Charlemagne ve Karolenj Rönesansı
Charlemagne ve Carolingian Renaissance
  1. Tez No: 310872
  2. Yazar: ÖZLEM GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Charlemagne, Carolingian Renaissance, Carolingian Empire, Medieval Europe, Franks
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
İlk olarak, Ortaçağ Avrupasının en büyük imparatorluklarından olan Karolenj İmparatorluğu`nun, ?imparator? unvanını alarak tarihe geçmiş lideri Charlemagne`ın kişiliğini, askeri, ekonomik ve sosyal faaliyetlerini, sonrasında ise kültürel alanda başlatmış olduğu ve Avrupa`nın ilk Rönesansı olarak kabul edilen Karolenj Rönesansı`nın hem kendi çağına hem de sonraki çağlara ne gibi etkilerde bulunduğunu inceleme amacı taşıyan tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Franklar, ilk hanedanları Merovenjler, onların saray bakanları olan Karolenjlerin yönetimi ele geçirişi, Charlemagne`a kadar ve onun sonrasında tahta geçen Karolenj hanedanına mensup krallar ve son olarak Karolenjlerin tarih sahnesinden çekilişleri irdelenirken, ikinci bölüm Charlemegne`ın hayatı ve her alandaki faaliyetlerine ayrılmıştır. Son bölümde ise Karolenj Rönesansı`nın maddi ve manevi unsurları, Rönesansa etki eden bilginlere de yer verilerek incelenmiştir. Kullanılan metot, başta Latince ana kaynaklar olmak üzere İngilizce eserlerin dilimize çevrilerek, konularına göre tasnif edilmesi ve yazıya geçirilmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır ki; Charlemagne, bugün dahi Avrupa`nın birliğini sağlama konusunda çaba sarfedenlere verilen bir ödülün isim babası olmuş, Ortaçağ Avrupasında her anlamda bütünlüğü sağlamış ve belki de en önemlisi, hayatın her alanında gerçekleştirdiği reformların yanısıra elde ettiği güç ile Papa tarafından müttefik olarak kabul edilmiş ve 800 yılında ?imparator? unvanına onurlandırılmış bir liderdir. Ön ayak olduğu Rönesans hareketi ise hem klasik eserlerin bugüne ulaşmasına vesile olması hem de diğer Rönesans hareketlerine örnek olması gibi pek çok açıdan, Ortaçağ Avrupası için son derece önemli bir kültürel atılımdır.Anahtar Sözcükler1. Charlemagne2. Karolenj Rönesansı3. Karolenj İmparatorluğu4. Ortaçağ Avrupası5. Franklar
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate firstly the personality, military and economical and social activities of Charlemagne who is the leader of Carolingian Empire, one of the biggest empires in Medieval Europe, attained to the title of Emperor in history and secondly the effects of the Carolingian Renaissance, known as the first Renaissance of Europe, initiated in cultural area, on both his own age and latter ages, and it is mainly consisted of three parts. In the first part, Francs and Merovingians as their first dynasty, the acquisition of power by Carolingians as their royal cabinet, the kings of Carolingian dynasty before and after Charlemagne and finally the disappearance of Carolingians from the scene of history was criticised. The second part was dedicated to the life of Charlemagne and his activities in every fields. In the last part, the material and moral elements of Carolingian Renaissance as well as the scholars who affected the Renaissance were given place and examined. The method used in this study is the translation of main references in Latin Language and English books to our language, the classification of them in subjects and the literalization of them. As a result of the studies carried out, it was found out that Charlemagne is an eponym for the award granted to the person who exerts the efforts for unification of Europe, still at the time being, as well as the performed the reforms in every aspect of life and succeeded in the integrity of Medieval Europe in all aspects. By means of his possessed power, the most importantly he was a leader accepted by Pope as an ally and honoured with the title of ?Emperor? in the year 800. This movement of Renaissance he initiated is a vital breakthrough for the culture Medieval Europe in terms of many different aspects such as leading the classical works from the past to today and being a model for the other Renaissance movements.