The impact of the financial crisis to the collective interest of the European Union
Finansal krizin Avrupa Birliği'nin kollektif çıkarlarına etkisi
- Tez No: 310850
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Economic and Monetary Union (EMU), European Monetary System (EMS), Exchange Rate Mechanism (ERM), Maastricht Treaty, Stability and Growth Pact, Maastricht Fiscal Convergence Criteria, Bundesbank, Deutschmark, Franc, Euro, European Central Bank, Eurosystem, Eurozone, Financial and Economic Crisis 2008, State Aid, Bailout, Greece, Ireland, Portugal, European Financial Stability Facility (EFSF), Germany, France, Lisbon Treaty, European Union, Sovereign Debt Crisis 2010
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
1950'li yılların başında, Avrupa Birliği fikrinin doğuşu Avrupa kıtasında o güne kadar yaşanmış kanlı savaşların tarihini silmek ve karşılıklı ekonomik çıkarlara dayalı bir oluşum yaratmaya dayalıydı. 1980'li yılların başında küresel ekonomide esen neo-liberal rüzgârlar Avrupa devletlerini birbirilerine daha çok iterek ekonomik çıkarlarının, Avrupa bütünleşmesinde yeni bir ever olan Avrupa Parasal Sistemi (APS) çatısı altında bütünleşmesini sağladı. 2000'li yılların başında Avrupa ortak para birimi olan Euro'nun doğuşu, birleşmiş bir Avrupa'nın meydana getirdiği en övünülecek başarısı ve uluslar-üstücülüğün odak noktasıydı. Avrupa Parasal Sistemi ve Euro; `dışsal' olarak Avrupa'ya küresel ekonomide bir şans vermek, `içsel' olarak ise politik anlamda Almanya'yı Avrupa'ya, ekonomik anlamda ise Avrupa'yı Almanya'nın sıkı kamu maliyesi politikalarına bağlamayı amaçlamıştı. Ancak, 2008 küresel finansal krizin, 2009 küresel ekonomik krizin ve 2010 Avrupa'daki devlet borcu krizinin beklenmedik gelişmeleri bu oluşumun gerektiği gibi çalışmadığı gerçeğini çok açık bir biçimde ifşa etti. Üstelik bu krizlerin Avrupa'ya faturası sadece finansal değil, politik ve sosyaldi. Bu tezin amacı; gelişimlerinin çok farklı aşamalarında olan 17 farklı ekonomiyi bir sepet içerisine koyarak aynı kurallarla yönetmeye çabalayan Avrupa Parasal Sistemi (APS) ve Euro'nun kurallarının gerçeklikten, sürdürebilirlikten, güvenilebilirlikten ve yönetilebilirlikten en denli uzak oldukları, uygulanmalarının zorunlu kılınmamış ya da en hafifinin başarılı olmamış yanlarını, diğer taraftan Avrupa Parasal Sistemi (APS) ve Euro'yu kurtarmak için derme-çatma oluşturulmuş çarelerin bütünsellikten, Avrupa halklarının kabulünden uzak, dengesiz ve dengesizleştirici olduğunu, dolayısıyla da ekonomik olarak en güçlü üyesi olan Almanya'dan başlayarak en zayıf üyelerine kadar bir tür ?tuzak?a dönüştüğünü sergilemektir.Anahtar Kelimler: Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB), Avrupa Parasal Sistemi (APS), Döviz Kuru Sistemi (DKS), Maastricht Antlasması, İstikrar ve Büyüme Paktı, Maastricht Mali Yakınsama Kriterleri, Bundesbank, Alman Markı, Fransız Frangı, Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Sistemi, Euro Alanı, 2008 Finansal ve Ekonomik Krizi, Devlet Yardımı, Sirket Kurtarma, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, Avrupa Finansal İstikrar Aracı (AFA), Almanya, Fransa, Lizbon Anlasması, Avrupa Birligi, Devlet Borcu Krizi 2010
Özet (Çeviri)
Back in 1950s, the whole construction of the European Union was based on an effort to replace the ruinous and bloody rivalries of European history, with a new logic based around mutual economic interests. By early 1980s, strong neo-liberal pressures in the global economy had further pushed European governments to converge interests under the umbrella of the European Monetary Union (EMU), as qualitatively a new step in European integration. By early 2000s, the single European currency Euro, became the united Europe's proudest achievement and centerpiece of supranationalism. While externally EMU and Euro were designed to give Europe a chance in global economy, internally they aimed 'politically' cementing Germany to the Community while 'economically' cementing Community to the orthodox monetarist/fiscal policies of Germany. However the unexpected events of the global financial crisis of 2008, global economic crisis of 2009 and the European sovereign debt crisis of 2010, had brutally exposed that the scheme was not working as well as it should. The costs of these crises to Europe were not just financial, but political and social. This thesis attempts to illustrate how the rules of the EMU turned out to be unrealistic, unsuitable, unmanageable, unsustainable, unreliable, unenforced, unsuccessful while the ad-hoc cures to save the EMU had been uncomprehensive, unpopular, unstable and unstabling, as putting all those different economies at different stages of their developments into one basket; turned out to be a ?trap? for all parties involved; be it the most powerful Germany or the weaker economies of the single currency.