Abiye kumaş yapılarının model ve kalıp tasarımına etkileri
The effects of night-dress fabric structures on model and mold designing
  1. Tez No: 311020
  2. Yazar: HATİCE HOROZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA AĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Fabric, Model Design, Patern Design, Satin, Night Dresses
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen hazır giyim üretiminde artan rekabet koşulları nedeniyle hammaddenin ve zamanın verimli kullanılması büyük önem kazanmıştır. Hazır giyim sektöründe ana ve yardımcı malzemenin verimliliği, zamanında üretim yapılması işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Hazır giyim sektöründe kalıpların düzgün çıkarılmaması, eksik olması, model odasında tasarımın planlanamaması ve kalıpların kontrol edilmeden kesime gitmesi vb. nedenler, dolaylı ve dolaysız malzeme kayıplarına yol açmaktadır. Bu durum da işletmelerde malzeme ve zamandan tasarruf sağlayacak önlemler alınması gerekmektedir.Bu nedenlerle, bu araştırma abiye giysi üretiminde kullanılan kumaş yapılarının model ve kalıp tasarımına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, abiye modeline uygun kumaşı seçmek, kumaşa uygun kalıbı hazırlamak, abiyeden beklenen özellikleri sağlamak, insan bedenine daha uygun kalıp ve kumaş tasarımını sağlamak açılarından önemlidir.Araştırmada kumaşların yapısal özelliklerinin model ve kalıp tasarımı üzerindeki etkilerini, kumaş türlerine göre kalıplar arasındaki farklılıklarını ortaya çıkarmak için amaca en uygun hizmet etmesi nedeniyle deneysel yöntem seçilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini hazır giyim sektöründe kullanılan abiye kumaş çeşitleri oluşturmaktadır. Abiye sektöründe çok sık kullanılan, saten kumaş türlerinden farklı yapı, ağırlık gibi özellik gösteren üç farklı tür saten kumaş çeşidi örneklemi oluşturmaktadır.Veri toplamak amacıyla kumaş çeşitleri belirlenmiş, yapısal özellikleri araştırılmış, bu kumaş çeşitlerine uygun olarak 1 adet model belirlenmiş ve üretilmiştir.Üretilen ürünlerin yerde ölçüm sonuçlarını temel kalıp ölçüleriyle kıyaslamak amacıyla Model Ölçüm Formu hazırlanmış ve uygulanmıştır. Elde edilen bulgular aynı formda temel kalıp ölçüleriyle kıyaslanmıştır. Modele Göre Ölçüm Formu hazırlanmış, daha sonra ürünün 38 beden cansız manken üzerinde ölçümü yapılmış, elde edilen veriler bu forma kaydedilmiş ve temel kalıp ölçüleriyle kıyaslanarak +/- sapmalar belirlenmiştir. Bir diğer veri toplama aracı olarak model özelliklerinin, kumaş, görünümü vb. özelliklerin ölçülmesi amacıyla Model Gözlem Formu hazırlanmış ve 38 beden cansız mankene giydirilen ürün üzerinde model ve kumaş özellikleri dikkate alınarak gözlem yapılmıştır.Araştırmada saten kumaş türlerinin ayrı ayrı karşılaştırılması sonucu elde edilen bulgulara göre; kumaşın yapısal özelliklerine bağlı olarak kalıp üzerinde değişiklikler yapılması gerektiği, saten kumaş türlerinin karışımındaki esneme oranı ne olursa olsun düz boy iplik esneme oranı, enine esneme oranı ve verev sarkma oranının birbirinden farklı olduğu, abiye giysi üretimi için farklı yapıdaki kumaş özelliklerinin kalıp üzerinde farklı etkiler bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır. Kumaş türlerinin ağırlıkları, kalınlığı, inceliği gibi kumaşın yapısal özellikleri model üzerinde farklı sarkma, çekme, toplama gibi özellikler gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar kelime: Kumaş, Model Tasarımı, Kalıp Tasarımı, Saten, Abiye
Özet (Çeviri)
In recent years, using the time efficiently in the area of ready-made garment production which is rapidly developing and growing,has gained a great importance.Efficiency of the main and auxiliary materials and the production just on time are such vital requirements for the companies. In garment industry;reasons such as 'not obtaining the fabric patterns smoothly or missing of the patterns,failing in planning the design in model roomand directing the patterns to be cut without checking them out lead the companies to the loss of material directly or indirectly. In this sense, the measures should be taken by companies in order to gain time and material savings.With these reasons,this research had been done which targets to determine the effects from fabric structures that used in night-dress production to designs of model and structure. This research is also considered too important on the aspects of choosing the appropriate fabric for the night-dress model,preparing the appropriate structure for fabric,providing features expected from a fine night dress and also providing appopriate fabric and structure design for human body.This survey done in experimental method which serves its goal in the best aims to uncover the effects of structural features of fabric on the model and structure designs,and the differences between the structures depending on fabric-types.The phase of work in this research is consisted of night-dress fabric types that are used in ready-made garment industry.This different type of fabric that seperated from the other usual satin types which very commonly used in night dress producing sector is indeed sampling three different sorts of satin fabric which also include weight-feature.In order to gain data,the types of fabric were determined,structural features were investigated and one pieces of model which are appopriate to these kinds of fabric were determined and produced.A form of model measument was prepared and applied with the aim of comparison between the results of measurements of products and the dimensions of basic pattern.The findings were compared with the dimensions of basic pattern in the same form.A measurement-form for the model was prepared,examined on a 38-size lifeless-mannequin and measured,the data obtained were recorded to this form and +/- deviations were determined by comparing with the dimensions of the basic pattern.As an another way of collecting data; model-observation-form was prepared to measure the features of model,appearance and features of fabric and the product was also examined on a 38-size lifeless-mannequin and was observed on the line .According to the data in research which were obtained by comparing the satin fabric types seperately;it is defined to make changes on the structure related to the structural features of fabric,no matter how much stretch-ratio there is in the mixture of satin-fabric types,it is resulted that flat-yarn stretch-ratio,transverse stretch-ratio and bias sagging-ratio were completely different from each other and differently structured fabric features for night-dress production leave certain different effects on the structure.It is also found that the structural features of fabric such as weight,thickness and slenderness of fabric types cause different sagging,shrinking and wrinkling on the model.