Turizmde destinasyon markalaşması üzerine bir araştırma: Beypazarı örneği
A research on branding of touristic destinations: Beypazarı sample
- Tez No: 310993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA MEYDAN UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turistik destinasyon, destinasyon marka oluşumu, marka, Beypazarı, Touristic destinations, destination brand formation, brand, Beypazarı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Rekabet ortamında markalaşmanın önemini kavrayan turistik destinasyonlar, yeni stratejiler geliştirerek turizm talebini de istedikleri yönde artırabilmektedirler. Bu farklılığı oluşturabilen destinasyonlar olumlu ve uygun stratejileri ile güçlü bir destinasyon markası oluşturma yönünde ilerlemektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı; destinasyon markasının önemini ortaya koymak, destinasyon markalaşmasının turistik satın alma sürecindeki rolünü belirlemek, aynı zamanda Beypazarı'nın markalaşma çalışmalarının nasıl algılandığını ve bu algılamaların şehrin markalaşmasına katkılarını değerlendirmektir. Araştırmada Beypazarı'nı ziyaret eden yerli ziyaretçiler evren olarak belirlenmiş, evrendeki tüm bireylere ulaşma zorluğu sebebiyle 2011 yılında Beypazarı'nı ziyaret eden yerli ziyaretçilerden örneklem seçilmiştir. Anket yöntemi ile veriler toplanmış, çeşitli istatistiksel teknikler ile analiz yapılarak yorumlanmış ve öneriler geliştirilmiştir. Araştırma sonrasında elde edilen bulgulara göre, Beypazarı'nı ziyaret eden yerli ziyaretçilerin destinasyon markalaşması algıları ile cinsiyet durumları, yaş grupları, eğitim durumları ve gelir durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarınolduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourist destinations, recognizing the importance of branding in the competitive environment, by developing new strategies can increase touristic demand in the desired direction. Destinations which can create such difference are moving toward establishing a strong destination brand by positive and appropriate strategies. The purpose of this research, in this context, is to demonstrate the importance of destination branding, determine the role of destination branding in touristic purchasing, also to evaluate how Beypazarı branding efforts are perceived and the contributions of this perceptions in the city branding. In the research domestic visitors who visit Beypazarı is determined as the universe, due to the difficulty of reaching all individuals in the universe a sample of domestic visitors who visited Beypazarı in 2011 was selected. The data collected in survey method, have been analyzed and interpreted using statistical techniques and made a variety of proposals. According to findings from the research, domestic visitors who visit Beypazarı have statistically significant destination branding perceptions differentiated through gender, age groups, education and income levels.