Okul yöneticilerin koçluk becerilerinin öğretmen performansına etkisi
The effect of the coaching skills of managers on teacher performance
  1. Tez No: 310748
  2. Yazar: BAŞAK ÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYDIN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Koç, koçluk, yönetim, liderlik, iletişim, performans, Coach, coaching, management, leadership, communication, performance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bir açık sistem özelliğine sahip olan örgütler sürekli gelişim ve değişim içindedir. Varlıklarını sürdürmek ve için içinde bulunduğu koşullara uyum sağlamak, çevresiyle ilişkide bulunmak, zorluklarla baş etmek, bunun için de sürekli gelişmek durumundadır. Değişim olgusu her örgütü yakından ilgilendirmektedir. Başarılı yönetimler de değişime direnmeyen yöneticiler ve yönetim anlayışları sayesinde olur. Etkili yönetim için ise yöneticiler çevrelerindeki gelişmeleri yakından izlemek, hızlı ve etkili kararlar almak ve doğru stratejileri belirlemek zorundadır çünkü 21. yüzyılın yönetim dünyası, köklü biçimde değişen, gelişmeler karşısında varlığını sürdürmek için farklılık yaratmak zorunda olan bir yapıdadır. Okul yönetimleri de artık değişime dâhil olmalı, verimliliği ve kaliteyi arttırmak için yeni yönetim yapılanmalarına ya da modellerine başvurmalıdır. Etkili yönetmek için gerekli yönetim yaklaşımı, ?kontrol edici? yaklaşımdan çok uzaklaşmış, ?destekleyici ve yol gösterici? bir duruma ulaşmıştır. Bu gelişmeler yönetim alanına mentör yönetici asistanlığı, koçluk vb. kavramları getirmiştir. Koçluk yaklaşımı ile yönetim sadece denetleyen, emir veren özellikler yerine rehberlik eden, yol gösteren ve yetki devreden yapıya bürünmüştür. Bu özellikleri, rehberliği, yol göstermeyi ve daima gelişmeyi, farklılık yaratmayı içine alan yönetim modeli ise koçluk anlayışıdır. Koçluk yaklaşımı ile yöneticiler öğretmenlere iyi bir lider olabilir ve onların performanslarının artmasını sağlayıp eğitimin kalitesini yükseltip öğretmenlerden beklenen verimliliğin artmasını sağlayabilirler.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan yöneticilerin koçluk becerilerinin öğretmenlerin performansına etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada okul yöneticilerinin koçluk becerilerini sergileme düzeyleri üzerinde cinsiyet, kıdem, branş değişkenlerinin etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Öğretmenlerin performansına etkisi belirlenmiştir. Koçluk becerileri liderlik, iletişim, kendini tanıma ve özdenetim olarak üç boyutta ele alınmıştır.İlişkisel tarama modeline dayalı olarak desenlenen bu çalışmanın evreni 2010-2011 eğitim öğretim yılında Çanakkale ilindeki resmi ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerdir.
Özet (Çeviri)
Open system organisations are capable of continuous development and change. They should progress to subsist and adapt the environment and to cope with difficulties. Change in any organization is closely related phenomenon. To manage effectively, managers should monitor closely the developments around them, determine the right strategies to take quick and effective decisions as 21th century world of management is changing radically these days and surviving in the face of developments in a structure that has to make a difference. School administrations should also be included in these changes and apply for structuring a new management models to improve efficiency and quality. Effective management approach is now estranged `controlling approach? and instead of this, it becomes `supportive and guiding?. These developments have brought concepts to the management field such as executive assistant, coaching and so on... Coaching approach is not such an issue that gives orders and controls only, but guides the way and delegates. So this sense of coaching is a management model that creates differences, provides guidanceand makes progress. By means of coaching approach, managers can be a good leader to the teachers to increase their performance, to raise the quality of education and thus, teachers can provide the expected increase in productivity.The purpose of this study is to explore the effect of the coaching skills of the managers in primary schools on teacher performance. In this study, it has been investigated that if gender, experience and the branch have effects on school administrators to demonstrate their coaching skills. As a result, it is determined that they have effects on teachers' performance. Coaching skills are considered as three extents; leadership, communication, self-knowledge and self-regulation.The scope of this study was designed as a screening model based on the relational database in 2010-2011 academic institutions on teachers working in the government primary in Canakkale.