Spor eğitimi modeli ile işlenen voleybol derslerinin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor erişidüzeylerine etkisi
The effects of volleyball classes taught through sport education model on cognitive, affective and psychomotor achievement skills of students
- Tez No: 310947
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Spor Eğitimi Modeli, Doğrudan Öğretim Modeli, Bilişsel Alan, Duyuşsal Alan, Psikomotor Alan, Oyun Performansı, Voleybol, Sport Education Model, Direct Instruction Model, Cognitive Domain, Affective Domain, Psychomotor Domain, Game Performance, Volleyball
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmanın amacı, Spor Eğitimi Modeli ile işlenen voleybol derslerinin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor erişi düzeylerine olan etkisini belirlemektir.Araştırma, gerçek deneme modellerinden ön test-son test kontrol gruplu model kullanılarak desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2010-2011 eğitim öğretim yılı güz döneminde Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nde öğrenim görmekte olan 240 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü'nde voleybol dersini alan 3. sınıf öğrencileri ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nde seçmeli voleybol dersini alan öğrenciler oluşturmaktadır. Yansız atama yöntemi kullanılarak, Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler Spor Eğitimi Modeli'nin uygulanacağı deney grubu, Antrenörlük Eğitimi Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler ise Doğrudan Öğretim Modeli'nin uygulanacağı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu 25 erkek ve 10 kız olmak üzere toplam 35 kişiden (yaş ortalaması = 23.11 + 2.21); kontrol grubu ise 20 erkek ve 10 kız olmak üzere toplam 30 kişiden (yaş ortalaması = 22.76 + 2.37) oluşmaktadır.Çalışmanın başında ve sonunda deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin bilişsel alan gelişimlerini ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen voleybol dersine ait başarı testi, duyuşsal alan gelişimlerini belirlemek amacı ile Mirzeoğlu (2000) tarafından geliştirilen ?Voleybol Dersine Karşı Tutum Ölçeği?, psikomotor alan gelişimlerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından geliştirilen gözlem formları ve Oslin, Mitchell ve Griffin (1998) tarafından geliştirilen Oyun Performansı Değerlendirme Ölçeği'nden yararlanılmıştır.Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmış ve istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Kontrol ve deney gruplarının kendi içindeki gelişimlerini belirleyebilmek için; aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımlı gruplar t testinden yararlanılmıştır. Kontrol ve deney gruplarının erişi değerleri arasında fark olup olmadığının belirlenmesi için; aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımsız gruplar t testinden faydalanılmıştır. Ayrıca, spor eğitimi modeli ile ders işleyen öğrencilerin oyunculuk dışı rolleri ve genel sezonun değerlendirilmesi ile ilgili düşünce ve görüşlerini belirlemek üzere kullanılan öz ve grup değerlendirme formlarında da frekans ve yüzde hesaplamalarından yararlanılmıştır.Sonuç olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin bilişsel ve duyuşsal alana ait erişi düzeyleri arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilirken, psikomotor alana ait becerilerin tümündeki erişi düzeyleri arasında kontrol grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin oyun performansı bileşenlerinden olan beceri uygulaması bileşenine ait erişi puanları arasında kontrol grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilirken; karar verme, ayarlama ve oyun performansı bileşenlerine ait erişi puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir. Oyuna katılım bileşenine ait erişi puanları arasında ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Ayrıca, Spor Eğitimi Modeli ile voleybol derslerini işleyen deney grubundaki öğrencilerin, oyunculuk dışında aldıkları görevler ve uygulanan model ile ilgili görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpuse of this study was to investigate the effects of volleyball classes taught through Sports Education Model on cognitive, affective and psychomotor achievement skills of students.Research was designed as a real experiment model utilizing pre-test/post-test control group model. The population of the research was composed of 240 students who are studying School of Physical Education and Sport, Department of Physical Education Teaching and Coaching Education at Abant İzzet Baysal University in the fall semester of 2010-2011 educational year. The sample of the study consisted of the third year students attending volleyball classes in the Department of Physical Education Teaching and students from Coaching Education who attended the class as an elective course. The students who are studying in the Department of Physical Education Teaching were assigned randomly to the experimental group in which Sports Education Model was used and students who are studying in the Coaching Education were assigned to control group which used Direct Instruction Model. The students in the experimental group (25 males and 10 females, mean age = 23.11 + 2.21) from Physical Education Teaching Department; the students in control group (20 males and 10 females, mean age = 22.76 + 2.37) from Coaching Education Department participated in this study.?Achievement Test for Volleyball Class? developed by the researcher to assess experimental and control group students? development in the cognitive domain; ?Attitude Scale towards Volleyball Classes? developed by Mirzeoğlu (2000) to identify development in the affective domain; observation forms developed by the researcher and ?Game Performance Assessment Instrument? developed by Oslin, Mitchell and Griffin (1998) were used to identify the development of students in the psychomotor domains both at the beginning and end of the study.SPSS 17.0 package program was used in the analysis of the collected data and the level of significance was assumed as 0.05 in statistical analysis. Arithmetic means, standard deviation and paired sample t-test were utilized in order to identify the in-group development of control and experimental groups. Arithmetic means, standard deviation and independent groups t-test were utilized to determine whether there was a difference between the achievement levels of control and experimental groups. In addition, frequencies and percentage calculations were used in the self and group assessment forms created to determine the ideas and views of students regarding their roles outside playing and the general season.In conclusions, statistically significant differences were observed in favor of experimental group in the area of achievement levels in cognitive and affective domains while statistically significant differences were observed in favor of the control group in psychomotor domain achievement levels. The results showed a statistically significant differences in favor of control group in achievement levels regarding skills execution -a component of game performance- and also a statistically significant differences in favor of the experimental group in achievement levels regarding decision making, adjustment and game performance components in comparison between control and experimental groups. No statistically significant difference was observed between the achievement scores in the game involvement component between the two groups. In addition, experimental group students taught through Sports Education Model were found to have mostly positive views regarding roles outside playing and the implemented model.