Türkiye ikliminin bir bileşeni olarak kar yağışı özellikleri ve kar yağışlarının alansal ve zamansal değişimlerinin belirlenmesi
As a component of turkey climate, properties of snowfall and determining spatial and temporal changes of snowfall
- Tez No: 310747
- Danışmanlar: PROF. DR. TELAT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Meteoroloji, Geography, Meteorology
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği ve değişkenliği, Türkiye'de kar yağışı özellikleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Uzun süreli eğilim, Mann-Kendall sınaması, Climate change and variability, Characteristic of the snowfalls in Turkey, Geographical Information Systems (GIS), Long-term trend, Mann-Kendall test
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde iklim sistemini anlamak ve tahmin etmek, bilimin uğraştığı en önemli küresel değişiklik konularından biridir. Küresel iklim değişikliğinin, Türkiye'de kar yağışı klimatolojisinin özellikleri bakımından, kar yağışlı dönemlerin başlangıç ve bitiş tarihleri ile zamansal ve alansal değişime neden olup olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Böylece Türkiye'nin kar yağışı ve buna bağlı özelliklerinin ortaya konulması yoluyla küresel iklim değişiminin etkilerini gözlemek kolaylaşacaktır. Bu da çözüm üretme ya da önlem alma, uyum sağlama konusunda yol gösterici olacaktır. Türkiye'deki kar yağışlı günlerin çalışılması amacıyla Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ölçümlerinden yararlanılmıştır. Türkiye'de kar yağışlı günlerin gözlem sayılarının şekillenmesinde karasallık, yükselti, konum ve yerel iklim özelliklerinin belirleyici olduğu görülmüştür. Türkiye'de kar yağışlı günlerin alansal olarak en fazla Kuzeydoğu Anadolu istasyonlarında gözlendiği dikkat çekmekle birlikte, zamansal azalma eğiliminin de en yoğun olduğu kesimdir. Kar yağışlı günlerin başlangıç ve bitiş tarihlerindeki anlamlı daralmalar da gene aynı kesimde yoğunlaşmıştır. Ayrıca Türkiye'deki yerel klimatik özellikler nedeniyle, kar yağışlı günler Edirne ve Kastamonu'da artarken Iğdır ve Malatya çevresine doğru azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding and estimating the climate system on thepresent-daysareone of the most important global change topics. Interms of the characteristics of the snowfall climatology in Turkey, determining the state of snowy days in which timely and a real change is important in order to know whether global climate change leads to timely and a real change. Consequently, observing the effects of global climate change will have been easy by means of manifesting snowfall in Turkey and the characteristics depend upon this. This, too, will have been guide about finding solutions or taking precautions and harmonizing. It has been tried to indicate a real disintegration characteristics of snowy days by being taken advantage of measurements of State Meteorology Affairs General Management forthepurpose of studying snowy days in Turkey. It has been observed that the state of being terrestrial, altitude, position and local climate characteristics are determinative in taking shape of observation of snowy days in Turkey. It has attracted attention that maximal snowy days are observed in North east Anatolian stations in Turkey; snowfalls are being lessened towards the South and west. While snowy days, according to the close environment, increase in Edirne and Kastamonu because of the local climatic characteristics, they are being lessened towards Iğdır and Malatya environment.