Çorum Alevileri'nde kamberlik geleneği
The tradition of Alevis kamberlik Çorum region
  1. Tez No: 310890
  2. Yazar: NAZİFE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Çorum, Cem, Kamber, Zakir, Alevism, Çorum, Cem, Kamber, Zakir
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Aleviliğin kurumsal bir yapı kazanmasında ve bu yapının sürdürülmesinde önemli bir yere sahip olan cemlerde, önemli bir yeri olan kamber ya da zâkirler üzerinde durulmuştur. Kamberlik geleneğinin Çorum yöresi Aleviliğindeki yerini, kamberlerin başıca icra ortamı olması nedeniyle cemlerden yola çıkarak ele alan çalışmamızın ?birinci bölüm?ünde, cemlerin yapısı ve icra biçimleri, cemlerin sahip olduğu dinsel ve sosyal işlevler ile cemlerdeki on iki hizmet erbabının görevleri, sözlü kaynaklardan elde elden veriler ve yapılan gözlemler ışığında anlatılmıştır. Cemler hakkındaki bu kapsamlı bilgilendirme, kamber ya da zâkirlerin icra ortamları ve işlevleri hakkındaki bilgileri de içermektedir.Tezimizin ?ikinci bölüm?ünde, sözlü geleneğin kamberliğin kökenleri hakkındaki düşünce ve yorumları ile kamberlerin toplumsal statüleri ve işlevleri üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın ?üçüncü bölüm?ünde geleneğin kamberlerde aradığı temel özelliklerin yanı sıra, kamberlik mesleğine geçiş süreci, kamberlerin icra ortamları, icra zamanları ve icra biçimleri ele alınmıştır. Çorum yöresi Aleviliğindeki kamberliğin yaşayan boyutuna odaklanan çalışmamızın son bölümü olan ?dördüncü bölüm?de Çorum yöresinde halen yaşayan kamberlere örnekler verilmiş, onların biyografileri ve eğer doğaçlama yeteneğine sahip iseler deyiş örnekleri aktarılmıştır.Çalışmamız sırasında ele ettiğimiz sonuçları içeren ?Sonuç? kısmını, çalışmamızı hazırlarken yararlandığımız yazılı ve sözlü kaynaklarla ilgili bilgileri içeren ?Kaynakça? kısmı izlemiştir. ?Ekler? başlığı altında da görsel malzemeye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is focused on kamber or zakir in cems who has an important role in gaining and maintaining of institutional structure of Alevism. In the first chapter of our study, kamberism tradition that take place in Çorum region Alevism , based on cems due to the execution environment for kambers and in the light of our observations and from oral sources cem structures and forms of enforcement and religious and social functions with twelve service people in cems has been told. Comprehensive information about these cems, contains information about Zakirs or kambers execution environments and functions.In the“second chapter”of our thesis, it is focused on the origin of kamberism with the interpretations of the oral tradition of thinking with the social status and function of the kambers.In third part of our study in addition to the basic features of tradition sought kambers, kamberism career transition, kamber execution environments, the execution times and forms of execution are discussed. In the last and fourth part of our study focuses on the size of living dimension of Kamberism in Corum Alevism and their biography and some examples are given about alive kambers ,samples of some sayings were transferred if the kamber has the ability to improvise.The results of our study that we have addressed during the“Conclusion”portion of our work in preparing written and oral sources containing information about utilizing“References”section followed.“Attachments”are included under the heading of visual material.