Mizah dergilerinde gençlik alt kültürlerinin temsili: Uykusuz dergisi
Representative of youth subcultures in the humour magazines: Uykusuz journal
- Tez No: 310907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ŞENOL CANTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: GençlikGençlik Alt Kültürleri, Popüler KültürMizah Dergileri, YouthYouth Subcultures, Popular CultureHumor magazines
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gençlik alt kültürleri toplumsal yapının yeniden üretilmesi sürecinde birer muhalif karşıt kültür iken özellikle basın aracılığıyla popüler kültür haline dönüştürülmeye çalışılır. Bu bağlamda, bu çalışma popüler kültüre dönüştürülmeye çalışılan gençlik alt kültürlerinin, yüksek tirajlı kitle iletişim araçlarından olan mizah dergilerinden biri olan Uykusuz'da nasıl temsil edildiğini saptamak amacını taşımaktadır.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sapkınlığın, kaosun ve toplumsal huzursuzluğun kaynağı olarak görüp ötekileştirilen gençlik alt kültürlerinin mizah dergilerinde temsilinin bu ötekileştirilmeye ortak olup olmadığı incelenmiştir. Öte yandan bu çalışma mizah dergilerinin alt kültürlere meşruiyet kazandırmada oynadığı rol saptanmaya çalışılmıştır.Mizah Dergilerinde Gençlik Alt Kültürlerinin Temsilinin Uykusuz Dergisi örneğinde incelendiği bu çalışmada Uykusuz Dergisi'nin 5 Eylül 2007 tarihinden, 1 Ocak 2010 tarihine kadarki sayıları betimleyici analize tabi tutulmuştur.Çalışmanın sonucunda gençlik alt kültürlerinin mizah dergilerinde kimi zaman alay edilerek, kimi zaman yerilerek, kimi zaman ötekileştirilerek, kimi zaman ise kamusal alanda görünürlüklerini arttırmak ve gençlik alt kültürlerine meşruiyet kazandırmak için karikatürize edildiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
During the process of the reproduction of the social structure, while each being a dissident counter culture, the youth subcultures are being attempted to be turned into popular cultures through the press. In this context, this study is intended to determine how the youth subcultures that are being attempted to be turned into popular cultures, are represented in the ?Uykusuz? which is a humor magazine and one of the tools of the high-circulated magazines in the mass media.The humor magazines representing the youth sub-cultures, who are perceive and alienated as the sources of heresy (deviance), chaos, and social unrest in developing countries like Turkey, were hereby investigated as on whether they also partner up in the othering of these subcultures as well. On the other side, this study tried to estimate the role played by the humor magazines in the gaining of legitimacy of the mentioned sub-cultures.Volumes published between 5th September 2007 to 1st January 2010 of the ?Uykusuz? magazine, which is one of the humor magazines representing the youth subcultures, have been subjected to descriptive analysis in this study.As a result of this study, it was revealed that the youth sub cultures were sometimes ridiculed, sometimes criticized, sometimes alienated, sometimes their visibility in public was increased and legitimized by the humor magazines via caricature.