Çok partili sistemin ilk dönemlerinde basın ve basın özgürlüğü: 1946-1954
Freedom during the first stages of the multiparty period: 1946-1954
- Tez No: 310898
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Basın Demokrasi İlişkisi, Basın Özgürlüğü, Basın Siyaset İlişkisi, CHP Dönemi Basın Rejimi, DP Dönemi Basın Rejimi, Relationship between the Media Democracy, Freedom of the Press, Politics Media Relations, Press Regime during RPP period, Press Regime during DP period
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çok partili sistemin ilk dönemlerinde CHP ve DP'nin uyguladığı basın politikalarının incelendiği ve dönemin önemli gazetelerinin iki parti tarafından uygulanan basın politikalarına nasıl yaklaştığı konu edilen bu tezde; çok partili sisteme geçişte önemli bir adım olan 1946- 1954 yılları arasında iktidarların basına uyguladığı rejim/politika ortaya konulmaya çalışılmıştır.1946-1954 döneminde iktidarda olan iki farklı siyasal çizgideki parti olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin ve Demokrat Parti'nin uyguladığı basın politikalarının benzerlik ve farklılıklarını da belirlemeyi hedefleyen bu çalışmada dönemle ilgili önemli kaynaklar sistematik olarak incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde medya demokrasi ilişkisi ve basın özgürlüğü kavramı, içerdiği haklar ve sınırları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Basın siyaset ilişkisinin çeşitli boyutlarının ortaya konulduğu ikinci bölümde ise CHP ve DP'nin basın rejimleri hakkında geniş bilgiler sunulmuş ve iki dönemin karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise dönemin basın açısından önemli olaylarının Cumhuriyet, Ulus ve Zafer gazetelerine yansımaları araştırılmış ve örneklerle sunulmuştur.Çalışmanın sonucunda her iktidar döneminde basına farklı politikaların uygulandığı ortaya konulmuştur. Ayrıca demokrasinin sağlıklı işleyişi ile basın özgürlüğü arasında doğrusal bir ilişki olduğu, siyasi partilerin iktidar ve muhalefetteyken basına farklı yaklaştıkları, çok partili siyasi rejime geçişle birlikte basının önceki dönemlerle karşılaştığında özgür bir ortama kavuştukları ve Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle uygulanan basın politikaları dönemin basınını CHP dönemine göre daha fazla özgürleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis, whose subject is the examination of the press policies put forward by CHP (Republican People's Party -RPP) and DP (Democratic Party) during the first stages of the multiparty system and how the period?s important newspapers approached the implemented press policies by the two parties; attempts to put forward the policies / regime applied to the press by the government during the important step of the transition to the multiparty system between 1946 ? 1954.Significant resources were investigated systematically during this study which aims at identifying the similarities and differences in the press policies implemented by the two different political parties in power during the 1946-1954 periods, mainly being the Republican People's Party and the Democratic Party. In the first part of the study, the concept of media democracy and press freedom association, its rights and limits are discussed in details. In the second section where the various aspects of the relationships between media and politics were set out, a wide range of information on the press regimes of the CHP and the DP was presented and a comparison between the two periods was made. In the third section, the crucial events in the view of the press and their reflections in the ?Cumhuriyet? (Republic), ?Ulus? (Nation) and ?Zafer? (Victory) news papers were investigated and presented with examples.As a result of the study, it was determined that different policies were applied to the press during the ruling periods of the different governmental powers. In addition, it was observed that there is a linear relationship between the healthy functioning of democracy and the freedom of the press; the political parties while in power, applied different approaches to that while in opposition position; when compared to the previous periods the press achieved more free environment during the transition to mutiparty political regime, the press policies implemented during the period of the DP (Democratic Party) coming to power provided more freedom to the press then those during the RPP (Republican People's Party)?s period.