Hazır beton üretiminde basınç dayanımı standart sapmaları etken parametrelerinin istatistiksel analizi üzerine endüstriyel bir çalışma
An industrial research on statistically analysis of compressive strength standart deviations? efficient parameters at ready-mixed concrete production
  1. Tez No: 310337
  2. Yazar: BURAK KALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ARIÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır beton, reçete optimizasyonu, istatistiksel analiz, Ready-mixed concrete, mix design optimization, statistic analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, hazır beton sektöründe kullanılan hammaddelerin (çimento, agrega, su, mineral ve kimyasal katkı) beton dizaynında optimize edilmesi ve beton basınç dayanımı standart sapmaları etken parametrelerinin istatistiksel analizlerinin yapılmasıdır. Bu endüstriyel çalışmada, çeşitli hammaddeler uygun oranlarda kullanılmış, taze ve sertleşmiş betona ait deneyler yapılmış ve sonuçlar gözlenmiştir. İstatistiki analizler ve puanlama kriterleriyle bir hazır beton tesisinde yapılabilecek iyileştirmeler belirtilmiştir. Bu iyileştirmeler ile hazır beton tesislerinde hedeflenmiş olan iç ve dış müşteri istekleri (pompalanabilirlik, işlenebilirlik, istenilen basınç dayanımı, yerleştirme, düşük maliyet) ve müşteri memnuniyeti sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to optimize the raw materials (cement, aggregate, water, mineral and chemical addmixtures) in mix design and to determine statistic analysis of compressive strength standart deviatıons? efficient parameters in ready-mixed concrete sector. In this industrial study, the fresh and hardened concrete tests are applied and the results are derived. With statistic analysis and grading criterias feasible enhancements are emphasized for a mix design optimization in ready-mixed concrete batching plant. The requests of internal and external customers (pumpability, workability, requested concrete strength, finishing, low cost) and customer satisfaction are provided.