Alman muhafazakarlığı (1789-1945): Devrimden yıkıma
German conservatism (1789-1945): From revolution to collapse
  1. Tez No: 310884
  2. Yazar: İBRAHİM SARITAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Alman Muhafazakârlığı, Fransız Devrimi, Devrimci Muhafazakârlık, Romantizm, Conservatism, German Conservatism, French Revolution, Revolutionary Conservatism, Romanticism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmada Alman muhafazakar düşüncesinin temel özellikleri ve onun geleneksel muhafazakar düşünceden farklılığı incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı özellikle muhafazakâr düşüncenin Almanya ayağında nasıl bir gelişim seyri izlediğini açıklamaya ve anlamaya yöneliktir. Bu gelişim seyri klasik muhafazakâr düşüncenin izahı için kullanılan kavramların ve ilkelerin Alman muhafazakârlığı söz konusu olduğunda nasıl bir birikimi ve mirası ortaya çıkardığı ana kaynaklarına inilerek yapılmaya çalışılmıştır.Bunun yanında çalışmada ayrıca şu sorularada cevaplar aranmıştır. Muhafazakârlık Fransız Devrimi?nden Sanayi Devrimi?ne oradan Aydınlanma düşüncesine kadar sayılanlara karşı bir tepki hareketi midir? Muhafazakâr düşünce modern bir süreç karşısında değişim düşmanı mıdır, yoksa değişimi de içeren bir değerler silsilesi midir? Yine muhafazakârlık, değerleri savunurken ortaya koyduğu duruş itibariyle bir ideoloji midir, değil midir?Yine Alman muhafazakârlığını klasik muhafazakârlıktan ayıran ya da koparan belli başlı noktaları anlamak, Alman muhafazakâr düşüncesinin 20. yüzyılın başlarında devrimi dahi olumlayabildiği karışık durumunun geleneksel muhafazakâr düşünce içerisinde sayılıp sayılmayacağı, demokrasi, devrim, aile, toplum, devlet, mülkiyet, otorite gibi kavramların Alman muhafazakârlığı açısından neyi ifade ettiği de tarihsel açıdan ele alınarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmada Alman muhafazakârlığI 1789 ve 1945 tarihleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışmanın bu tarihlerle sınırlandırılmış olmasının nedeni, Alman muhafazakârlığının bu dönemler arasında geçirmiş olduğu değişim sürecini takip edebilmek içindir.Çalışma üç bölüm halinde hazırlanmıştır. Kavramsal bölümde, öncelikle klasik muhafazakârlığın, akademik literatürde ne anlama geldigine ilişkin tanımlama ve açıklama çabalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise muhafazakârlığın temel unsurları ve değerleri derinlemesine irdelenerek, geçmişte ve bugün muhafazakârlık açısından ne ifade ettikleri, açıklama odaklı bir yaklaşımla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise Alman muhafazakar düşüncesinin Fransız Devrimi'nden İkinci Dünya Savaşı'na kadar olan süreçteki durumu ve geçirdiği değişimlere odaklanmıştır. Bu anlamıyla Fransız Devrimi öncesi Alman muhafazakar düşüncesi, 1830'larda baskın ekol olan Alman romantik akımı ve Birinci Dünya Savaşı sonrası yeşeren devrimci muhafazakar düşünce ayrıntılı olarak incelenmiştir. Özellikle Alman muhafazakarlığının geleneksel muhafazakarlığa göre karmaşık ve anlaşılması güç olan devrimci muhafazakar hareketinin Nasyonal Sosyalizmle olan bağlantısı ve benzerlikleri bu bölümündeki temel araştırma konularından birisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation tries to analyze the Fundamentals of German conservatism and its difference from the traditional conservative thought. The main objective is towards explaining and understanding the course and evolution of conservative thought as far as Germany is concerned. The dissertation tries to put forward the course of this evolution in a way to descend in the root cause of how the notions and principles used to explain the classical conservative thought laid bare the extent of an accumulation and heritage as far as German conservatism is concerned. Besides, it searches for answers to following questions; Is conservatism a reaction to the process starting from French Revolution to Industrial Revolution and to the thought of enlightenment? Is conservatism an enemy for change in the face of a modern process, or is it a series of values involving the change as well? Is or is not conservatism an ideology given its stance while defending its values?The dissertation also tries to understand the fundamental points that differentiate or separate German conservatism from the classical one, whether the complex situation which is able to welcome even the revolution in early 20th century can be considered inside the traditional conservative thought, and tries to historically put forward the sense of notions such as democracy, revolution, family, society, state, property, authority in terms of German conservatism.The dissertation limits the German conservatism between the years 1789-1945. The reason for this limitation is to be able to trace the evolution process of the German conservatism.The dissertation has three parts. In the conceptual part, efforts on definition and explanation on the meaning of classical conservatism in academic context has been put forward. The second part deals in depth with the detailed analysis of conservatism?s fundamentals and values, their meaning in the past and today in an explanatory approach. The third part focuses on the situation and transformations of German conservatism from the French Revolution to the World War II. In this sense, the German conservatism before the French Revolution, German Romantic trend which was dominant during 1830?s as well as the revolutionist conservatism stemmed in the aftermath of WWI has been analyzed in a detailed way. The connection and similarities between the National Socialism and the German conservatism?s revolutionary conservative movement, which is more complex and difficult to understand than the conventional conservatism, has been one of the fundamental research subjects in this part.