Haemophilus ınfluenzae kökenlerinde antibiyotiklere direnç oranı ve ampisilin direncinin genotipik olarak belirlenmesi
The determination of antibiotics resistance rate and genotypic ampicillin resistance in haemophilus influenzae strains
- Tez No: 310272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Haemophilus influenzae, BLNAR, PZR, MİK, Haemophilus influenzae, BLNAR, PCR, MIC
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç ve hipotez: Haemophilus influenzae solunum sistemi normal florasında bulunmakla birlikte, akut otitis media, sinüzit, konjuktivit, pnömoni ve çocukluk çağı menenjiti gibi infeksiyonların en sık etkenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, klinik örneklerden izole edilen H. influenzae kökenlerinde ampisiline ve çeşitli antibiyotiklere direnç oranı ile ampisiline direnç mekanizmalarını belirlemektir.Yöntem: Bu çalışma Aralık 2008-Mart 2011 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarında yapılmıştır. Laboratuvara gelen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 56 Haemophilus influenzae kökeni çalışmaya dahil edilmiştir. Kökenlerin tanımlanmasında, X, V, XV diskleri, yarı otomatik tanımlama sistemi ve PZR kullanılmıştır. Haemophilus influenzae olarak tanımlanan kökenlerin antibiyotiklere duyarlılıkları, disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemiyle araştırılmıştır. Haemophilus influenzae serotip b varlığı, beta-laktamaz üretimi ve beta-laktamaz negatif ampisiline dirençli kökenlerin varlığı PZR ile araştırılmıştır.Bulgular: Test edilen kökenlerin hiçbirinde H.influenzae serotip b tespit edilmemiştir. Kökenlerin hepsi amoksisilin klavulonik asit, ampisilin sulbaktam, sefepim, sefiksim, seftriakson, sefuroksim sodyum, imipenem, kloramfenikol, levofloksasin, meropenem, sparfloksasin ve tetrasikline duyarlı bulunmuştur. Test edilen kökenler; ampisiline % 92,8 duyarlı, % 5,4 orta duyarlı, % 1,8 dirençli, sefaklora % 94,6 duyarlı, % 5,4 orta duyarlı, klaritromisine % 71,4 duyarlı, % 23,2 orta duyarlı, % 5,4 dirençli, ko-trimaksazole % 50 duyarlı, % 14,3 orta duyarlı, % 35,7 dirençli tespit edilmiştir. Ampisiline dirençli olan 1 kökende beta-laktamaz üretimi (% 1,8) pozitif bulunmuştur. ftsI-S geni tespit edilmeyen 11 (% 19,6) kökende Grup III ftsI-BLN geni de tespit edilmemiştir. ftsI-S geni ve Grup III ftsI-BLN geni tespit edilmeyen 11 köken zayıf BLNAR (Grup I ve/veya Grup II) olarak kabul edilmiştir.Sonuç: Çalışmamızda H. influenzae serotip b tespit edilmemiştir. Beta-laktamaz üretimi (% 1,8) düşük oranda tespit edilmiştir. Çalışmamızda Grup III BLNAR saptanmamıştır. Zayıf BLNAR olarak değerlendirilen 11 kökenin ampisilin MİK'inin duyarlı kökenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. BLNAR kökenlerde diğer ß-laktam antibiyotiklere de (ampisilin-sulbaktam, amoksisilin klavulonik asit, sefaklor, sefiksim, sefuroksim, imipenem, meropenem) MİK'lerinin yükseldiği görülmüştür. Ampirik tedavide amoksisilin klavulonik asit, ampisilin sulbaktam, sefepim, sefiksim, seftriakson, sefuroksim sodyum, imipenem, kloramfenikol, levofloksasin, meropenem, sparfloksasin ve tetrasiklin antibiyotiklerinin kullanılabileceği düşünülmüştür. Çalıştığımız H. influenzae kökenlerinde henüz yüksek bir direnç oranı olmadığı görülmüş ancak zayıf BLNAR'ların varlığı sürveyans çalışmalarının düzenli takibinin yapılmasının gerekli olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim and hypothesis: Haemophilus influenzae is one of the most frequent agents of acute otitis media, sinusitis, conjunctivitis, pneumonia and childhood infections such as meningitis other than to its presence of in normal respiratory flora. The purpose of the study is to determine the rate of ampicillin and various antibiotics resistance as well as ampicillin resistance mechanisms in clinical isolates of H. influenzae strains.Methods: This study was conducted between December 2008 and March 2011 at department of Medical Microbiology of Faculty of Medicine of Adnan Menderes University. 56 Haemophilus influenzae strains isolated from various clinical samples coming to the laboratory were included in the study. In identification of the strains, X, V, XV discs, semi-automatic identification system and PCR were used. Antimicrobial susceptibilities of strains defined as Haemophilus influenzae were investigated by disk diffusion and microdilution methods. The presence of Haemophilus influenzae serotype b, beta-lactamase production and the presence of beta-lactamase-negative ampicillin-resistant strains were investigated by PCR.Results: Haemophilus influenzae serotype b has not been detected in any of the tested strains. All of the strains were susceptible to amoxicillin clavulanic acid, ampicillin sulbactam, cefepime, cefixime, ceftriaxone, cefuroxime sodium, imipenem, chloramphenicol, levofloxacin, meropenem, sparfloksasin and tetracycline. The tested strains were 92.8% susceptible, 5.4% intermediate susceptible, 1.8% resistant to ampicillin; 94.6% susceptible, 5.4% intermediate susceptible to cefaclor; 71.4% susceptible, 23.2% intermediate susceptible, 5.4% resistant to clarithromycin; 50% susceptible, 14.3% intermediate susceptible and 35.8% resistant to co-trimaksazole. In one of the ampicilin resistant strains (1.8%) the production of beta-lactamase were found positive. In 11 strain (19.6%), which ftsI-S gene was not detected, there was no Group III ftsI-BLN gene too. The strains which do not have ftsI-S and Group III ftsI-BLN genes were defined as weak BLNAR (Group I and/or Group II).Conclusion: There were no H. influenzae serotype b and Group III BLNAR in this study. Beta-lactamase production was detected low rate (1.8%). The ampicillin MIC of 11 strains defined as weak BLNAR were higher than susceptible strains. In BLNAR strains, an increase in the MIC of the other antibiotics (ampicillin-sulbactam, amoxicillin/clavulanic acid, cefaclor, cefixime, cefuroxime, imipenem, meropenem) was observed. It has been thought that could prescribe amoxicillin clavulanic acid, ampicillin sulbactam, cefepime, cefixime, ceftriaxone, cefuroxime sodium, imipenem, chloramphenicol, levofloxacin, meropenem, sparfloksasin and tetracycline antibiotics in empiric treatment. Although there was no a high rate of resistance in H. influenzae strains, the presence of weak BLNARs suggest that surveillance studies of this strains should be done regularly.