Haksız rekabet kavramı açısından dürüstlük kuralına aykırı reklamlar
Advertisements against the rule of good faith in terms of unfair competition
- Tez No: 310885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Haksız rekabet, Reklam Kurulu, Yanıltıcı reklam, Karşılaştırmalı reklam, Advertisement, Unfair competition, Board of Advertisement, Misleading advertisement, Comparative advertisement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmanın temel amacı haksız rekabete neden olan reklamların incelenmesidir. Bu kapsamda, çalışmanın ilk kısımda haksız rekabet kavramına üzerinde durulmakta ve Türk hukukunda haksız rekabete ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir. İkinci bölümde, reklamın tanımı, unsurları ve türlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu bölümde haksız rekabet meydana getirebilen bazı reklam türleri açıklanmaktadır. Son bölümde ise, haksız rekabet meydana getiren reklamlara karşı tercih edilebilecek hukuki çözüm yolları incelenmektedir.Çalışmada, reklam kavramının sınırlı ve dar yorumlanmaması gerektiğini ileri sürmekte, buna gerekçe olarak reklam ve mecranın değişkenlik gösterebilen yapısı gösterilmektedir. Bu kapsamda, reklamın içerik ve şekli ile haksız rekabet meydana getirebileceği savunulmaktadır. Ayrıca, idari denetim ve haksız rekabet hükümlerinin Türkiye'deki reklam denetiminde çakışan bir işlevi olduğunu ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine advertisements causing unfair competition. In this regard, the first part elaborates the term, unfair competition and features concerning regulations in Turkish law. The second part aims to examine the definition of advertisement, its key elements and forms. Besides, this part explains some forms of advertisement which may cause unfair competition. The last part examines legal remedies against advertisements causing unfair competition.The study asserts that the term, advertisement shall be interpreted in broad terms and relies on the instable nature of the advertisement and advertisement channels to support this theory. In this regard, it argues that advertisement may cause unfair competition with its content and form. Furthermore, it indicates that administrative supervision on advertisements and the regulation concerning unfair competition have a convergent function on supervision of advertisements in Turkey.