Örgütsel imaj açısından sosyal sorumluluk projelerinin önemi ve yapılan uygulamalara ilişkin değerlendirmeler
The importance of social responsibility projects in terms of organizational image and evaluations on performed applications
- Tez No: 310867
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel İmaj, Paydaş, Sosyal Sorumluluk, Toplumsal Fayda, Organization, Organizational Image, Stakeholder, Social Responsibility, Social Benefit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Küreselleşme, ekonomik ve teknolojik alanlarda sürekli ve hızlı gelişmeler ve bunların etkisiyle hedef kitlenin daha bilinçli bir hale gelmesi gibi etkenler sonucunda örgütlerin topluma karşı sorumluklarının arttığı günümüzde, sosyal sorumluluk; örgütsel imajın en önemli unsuru haline gelmiştir. Bu sebeple örgütler, paydaşlarının nezdinde olumlu bir imaja sahip olmak için toplumsal fayda amaçlı sosyal sorumluluk projelerinin üzerinde yoğunlaşmışlardır.Literatürde yer alan benzer çalışmalar ve çevremizde gördüğümüz örnekler, sosyal sorumluluk projelerinin örgütsel imajı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Böylece sosyal sorumluluk projeleriyle güçlü ve etkili bir imaja sahip olan örgütler, bir yandan yapmış oldukları projelerle toplumsal fayda sağlarken diğer taraftan da rekabet ortamında avantajlı bir konum elde etmektedirler.Bu anlayış doğrultusunda bu çalışmada, örgütlerin yapmış oldukları sosyal sorumluluk projelerinin örgütsel imaj açısından öneminin açıklanması amaçlanmıştır. Bu sebeple konuyla ilgili yoğun bir literatür taraması yapılmıştır. Aynı konuda herhangi bir çalışma bulunmamasına rağmen tezin temel varsayımlarını kanıtlayıcı nitelikte olan yerli ve yabancı kitap, makale, sempozyum ve yüksek lisans ve doktora tezlerini dikkate alarak kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Bunun yanı sıra çalışmada sosyal sorumluluk alanında yapılan proje örneklerinin örgütsel imaj açısından öneminin örnekler üzerinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de tanınmış üç farklı örgüt tarafından yapılan üç adet sosyal sorumluluk projesinin, projeyi gerçekleştiren örgütün imajı açısından önemi ayrı ayrı ele alınmıştır. Çalışmada bu sosyal sorumluluk projelerinin daha çok örgütsel imajı güçlendiren bir araç olarak kullanıldığı görülmüştür. Tezin sonunda giriş bölümünde ifade edilen varsayımların doğru olduğu yönünde sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The social responsibility has become the most important component of the organizational image our days in which the responsibilities of organizations towards society have increased as a consequence of the determinants such as globalization, continuous and rapid developments in economical and technological fields and the impact of these developments on the target group as becoming more conscious. Therefore organizations have centered upon the social responsibility projects with social benefit purposes in order to obtain a positive image in the eyes of their stakeholders.Similar studies within the literature and the examples we see around show that social responsibility projects have positive impacts on the organizational image. Thus the organizations, that maintained strong and effective images by means of their social responsibility projects, have advantaged positions in the competitive environment while providing social benefits through the projects they conducted.In line with this understanding, explaining the importance of social responsibility projects conducted by the organizations in terms of organizational image has been aimed. Therefore, an intense literature review related to the subject matter has been conducted. Although there isn?t any other study on the same subject matter, a comprehensive review has been conducted by taking into account the domestic and foreign books, articles, symposiums and master & PhD. theses that are up to supporting the basic hypotheses of the subject thesis. In addition to this, analyzing the project examples conducted in the field of social responsibility in order to clarify the importance of social responsibility projects in terms of organizational image has been aimed. Within this scope, three different social responsible projects of three different organizations have been analyzed respectively in order to explain its importance in terms of the image of the organization which it belongs. In the study, it is seen that the social responsibility projects are mostly considered as an instrument strengthening the organizational image. At the end of the thesis, a conclusion has been reached that the hypotheses expressed in the introduction section are correct.