Optimal income taxation under labor interdependence
İşgücünün karşılıklı bağımlı olması durumunda optimal gelir vergilendirmesi
- Tez No: 310819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan optimal vergilendirme, yeniden dağıtım, konumsal mallar, Optimal non-linear taxation, redistribution, positional goods
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde, bireylerin fayda fonksiyonlarının, her bireyin bağımsız olarak yaptığı işgücü arzı tercihi kanalıyla birbirine bağımlı olabileceği, diğer bir ifadeyle emek dışsallığı Mirrlees modeline eklenerek yeniden dağıtımcı gelir vergilendirme problemi ele alınmış ve optimal vergi tarifesinin azalan oranlı mı yoksa artan oranlı mı olması gerektiği incelenmiştir. Bu yeni ortamda, optimal marjinal gelir vergisi tarifesinin model parametrelerine bağlı olarak artan oranlı olabileceği ortaya konmuştur. Optimal vergi tarifesini belirleyen birbirinden ayrılabilir iki farklı dinamik bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, asimetrik bilgi problemi nedeniyle, vergilerin azalan oranlı olmasına sebep olan, olağan Mirrlees etkisidir. İkincisi ise emek dışsallığından doğan yeni bir etkendir ve gelir vergisi üzerinde artan oranlı etki yapmaktadır. Bu kuvvet, Pigou vergisi olarak adlandırılabilir. Emek dışsallığı, kişilerin üretkenliklerine göre asimetrik olarak sübvansiyonlar gerektirmektedir. Bu asimetriden ötürü, düşük üretkenliğe sahip kişiler daha fazla sübvanse edilmelidir ve bu durum vergi tarifesi üzerinde artan oranlı bir etki yaratmaktadır. Pigou ve Mirrlees etkileri, vergi fonksiyonunda çarpım şeklinde bulunurlar, bundan ötürü vergi tarifesi daha güçlü olan etki tarafından belirlenir. Ayrıca bu tezde, emek dışsallığını göz önünde bulundurduğumuzda, üretkenlik dağılımının en üst tabakasında bulunanlara sıfır vergi oranı uygulanmalı sonucunun artık geçerli olmadığı ortaya konmuştur. Buna ek olarak, tam bilgi seviyesinde bile piyasanın etkin olmadığını ve emek dışsallığının etkilerini düzeltmek için artan oranlı vergiye ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Tezde verilen sayısal örnekler emek dışsallığının vergi tarifesi üzerindeki artan oranlı etkisini göstermektedir. Emek dışsallığı fikrinin modele dâhil edilmesi, teorik vergi tarifesini, güncel vergi politikalarıyla daha tutarlı hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I consider optimal redistributive income taxation under a Mirrleesian framework while adding utility interdependence over labor choice and analyze whether the optimal tax schedule is regressive or progressive. In this environment, I show that optimal marginal income taxation could be progressive depending on the parameters of the model. There are two separate forces that are at work in determining the optimal tax schedule. First, due to the informational problems, there is a usual Mirrleesian force that works towards the regressivity of taxes. Second effect is a novel force that arises from labor externality and has a progressive effect on the income tax. This effect could be called as Pigouvian tax. Labor externality requires subsidies for agents which are asymmetric according to productivities. Because of this asymmetry, there should be higher subsidies for low types which has a progressive effect on the optimal tax schedule. Pigouvian and Mirrleesian effects are in a multiplicative form in the tax function, therefore the tax schedule is identified by the effect which is more powerful. I also show that, when we consider the labor interdependence, zero tax at the top of the skill distribution result is no longer valid. Additionally, I show that even under full information the market is not efficient and there is a need for progressive income taxes, as there is a need to correct the labor externality. Moreover, the numerical examples of the paper show the progressive effect of labor externality on the tax schedule. This additional concern about labor externality makes the income taxation schedule more consistent with the current tax policies.