Ekstrahepatik kolestaz olgularında manyetik rezonans kolanjiyopankreatikografi ve endoskopik retrograt kolanjiyopankreatikografi'nin karşılaştırılması
Comparasion of magnetic resonance cholangiopancreatography and endoscopic retrograde cholangiopancreatography in patients with extrahepatic cholestasis findings
  1. Tez No: 310281
  2. Yazar: TAMER GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖNDER KARAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: MRCP, ERCP, Ekstrahepatik Kolestaz
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
AMAÇKolestaz, karaciğer içi safra kanalları ve koledokta safranın akışına ait engel ile ortaya çıkan bir durumdur. Biliyer obstrüksiyon; koledokolitiazis, tümörler, safra kesesi cerrahisi sonrası komplikasyonlar ve travma dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Koledokolitiazis en yaygın nedendir. Bazı otörler yeni, hızlı, yüksek kapasiteli MRCP sekanslarının ERCP'den daha iyi olduğunu iddia etmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, pankreatobiliyer hastalıkları tanımlanmasında yüksek T2-ağırlıklı MRCP ile ERCP'nin tanısal olarak karşılaştırılmasıdır.YÖNTEMBu çalışmada, Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji BD'na şubat 2007 ile mayıs 2010 tarihleri arasında başvurmuş klinik ve laboratuvar bulguları ile ekstrahepatik biliyer hastalık şüphesi bulunan olgular çalışmaya alındı.Çalışmaya dahil edilen hastaların biyokimyasal parametrelerine, hematolojik testlerine, dosya bilgilerinden ulaşıldı. Ekstrahepatik biliyer hastalık şüphesi ile MRCP ve ERCP yapılan olgular değerlendirilerek sonuçları karşılaştırıldı. MRCP 'nın özgüllük ve duyarlılığı değerlendirildi. ERCP bulguları dahilinde iki tetkik karşılaştırıldı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 14.0 for Windows paket programı kullanıldı.BULGULARÇalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 58.76±17.85 olarak saptandı. Toplam 21 hastanın 11'i ( %52.4) erkek idi. Bizim eksrahepatik kolestaz tanısı ile MRCP ve ERCP yapılan 21 olgumuzun kolestaz nedenlerinin, MRCP bulgularına göre 9 tanesi, ERCP bulgularına göre 14 tanesi koledokolitiazis olarak raporlandı. Olgularımızda koledekolitiazis de MRCP'nin duyarlılığı %57.1 iken malignitede %66.7 dir.SONUÇERCP ekstrahepatik kolestazda altın standart kabul edilmektedir. Bizim çalışmamızda biliyer obstrüksiyon tanısında ERCP'ye göre MRCP'nin duyarlılık %100.0 , özgüllük %66.6 , pozitif prediktif değer %94.7 , negatif prediktif değer %100.0 olarak bulundu. İki tanı yöntemi arasında tanı koyma bakımından anlamlı bir fark saptanmadı (p=1.00). MRCP gibi yeni görüntüleme yöntemlerinin devreye girmesiyle ileride ERCP daha çok terapötik bir işlem olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
COMPARASION OF MAGNETİC RESONANCE CHOLANGIOPANCREATOGRAPHY AND ENDOSCOPIC RETROGRADE CHOLANGIOPANCREATOGRAPHY IN PATIENTS WITH EXTRAHEPATIC CHOLESTASIS FINDINGSPURPOSECholestasis is a situation that occurs within the blockage of the bile in the bile ducts inside the liver and the common bile duct. Biliary obstruction could be formed by some reasons such as choledocholithiasis, tumors, complications after gallbladder surgery and trauma. Choledocholithiasis is the most common reason.Some authorities claim that the new, fast, high-capacity MRCP sequences are better than ERCP. The aim of this study is to compare the high T2-weighted MRCP and ERCP diagnostically to define the pancreatobiliary diseases.MATERIAL METHODIn this study, the cases that resorted to Adnan Menderes University Hospital, Department of Gastroentorology between February 2007 and May 2010 who had suspicion of extrahepatic biliary disease with clinical and laboratory findings were taken to the study.The biochemical parameters, hematological tests of the patients that were taken into the study were reached from their patient file information. The cases that had suspicion of extrahepatic biliary disease were compared with their performed MRCP and ERCP results. The specifity and sensitivity of the MRCP was evaluated. Two methods were compared within the findings of the ERCP. In the evaluation of data, SPSS 14.0 Windows programme was used.FINDINGSThe mean age of the patients that were taken into the study was 58.76±17.85. The reason of the cholestasis of our 21 cases that had MRCP and ERCP with the diagnose of extrahepatic cholestasis was reported as choledocholithiasis 9 of them due to the MRCP findings and 14 due to the ERCP findings. In our cases, MRCP?s sensitivity was 57.1% for choledocholithiasis and 66.7% for malignancy.CONCLUSION:ERCP is considered as gold Standard in extrahepatic cholestasis. In our study MRCP and ERCP compared in biliary obstruction diagnosis and correlation results were as follow: 100% in specifity, 66.6% in sensitivity, 94.7% in positive predictive value, 100% in negative predictive value. There was no statistically difference between two methods in diagnosing (P=1.00). Thus we think that within the introduction of new imaging techniques such as MRCP, ERCP may be useful as a therapeutic process.Key Words :MRCP, ERCP, Extrahepatic Cholestasis