Kars'ta âşıklık geleneği ve Karslı Âşık Maksut Koca'nın hayatı, sanatı ve şiirleri
Basis of the minstrel tradition in Kars ve Maksut Koca is life, his art and poems in tradition of bard
- Tez No: 310899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AHSEN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kars, Âşıklık Geleneği, Âşık Edebiyatı, Kars, The Minstrelsy Tradition, Minstrel Literature, The relationship between master and apprentice
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 485
Özet
Çalışmamızda Türk Halk Edebiyatının Âşık Edebiyatı sahası üzerinde araştırma yapılmayan âşıklardan biri olan Âşık Maksut Koca'nın hayatı, sanatının özellikleri ve eserleri ortaya konmuştur. Araştırmamız esnasında elde edilen bilgiler tezimizin içeriğine uygun olarak değerlendirilmiştir.Çalışmamızda âşığımızın memleketi olan Kars, Arpaçay ve çevresinde meydana gelen âşıklık geleneği üzerinde durulmuş, bu gelenekten bahsedilirken aynı zamanda irticalen şiir söyleme ve usta-çırak ilişkisi motifi değerlendirilmiştir. Usta- çırak ilişkisi ve irticalen şiir söyleme üzerinde durulurken geleneğin önemli temsilcilerinden de bahsedilmiştir. Çalışmamız esnasında Âşık Maksut Koca ile bizzat görüşülmüştür.Sonuç bölümünde ise Âşık Maksut Koca'nın âşıklık geleneği içindeki yerinden bahsedilerek Kars'taki âşıklık geleneği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız sırasında faydalandığımız kaynaklar kaynakça bölümünde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Âşık Maksut Koca is one of the minstrel who isn?t made research in the field of Minstrel Literature. In our study, Âşık Maksut Koca is life, the characteristics of his art and his Works are introduced . The information which is obtained during our research is evaluated appropriately according to the content of our thesis.In our study it is dwelled upon to minstrel tradition which occurred in Kars, Arpaçay where is the hometown of our minstrel. At the same time, while talking about this tradition, telling poem at random and the relationship between master and apprentice are evaluated. While giving importance to telling poem at random and the relationship between master and apprentice, the important representatives of the tradition are mentioned. We met personally with Âşık Maksut Koca who is still alive during our study.In the conclusion part, by talking about Âşık Maksut Koca is place in the Minstrel tradition, the Minstrel tradition in Kars is studied. The source we used during or study is listed in references.