positive acute phase reactants CRP, leucocyte, ferritin, thrombocyte and fibrinogen were higher than controls in NSCLC group. Plasma albumin level (which is a negative acute phase reactant) was lower in cancer group whereas there was no difference in transferrin level. There was difference in thrombocyte and transferrin levels between patients with or without weight loss.Circulating CRP level was significantly higher in lung cancer patients compared to controls. TNF-? and leptin concentrations were similar in cancer and control groups; whereas adiponectin was lower in cancer group.CRP, TNF-? and adiponectin levels were similar in patients with or without weight loss. Leptin was lower in weight-loosing cancer patients. There was no correlation between CRP, TNF-? and adipokines.The role of adipokines in weight loss of NSCLC in relation with the systemic inflammation was investigated in this study. There was no correlation between adipokines and markers of systemic inflammation. The results revealed that adipokines are not inflammatory markers indicating weight loss. We concluded that leptin and adiponectin were not disregulated in lung cancer; moreover, probably as a compensatory mechanism to preserve body fat content, leptin remains lower in weight-loosing cancer patients.