Özbek Türkçesinde kiplik belirteçleri ve fonksiyonları
In Uzbek Turkish modal adverbs and functions
- Tez No: 310908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE YAZICI ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kip, Kiplik, Belirteç, Kiplik Belirteçleri, Özbek Türkçesi, Mood, Modality, Adverb, Modal adverbs, Uzbek Turkish
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada Özbek Türkçesinde kiplik gösteren belirteçler anlam bilimsel açıdan ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde kip ve kiplik üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Ayrıca kipliğin Türkçe çalışmalardaki anlatımı üzerinde durulmuştur. Özbek Türkçesi gramerlerinde kiplik belirteçlerinin işlenişi açıklanmış ve örnekler verilmiştir.Kiplik belirteçleri elimizdeki Özbek Türkçesi romanlarından tespit edilmiştir. Bu belirteçler kiplik anlamlarına göre dört gruba ayrılmıştır. Bu belirteçlerin cümlelerde gösterdiği kiplik anlamları ayrıntılı olarak işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Uzbek Turkish In this study, adverbs which shows modality was studied as semantics in Uzbek Turkish. Over the studies of mood and modality concepts were told at introduction of study. On the dealing of modal adverbs were studied in the grammers of Uzbek Turkish and examples were given.Modal adverbs were determined from Uzbek Turkish five novals which we have. These adverbs were dividied into four groups according to meanings of modality. The meaning of modality where these adverbs show in the sentences were dealed with details.