I. İnönü Zaferi'nden İzmir'in kurtuluşuna kadar Açıksöz gazetesinde Batı cephesi haberleri
West front line news in Açıksöz newspaper from the victory of I. İnönü to the liberation of İzmir
  1. Tez No: 310866
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL TANIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Açıksöz Gazetesi Haberleri, Batı Cephesi, I.İnönü Zaferi, İzmir'in Kurtuluşu, News of Açıksöz Newspaper, Western Front Line, Victory of I. İnönü, Liberation of İzmir
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 452
Özet
Millî Mücadele dönemi basını olarak adlandırılan gazetelerin bu gün için, 1919-1922 yıllarını kapsayan Millî Mücadele tarihinin aydınlatılmasında ve o günkü cephede gelişen olayların halka aktarılmasında son derece önemli bir rolü vardır. Millî Mücadele döneminin anlaşılmasına katkıda bulunan en önemli gazetelerden birisi de çalışmamıza kaynak olan 15 Haziran 1919-14 Aralık 1931 tarihleri arasında Kastamonu'da neşredilen Açıksöz gazetesidir. Açıksöz gazetesi neşredildiği dönem içerisindeki hemen her konuda bilgi vermiştir. Bu çalışmada Millî Mücadele döneminde önemli bir yeri olan Batı Cephesi olayları içinde yer alan I. İnönü zaferi ile İzmir'in Yunanlılardan kurtuluşuna kadarki dönem ele alınmıştır. Bu döneme ait Açıksöz gazetesinde yer alan haberler günümüz Türkçesine çevrilmiştir.Millî Mücadele hareketinin zaferle sonuçlanmasında ve kamuoyunun bu zafere yoğunlaşmasında Açıksöz gazetesi çok önemli bir rol üstlenmiştir. Gazetenin usta ve edip yazarları, kamuoyunun zafere olan inancını daha da artırmıştır. Gazetenin yayımlandığı yer olan Kastamonu'nun işgale uğramamış olmasına rağmen, işgale uğrayan vatan topraklarındaki halkın acısını yüreğinde hissetmiş ve bunu Açıksöz gazetesi yoluyla duyurmuştur. Gazetenin haber kaynaklarını; Anadolu Ajansı başta olmak üzere, gazeteye mahsus muhabirler, Millî Mücadele taraftarı Anadolu ve İstanbul gazeteleri ve yabancı basından yapılan alıntılar oluşturmuştur. Açıksöz gazetesi cephe haberlerinin Anadolu halkına ulaştırılmasında, çok büyük sorumluluk üstlenmiş ve bunu layıkıyla yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The newspapers called as National Struggle period press have an extremely important role in illuminating of the history of National Struggle that covering years 1919 to 1922 and publishing the events occurring in the front lines to the public. One of the most important newspapers contributing to the understanding of National Struggle period is Açıksöz Newspaper, which is published in Kastamonu between 15 July 1919 and 14 December 1931, is also used as one of the sources of this paper. Açıksöz Newspaper provides most of the information in almost every issue in the period it is published. In this paper it is discussed that the period from I.İnönü Victory to Liberation of Izmir from the Greek, which has an important place in west front line struggle. The news belongs to this period is translated to present Turkish.Açıksöz Newspaper has played an important role in the victory of National Struggle movement and the concentration of the public on this victory. The veteran writers of the newspaper had increased the public?s faith in victory. Although Kastamonu, where the newspaper was published, has not been occupied, it has felt the pain of the people in occupied homelands deep in heart and announced it through Açıksöz newspaper. The sources of the newspaper was constituted by its own reporters, other newspapers of Anatolia and Istanbul, which are the partisans of National Struggle, quotations published by foreign press and especially Anatolia News Agency. The Açıksöz Newspaper has undertaken great responsibility of delivering news to the public and has fulfilled it adequately.